Saveti

Neophodna dokumenta za putovanje u inostranstvo

Evo još jednog u nizu pragmatičnih članaka za sve one koji planiraju da svoj godišnji odmor provedu u inostranstvu. Srbi pre svega odlaze na letovanje u neku od susednih država poput Grčke, Bugarske, Crne Gore i Turske, pa ovaj članak biće prilagođen pre svega ovakvoj vrsti turista.

Ako letujete u Crnoj Gori ili u Bosni i Hercegovini, nije neophodan pasoš, možete putovati i ličnom kartom. Za sve ostale države, složićete se, što je i logično, najvažniji dokument jeste pasoš.

Međutim, papirologije se komplikuju ako rešite da putujete sopstvenim automobilom, pa onda, pored pasoša, potrebno je sledeće:

1. Vozačka dozvola,

2. Saobraćajna dozvola,

3. Međunarodna vozačka dozvola, dobija se na 3 godine, pribavlja se u Auto moto savezu, cena je 2000 dinara,

4. Ako putujete u Grčku preko Makedonije, onda za prolazak kroz Makedoniju trebate zeleni karton. Zeleni karton po aktuelnom cenovniku košta 2000 dinara, a neophodan je samo za Makedoniju i Bosnu. On se izdaje uz aktuelnu polisu i važi do isteka registracije.

5. Obratite pažnju da registracija vozila ne istekne prilikom trajanja godišnjeg,

6. Ako koristite porodični auto registrovan na člana porodice koji nije prisutan u automobilu, onda je neophodno i ovlašćenje za uravljanje vozilom u inistranstvu. Traženo ovlašćenje propisuje AMS i ono košta 1500 dinara. Važi godinu dana i nije vezano za datum isteka registracije.

7. Poželjno je da uplatite članstvo za besplatnu međunarodnu pomoć ukoliko imate nezogodu na putu koje košta 2000 dinara.

8. Zdravstveno osiguranje prilikom putovanja od 10 dana u proseku iziskuje dodatnih 10 Eura, pa pogledajte ovu diskusiju da li vredi uplatiti i ovu stvaku.

Vanredna poseta automehaničaru se podrazumeva, proverite sve sitnice, potrošite koji sat vremena više u organizaciji, da bi itekako neophodni godišnji odmor bio odmor u svakom smislu te reči.

Srećan put, pa očekujemo vaše preplanule fotke na Facebook-u!

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: