Saveti

Top 5 odgovora na najčešća pitanja ljudi koji prvi put lete avionom

Da li se spremate za vaše prvo putovanje avionom? Ako je odgovor da, verovatno ste pomalo nervozni i imate razna pitanja vezana kako za snalaženje na aerodromu tako i za sam let. Možda nemate koga da pitate ili jednostavno ne želite da zamarate svoje prijatelje i poznanike jer smatrate da imate i previše dilema i nepoznanica.

U svakom slučaju, možete odahnuti – za vas smo spremili jedan kratki vodič koji pruža odgovore na najčešća pitanja koja imaju svi oni koji prvi put lete avionom.

Kako da znam koliko prtljaga smem da ponesem?

Kada je reč o prtljagu, prva stvar koju morate uzeti u obzir jeste da postoji razlika između ručnog prtljaga i predatog prtljaga. Ručni prtljag unosite sa sobom u avion, dok predati prtljag predajete na šalteru. Svaka aviokompanija ima svoja pravila kada je reč o težini i dimenzijama kako ručnog, tako i predatog prtljaga. Uobičajene dimenzije prtljaga koji predajete najčešće su 158 cm u zbiru, dok težina varira između 20 i 23 kg.

Propisi koji važe za ručni prtljag dosta variraju, mada se dozvoljena težina uglavnom kreće oko 8 kg. Ukoliko vaš prtljag prekorači dozvoljenu težinu i dimenzije, bićete u obavezi da izvršite doplatu. S obzirom da su ova pravila u skladu sa poslovnom politikom svake aviokompanije pojedinačno, najbolje je nazvati izabranog avioprevoznika pre putovanja i proveriti kakva su njihova pravila i ograničenja.

Šta ne smem da spakujem u ručni prtljag?

Zbog same činjenice da ručni prtljag ide sa vama u avion, što može ugroziti bezbednost ostalih putnika, međunarodnim zakonom jasno je utvrđeno šta smete uneti sa sobom u avion, a šta ne.

U avion se ne sme unositi:

  • Lako zapaljive i eksplozivne materije i gasovi
  • Municija i oružje
  • Oštri predmeti
  • Otrovni, infektivni i radioaktivni predmeti
  • Velika količina šibica
  • Zapaljive tečnosti i kiseline
  • Tečnosti i gelove možete da unesete samo u posudama do 100 ml, prethodno zapakovanim u odgovarajuću plastičnu kesu
  • Lekove možete uneti ukoliko imate lekarski nalaz
  • Hranu i piće je moguće uneti ako su kupljeni u bescarinskoj zoni i propisno zapakovani

Koliko ranije da stignem na aerodrom?

Nešto što mnogi putnici koji još uvek nisu imali priliku da lete avionom ne znaju jeste da je potrebno izdvojiti određeno vreme za obavljanje svih procedura koje prethode samom ulasku u avion.

Dolazak na aerodrom 2, pa čak i 3 sata pre leta je nešto što se podrazumeva. Zašto? Dok prođete sve kontrole, predate prtljag, i stignete na gejt koji vam treba, izgubićete preko sat vremena – i to ako imate sreće i ako gužve nisu velike. Zato je uvek bolje doći ranije, kako ne biste panično trčali od šaltera do šaltera u pokušaju da stignete na vreme i ne propustite let.

Gde mogu da odmorim između letova?

Ako se pitate šta da radite dok čekate let (naročito ako presedate i čeka vas par sati između dva leta), ne brinite – na svakom aerodromu postoje transfer zone koje vam omogućavaju da uživate, kao i da prekratite vreme.

Ukoliko ste gladni, svaki aerodrom može da vam ponudi pekaru ili makar kafić koji ima u ponudi razne sendviče, a nije retkost da veći aerodromi imaju i raznovrsne restorane u kojima možete uživati u različitoj hrani. Možete takođe sesti na kafu ili sok, da predahnete i prelistate novine. Ukoliko ste korisnik IQOS 3 ili IQOS Multi uređaja, pojedini aerodromi putnicima nude i prelepo sređenu IQOS lounge zonu gde možete svratiti u bilo kom momentu. Takođe, ako ste raspoloženi za kupovinu ili prosto želite da razgledate, u bescarinskoj zoni se nalaze raznovrsne, bogato opremljene Duty Free prodavnice.

Šta da ocekujem kada prolazim pasošku i bezbednosnu kontrolu?

Postoji nekoliko vrsta kontrola koje morate proći pre nego što se ukrcate na avion. Prva se naziva pristupna kontrola, na kojoj vam pregledaju kartu i pasoš pre nego što vas upute na pasošku kontrolu koju obavljaju pripadnici MUP-a.

Na ulazu u vaš gejt (putničku čekaonicu) čeka vas bezbednosna kontrola. Od vas će se zahtevati da provučete ručni prtljag kroz skener, kao i da i sami prođete kroz detektor.

Poslednja, četvrta kontrola, je tačno pred poletanje i podrazumeva proveru karte od strane zaposlenih u aviokompaniji.

Naoružani ovim znanjem, možete se bezbrižno zaputiti na aerodrom, a nama ostaje samo da vam poželimo srećan put!

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

1 komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  • Hvala Vam na korisnim savetima, planiram da sa porodicom preko Royal Charter Service ove godine putujem na odmor,nadam se da ce let proteci kako treba.

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: