Evropa

Prvi put u Beču: kratak vodič za posetu prestonici Austrije

Beč je glavni i najveći grad Austrije, živahna metropola smeštena u samom srcu Evrope. Prepoznatljiv je po bogatom kulturnom nasleđu, arhitektonskim zdanjima zadivljujućeg izgleda i svetski poznatim muzejima. Jedan je od omiljenih evropskih gradova za turiste i putnike iz celog sveta. 

Osnovan u 1. veku kao rimski vojni logor, Beč se do danas razvio u pravi kosmopolitski grad sa oko 2 miliona stanovnika i jedan od najpoželjnijih gradova za život ne samo u Evropi, već i u čitavom svetu. Njegov centralni deo, koji je pod zaštitom UNESCO-a, prepun je jedistvenih baroknih i neoklasičnih građevina, ispresecan velikim bulevarima i malim uličicama koje odišu duhom nekih prošlih vremena. Za turiste iz Srbije Beč je odličan izbor za nezaboravno vikend putovanje. 

Bilo da planirate kratak City break ili pak nešto duži odmor u ovoj prelepoj evropskoj prestonici, u našem kratkom vodiču pronaći ćete nekoliko osnovnih informacija o tome kako doći do Beča, kako se snaći u njemu i šta obavezno posetiti. Pročitajte! 

Kako doći do Beča?

S obzirom na svoj položaj, skoro u samom središtu evrpskog kontinenta, Beč je odlično povezan drumskim i železničkim saobraćajem sa skoro svim važnijim gradovima Evrope. Iz Srbije do Beča lako možete stići avionom, autobusom ili automobilom. 

Ako rešite da u Beč otputujete avionom, to je, naravno, najbrža opcija, a let sa beogradskog aerodroma do prestonice Austrije traje oko 1h i 20 minuta. Bečki aerodrom Švehat udaljen je oko 15 kilometara od centra grada, ali je sa njim odlično povezan zahvaljujući stalnim linijama gradskog autobuskog prevoza. Naravno, pre nego što se spakujete za put, ne zaboravite da se raspitate koliko prtljaga smete da ponesete sa sobom, jer to zavisi od avio kompanije čijom linijom letite.

Drugi jednostavan način da stignete do Beča je drumski saobraćaj. U tu svrhu, osim prevoza sopstvenim automobilom, na raspolaganju vam stoje redovne autobuske linije, ali i brojne linije mini busevima i kombi vozilima. Puno turistički agencija i prevoznika organizuju svakodnevne redovne linije iz Beograda za Beč, a poslednjih godina posebno popularna opcija je mini bus prevoz. 

Neke od agencija koje se bave prevozom putnika će vam u sklopu ture ponuditi i da vas “pokupe” ispred vaše zgrade ili kuće i odatle odvezu do željene lokacije u Beču. Cene karata za ovakav vid prevoza su jako pristupačne i to je jedan od razloga zašto se sve veći broj putnika opredeljuje upravo za putovanje u Beč mini busom. Dodatna pogodnost je to što iste angecije organizuju i redovan prevoz iz Beča za Beograd, tako da možete odmah kupiti povratnu kartu po nešto jeftinijoj ceni. 

Ukoliko se odlučite za odlazak u Beč preko Mađarske, udaljenost od Beograda je oko 620 km. Putovanje traje oko šest sati, mada treba uračunati i vreme zadržavanja na graničnom prelazu Horgoš. Ako nema gužve, to zadržavanje obično bude do pola sata, dok se u jeku sezone i tokom praznika čeka i duže od dva sata. U slučaju da želite da do Beča putujete preko Hrvatske, vaše putovanje će trajati oko dva sata duže. Obe rute pokrivene su redovnim autobuskim i kombi linijama, pa ako ne želite da za prevoz koristite sopstveni automobil i put provedete za volanom, preostaje vam samo da odaberete vid prevoza, zavalite se u udobno sedište i uživate u vožnji do jednog od najlepših evropskih gradova. 

Javni gradski prevoz u Beču

U Beču se veoma lako možete kretati iz jednog dela grada u drugi zahvaljujući odlično organizovanom gradskom prevozu. Na raspolaganju vam stoje autobusi, tramvaji i metro. Naša preporuka je metro, posebno ako ste prvi put u Beču. Linije bečkog metroa povezuju sve glavne tačke austrijske prestonice i do svake sledeće stranice ćete stići za svega par minuta. Karte možete kupiti na automatima na svakoj stanici, a možete birati kartu u jednom pravcu ili one koje važe 24, 48 ili 72 sata. 

Treba istaći da je javni gradski prevoz u Beču, bilo da se opredelite za autobus, tramvaj, a pogotovo za metro, jako čist, bezbedan i relativno jednostavna za snalaženje.

Druge opcije za prevoz u Beču su, naravno, taksi službe i rent a car, što vam možda neće ni biti potrebno ako ste na vikend putovanju. 

Šta obavezno posetiti u Beču?

Verovatno će vam par dana biti malo da biste obišli sve znamenitosti Beča. Grad je pun zanimljivih mesta, palata, dvoraca, muzeja i galerija. Dobra vest je da Turistička organizacija Beča svim gostima nudi kartu (Vienna Pass) koja omogućava obilazak preko 70 atrakcija ovog neverovatnog grada. 

S obzirom na ogromnu turističku ponudu, nije lako odlučiti se koja su to mesta najbolja, ali ipak vam dajemo nekoliko preporuka šta obavezno obići u Beču

#1 Palata Šenbrun

Ova prekrasna palata deo je svetske kulturne baštine i predstavlja jednu od glavnih turističkih atrakcija Beča. Do nje se lako stiže iz centra grada od koga je udaljena svega par kilometara. Šenbrun je podignut 1780. godine za vreme vladavine čuvene Marije Terizije i služio je kao letnja rezidencija dinastije Habzburg. Građen je po uzoru na francuski Versaj, a unutar njega nalazi se čak 1440 soba. Palatu Šenbrun okružuje prelepo uređena parkovska površina, pa ako dolazite do ovog mesta, osim obilaska same palate, obavezno prošetajte i parkom, prijaće vam.

#2 Palata Belvedere

Palatu Belvedere izgradio je princ Eugen Savojski u periodu između 1714. i 1723. godine. To je impresivna barokna građevina sa uređenim vrtom u kome se nalazi mnoštvo fontana i statua. Objekat se sastoji od dve zasebne jedinice – donje i gornje palate. Gornja je osmišljena kao palata-muzej i u njoj su izožena neka od najvrednijih umetničkih dela Austrije, uključujući slike poznatih umetnika kao što su Renoar, Mone, Dega i Van Gog. Jedan od najvrednijih eksponata je slika “Poljubac”, delo najpoznatijeg austrijskog likovnog umetnika Gustava Klimta. Ulaz u gornju palatu se naplaćuje, dok su obilazak donje palate, kao i šetnja po vrtu, besplatni.

#3 Prater – tematski zabavni park

Ovo područje se nalazi između Dunavskog kanala i reke Dunav. Nekada se tu nalazilo lovište, pre nego što je ustupljeno Bečlijama za potrebe zabave i rekreacije. Glavna atrakcija na sajmištu je džinovski panoramski točak Rizenrad, postavljen na ovoj lokaciji još 1897. godine.

#4 Mocartova kuća

Volfgang Amadeus Mocart je jedan od najpoznatiji kompozitor klasične muzike na svetu, a Beč je bio njegov dom dugi niz godina tokom plodne karijere. Iako se često selio i živeo u različitim delovima grada i na brojnim imanjima, danas je “preživela” samo jedna građevina koju ponosne Bečlije nazivaju Mocarthaus. U ovoj kući veliki kompozitor je proveo svega tri godine svog života od 1784 do 1787. Zanimljivo je da je Mocartova kuća otvorena za javnost još za vreme Drugog Svetskog rata. Renovirana je pre deset godina i cela je posvećena životu i delu slavnog kompozitora. 

#5 Katedrala Svetog Stefana

Na samo nekoliko minuta hoda od Mocarthausa nalazi se veličanstvena katedrala Svetog Stefana, gotsko zdanje koje pleni svojim izgledom. S obzirom da je smeštena u samom centru Beča, teško ćete je “promašiti”. Ima dve kule od kojih je jedna visoka 136 metara a druga, manja 68 metara. Obe su otvorene za javnost i na njih se možete popeti, i uživati u panoramskom pogledu na Beč. Na ulasku morate platiti ulaznicu, ali pogled sa ove kule vredi svaku paru.

#6 Bečka opera

Čuvena Bečka opera osnovana je daleke 1869. godine i od tada do današnjih dana ugostila je neke od najpoznatijih svetskih operskih pevača i dirigenata. Ako volite ovakvu vrstu umetnosti onda je Bečka opera mesto čiji obilazak ne biste trebali da propustite. Karte za najbolja mesta u operi se moraju rezervisati mesecima unapred, ali one jeftinije možete kupiti i svega par dana pre izvođenja predstave.

#7 Kuća Hundertvasera

Pored arhitektonskih remek-dela u kojima su živele vladarske porodice i po kojima je Beč svetski poznat, jedna od građevina koju skoro svaki turista poseti kada dođe u Beč je i kuća Hundertvasera. Dizajnirao ju je Fridensrajh Hundertvaser koji je prvenstveno bio slikar, ali je kasnije tokom svog života počeo da se bavi i arhitekturom i to veoma uspešno. 

Svoje tvrdnje da je lako uzgajati drveće i biljke na terasama i zgradama i da grad mora biti zeleniji pretvorio je u delo 1985. godine, kada je i sagrađena ova znamenitost Beča. Mnogi tvrde da po svom izgledu podseća na Gaudijeve građevine u Barseloni.

#8 Albertina – muzej crteža i grafike

Beč je poznat i kao grad muzeja. Ima ih oko 100 i da bi ste ih sve obišli trebalo bi vam puno više dana nego što ćete ih verovatno imati kada prvi put budete boravili u ovom carskom gradu. 

Jedan od najznačajnijih bečkih muzeja je svakako Albertina. Nalazi se u blizini Bečke opere i u njemu se čuva jedna od najvećih kolekcija crteža i grafike (više od milion eksponata). Najveći broj umetničkih dela sakupio je Vojvoda Albert po kojem su istoimena palata i muzej i dobili ime. Ako se odlučite da posetite Albertinu, bićete u prilici da vidite radove Mikelanđela, Goje, Pikasa, Leonarda da Vinčija i brojnih drugih slavnih umetnika. 

Muzej je otvoren za posetioce svakog dana od 10:00 do 18:00 časova, a petkom do 21:00. Na sniženu cenu ulaznica imaju pravo stariji od 65 godina i studenti do 26. godina, dok je za mlađe od 18 godina ulaz besplatan.

#9 Muzej istorije umetnosti

Inicijator njegove izgradnje bio je car Franc Jozef I. U njemu se čuvaju uglavnom umetnička dela koja su pripadala dinastiji Habsburg, i to carevima Ferdinandu od Tripola, Rudolfu II i vojvodi Leopoldu Vilhemu. Zbirka umetnina je toliko velika da bi vam bilo potrebno verovatno i ceo dan kako bi ste ih sve detaljno razgledali. Ispred muzeja nalazi se statua jedne od najmoćnijih žena Evrope svoga doba, Marije Terezije. 

Kao i većina drugih muzeja u Beču, i Muzej istorije umetnosti radi svakog dana od 10 do 18 časova, a ulaznice se ne naplaćuju maloletnim licima. 

#10 Prirodnjački muzej

Ako ste zaljubljenik u prirodu, onda obavezno posetite i Prirodnjački muzej u Beču. On se nalazi u zgradi koja je namenski izgrađena u svrhu muzeja i otvorena 1889. godine. Pogađate, pripadala je Habzburgovcima. Danas muzejska zbirka sadrži preko 30 miliona predmeta. 

Za ovaj muzej kao i za dva prethodno opisana važi Vienna Pass ulaznica i u njegovom razgledanju možete uživati svakog dana od 10 do 18 časova.

Za sam kraj, treba istaći da prema mnogim analizama Beč spada među najlepše gradove sveta. Mi se nadamo da smo vam u ovom tekstu dočarali bar delić onoga što Beč nudi svojim posetiocima. Ali u jedno smo potupno sigurni – jednom kada dođete u ovaj veličanstveni grad, poželećete da se ponovo vratite u njega!

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: