Turizam Srbije

Prtljag u avionu – vodič za predati i ručni prtljag u avionu

Prtljag u avionu je tema koja okupira pažnju svim putnicima. Kako postoji mnoštvo pravila propisanih od strane aviokompanija, nije ni čudo što može doći do zabune. Različiti parametri određuju dozvoljeni prtljag u avionu, počevši od dimenzija, preko težine, a  problem nastaje i zbog činjenice da se se parametri neretko razlikuju u zavisnosti od prevoznika sa kojim letite.

Imajte na umu da pravila vezana za dozvoljeni prtljag u avionu ne postoje da bi vama otežale pakovanje, već zbog posebnih pravila vazdušnog saobraćaja sa kojima je bitno upoznati se.

Osnovna lekcija, posebno u slučaju da se spremate za svoji prvi let avionom, jeste pravljenje razlika između ručnog (kabinskog) i predatog (čekiranog) prtljaga. Kako bismo razjasnili svaku moguću nedoumicu, obratili smo se ekspertima za avio karte iz agencije https://poleti.rs/. Na osnovu proverenih saveta koje smo dobili od stručnjaka, u nastavku teksta vam predstavljamo detaljan vodič za predati i ručni prtljag u avionu. Saznajte šta je dozvoljeno uneti u kabinu, kakvi sve propisi postoje i na koji način se neoštovanje propisa sankcioniše.

Ručni prtljag u avionu – sve što treba da znate

Svaki putnik ima mogućnost da u kabinu unese ručni prtljag, osim dece mlađe od 2 godine. Ovo pravo je ustanovljeno prema međunarodno važećim pravilima u civilnom avio saobraćaju. Ipak, parametri za ručni prtljag su jasno definisani i svako odstupanje je često kažnjivo. Sve aviokopmanije imaju pravilo da je neophodno da ručni prtljag stane u pregrade za odlaganje iznad sedišta. Druga mogućnost putnika je da svoj ručni prtljag smesti ispod sedišta, ali na način koji neće ometati prolaz osoblja i drugih putnika.

Sa druge strane, svaka aviokompanija može nametnuti sopstvena pravila kada su u pitanju težina i dimenzije ručnog prtljaga. Naime, nosivost aviona varira, a u zavisnosti od te varijacije, aviokompanija može dozvoliti svega 6kg ručnog prtljaga, dok se u drugim kompanijama granica može pomeriti i na 12kg.

Da li postoje uobičajene dimenzije ručnog prtljaga?

Načelno gledano, ako se u obzir uzme većina aviokompanija, može se govoriti o uobičajenim dizmenijama ručnog prtljaga. Maksimalne dimenzije bi iznosile 55 x 40 x 20 cm, odnosno 115 cm u zbiru. Najveće poznate dimenzije koje propisuje aviokompanija iznose 56 x 43 x 25 cm. Navedene dimenzije se odnose na spoljne ivice torbe, a to podrazumeva točkiće i drške. Dobro je imati na umu da postoje posebni koferi za ručni prtljag u avionu, koji su dizajnirani tako da isprate uobičajene dozvoljene dimenzije.

Putnici uvek mogu proveriti da li njihov prtljag spada u domen dozvoljenog po dolasku na aerodrom, gde su smešteni specijalni šabloni sa propisanim dimenzijama za svaku aviokopmaniju. Na licu mesta možete proveriti da li vaš kofer za ručni prtljag odgovara standardima; ukoliko to nije slučaj, prtljag će morati da bude odvojen za prtljažnik i shodno tome će biti i naplaćen. Vaš ručni prtljag može biti u vidu ranca, kofera ili male torbe.

Uobičajena težina prtljaga

Baš kao i za uobičajene dimenzije ručnog prtljaga, slična pravila važe i za dozvoljenu težinu prtljaga. Aviokopmanije najčešće propisuju maksimalnu težinu koja se kreće od 7 do 10 kilograma. Ipak, pre svakog leta, potrebno je da se informišete o posebnim pravilima kompanije sa kojom letite.

Pravila za ručni prtljag u avionu u zavisnosti od aviokompanija

Kako biste bezbrižno putovali, osim uobičajenih pravila za ručni prtljag, dobro je da se upoznate sa propisanim paremetrima različitih aviokompanija. U nastavku ćemo vam predstaviti pravila kompanija za koje se putnici sa našeg podneblja najčešće opredeljuju:

 • Air Serbia je od 2016. godine izmenio uslove vezane za ručni prtljag u ekonomskoj i biznis klasi. Za ručni prtljag kofer u nacionalnoj aviokompaniji propisane dimenzije su 40 x 20 x 55 cm i maksimalnih 8 kg. U biznis klasi, moguće je predati i manju torbu (4 kg) sa dimenzijama 35 x 20 x 50 cm.
 • Ukoliko letite avioprevoznikom Lufthansa, možete uneti kofer težine 8 kg sa propisanim dimenzijama 55 x 40 x 23 cm.
 • Kompanija Turkish Airlines ima ista pravila kao i Lufthansa, te kofer za ručni prtljag sme biti maksimalnih dimenzija 55 x 40 x 23 cm i težine 8 kg.
 • Koferi za ručni prtljag ukoliko se vozite Qatar Airways prevoznikom mogu imati dimenzije od 50 x 37 x 25 cm i maksimalnih 7 kg. U biznis i prvoj klasi, ove dimenzije su povećane na 50 x 37 x 25, a kofer može imati 15 kg.
 • Etihad Airways za dozvoljeni prtljag u avionu ima standarde od 7 kg i maksimalnih zbirnih dimenizija do 111 cm.
 • Aviokompanija Aifrance svojim putnicima dozvoljava unos ručnog prtljaga u dimenzijama 55 x 25 x 23 cm. Maksimalna težina kofera može da iznosi čak 12 kg.
 • Na letovima aviokompanije Swiss Airlines, dozvoljen je unos ručnog prtljaga dimenzija 55 x 40 x 23 cm, a maksimalna težina iznosi 8 kg.

Šta može u ručni prtljag u avionu?

Dobro je napomenuti da se pored ručnog prtljaga u kabinu podrazumeva i unos određenih predmeta i odeće. Sa sobom možete nositi jaknu, kišobran, torbicu za fotoaparat, knjigu ili časopis. Putnici sa hendikepom, u kabinu mogu uneti štap za pomoć u kretanju, sklopiva invalidska kolica i štake. Roditelji mogu poneti sa sobom i sklopiva kolica za bebe.

Svi putnici bi trebalo da određene naprave, predmete i komade odeće obavezno ubroje u svoj ručni prtljag u avionu. Iz mnogobrojnih razloga, savet je da se sa vama u kabini uvek nalaze sledeće stvari:

 • Odeća i kozmetika za jedan – ovo je ključna stavka, s obzirom da postoji mogućnost da se vaš predati prtljag zagubi i da morate da čekate da vam ga vrate.
 • Lekovi – naročito u slučaju da ste hroničan bolesnik, uvek imajte sa sobom sve što je od važnosti za vaše zdravlje.
 • Laptop, mobilni, tablet – zbog činjenice da radnici na aerodromu nisu previše obazrivi kada prebacuju predati prtljag. Uređaji sa litijumskim baterijama moraju da idu u ručni prtljag.
 • Novac i kreditne kartice uvek nosite sa sobom.
 • Elektronske cigarete – one nisu dozvoljene u okviru čekiranog prtljaga.

Šta ne sme u u ručni prtljag u avionu?

Pre svakog pakovanja, podsetite se propisa koji se odnose na ono što ne sme u ručni prtljag u avionu. Postoji niz predmeta koji nisu dozvoljeni ni kada je predati, ni ručni prtljag u pitanju. Da biste izbegli svaku moguću neprijatnost, upoznajte se sa univerzalnim pravilima.

U kabinu, ni u kom slučaju, ne možete uneti: eksplozive, oružje i municiju, toksične supstance, opijate, radioakativne i namagnetisane mazerijale, gasove i materije koje oksidišu, i korozivne supstance. Među korozivne supstance spada i živa koja se nalazi u toplomerima. Oružje i municija su u pojedinim slučajevima dozvoljeni u okviru čekiranog prtljaga, ali za to važe specijalni propisi.

Postoji i zaseban spisak koji se odnosi na zabranjene predmete u okviru ručnog prtljaga, koji je sa druge strane dozvoljen za predati prtljag. To znači da u predatom prtljagu, ali ne i u kabini možete imati: štapove, palice, noževe, mačeve, druga sečiva, sportsko i lovačko oružje, različite vrste alata i tečnost u bocama većim od 100 ml.

Pravila za unos tečnosti u kabinu aviona

Možda najvažnije pravilo se odnosi na dozvoljeni unos tečnosti u kabinu. Naime, putnicima ovo stvara najveći problem i ponekad otežava pakovanje. Pravilo kaže da pakovanja tečnosti koje nosite u okviru ručnog prtljaga ne smeju prelaziti 100 mililitara.

Svu tečnost do 100 ml, potrebno je spakovati u malo prozirnu kesu u okviru koje sve ukupno ne sme biti više od 1 litra. Takođe, na boci je bitno da postoji naznaka o zapremini tečnosti. Najveći problem nastaje kada putnici ponesu bočicu parfema, pudera ili bilo koje druge tečnosti na kojoj postoji naznaka veća od 100 ml. Tada, kontrola na aerodromu može da vam oduzme proizvod, bez obzira na to koliko vam je tečnosti preostalo u bočici ili pakovanju.

Odstupanja od ovog pravila postoje kada u kabinu unosite hranu i mleko za bebu. Takođe, sve što kupite u duty free shop-u, bez obzira na zapreminu i količinu, možete uneti u kabinu.

Naplata ručnog prtljaga

Zbog činjenice da lowcost kompanije naplaćuju predati prtljag u avionu, one su se suočile  sa problemom viška ručnog prtljaga koji je za sve putnike besplatan. Kako bi problem rešile, lowcost prevoznici su uvele dve kategorije ručnog prtljaga: mali i veliki.

Smeštaj za mali ručni prtljag je zagarantovan za sve putnike, dok isto pravilo ne važi i za veliki ručni prtljag. U slučajevima punih kapaciteta u kabini, dešava se da veliki ručni prtljag (besplatno) završi u prtljažniku, zbog čega treba voditi računa o sadržini kofera. Neke kompanije su već krenule sa trendom naplaćivanja velikog ručnog prtljaga, a veruje se da će se taj broj samo povećavati.

Ukoliko ručni prtljag ne odgovara propisanim dimenzijama i standardima za težinu, putnik će pri ulasku u avion biti u obavezi da plati kaznu po unapred određenoj kaznenoj ceni. Iz ovog razloga, vrlo je bitno proveriti svoj kofer za ručni prtljag prilikom čekiranja.

U slučaju da se ispostavi da je prtljag premašio standarde, putnici imaju mogućnost da ga predaju kao čekirani (predati) prtljag. Putnici će na ovaj način platiti manje u odnosu na iznos kazne pri ukrcavanju. Svaka aviokompanija ima sopstvene cenovnike za naplatu penala, a troškovi nisu zanemarljivi, stoga budite obazrivi.

Predati prtljag u avionu – propisi i standardi

Prilikom čekiranja za let, prtljag koji predajete i koji se odvozi u poseban, prtljažni deo aviona naziva se predati prtljag avionu. Svaki dozvoljeni prtljag u avionu mora biti propisno označen, što podrazumeva oznaku destinacije, prezime putnika koji je njegov vlasnik i na koga se vodi karta, prtljažni broj ili drugu oznaku koja se koristi u slučaju gubitka prtljaga za potragu.

Predati prtljag avionu bez naplate podleže najčešće komadnom konceptu besplatnog prtljaga, koji se odnosi na broj predatih kofera. Naime, svaka aviokompanija definiše na ovaj način dozvoljen broj kofera koji se mogu predati, a da pri tom ispunjava zahtev u pogledu maksimalne težine kao i dimenzije prtljaga u avionu.

U zavisnosti od klase kojom se vozite, putnici ekonomske klase imaju ograničenje do 23kg u težini prtljaga, odnosno ukoliko ste putnik biznis klase limit je do 32kg. Ipak, imajte na umu, da su ovo uobičajeni standardi, ali da se mogu razlikovati u zavisnosti od avioprevoznika. Ukoliko putujete na specifične destinacije poput Kine, Brazila, SAD-a, uvek proverite navedena pravila jer su neretka odstupanja u korist putnika.

Težinski koncept predatog prtljaga

U retkim slučajevima aviokompanije za dozvoljeni prtljag u avionu bez naplate mogu primenjivati težinski koncept, koji podrazumeva limit isključivo na određenu propisanu težinu. U tom slučaju putnici ekonomske klase imaju limit 20kg ili 30kg, a ukoliko putujete biznis klasom, u zavisnosti od aviokompanije predati prtljag avionu može biti 30kg ili 40kg bez obzira na broj predatih kofera.

Pravila za predati prtljag u avionu u zavisnosti od aviokompanije

U zavisnosti od aviokompanije sa kojom letite mogu se razlikovati dozvoljene dimenzije i maksimalna težina kofera. U nastavku saznajte standarde koje imaju avio prevoznici kojima putnici sa našeg podneblja najčeće ukazuju poverenje:

 • Srpska nacionalna aviokompanija, Air Serbia, za predati prtljag dozvoljava težinu od 23 kg. Maksimalna dužina, širina i visina kofera iznosi 158 cm. Ovo se odnosi na ekonomsku klasu, dok je sa druge strane, u biznis klasi dozvoljen unos dve torbe od 32 kg.
 • Na letovima Lufthansa avioprevoznika, u ekonomskoj klasi dozvoljen je predati prtljag (koji se posebno naplaćuje) u težini od 23 kg. Zbirne dimenzije prtljaga ne treba da prelaze 158 cm.
 • Aviokompanija Turkish Airlines u ekonomskoj klasi dozvoljava predati prtljag u težini od 30 kg, odnosno 40 kg u biznis klasi. Maksimalne zbrine dimenzije iznose 158 cm.
 • Qatar Airways u ekonomskoj klasi dozvoljava težinu kofera do 30 kg, u biznis klasi 40 kg, odnosno 50 kg u prvoj klasi. Maksimalne zbirne dimenzije iznose 158 cm.
 • Etihad airways dozvoljava u ekonomskoj klasi kofere maksimalne težine do 30 kg, dok je u biznis klasi maksimalni predviđen prtljag u težini do 40 kg (maksimalna težina jedne torbe je do 23 kg).
 • Air France aviokompanija je za predati prtljag predvidela težinu kofera od maksimanih 23 kg i 158 cm zbirnih dimenzija, odnosno dva komada prtljaga maksimalne težine do 32 kg (po torbi) u biznis klasi.
 • Swiss Airlines u svim klasama, osim u biznis klasi dozvoljava maksimalnu težinu od 23 kg, osim u biznis klasi gde dozvoljeni predati prtljag iznosi 32 kg.

Specijalni prtljag u avionima

Dobro je znati i da aviokompanije najčešće prihvataju prevoz sportske opreme, muzičkih instrumenata, lomljivih i vrednih stvari. Takođe, prevoz kućnih ljubimaca je gotovo u svim kompanijama dozvoljen. Ipak, zbog specifičnosti ovog pitanja, nije moguće dati preciznu informaciju. Pre svakog leta pogledajte pravilnik aviokompanije i saznajte kakve mogućnosti imate, kao i iznos doplate za specijani prtljag.

U slučaju da imate bilo kakve nedoumice, najbolje je da kontaktirate avio prevoznika kom ste pružili svoje poverenje. Propisi za vazdušni saobraćaj su kompleksni i ponekad konfuzni, ali ne zaboravite da su i neophodni. Budite uvek informisani i u skladu sa tim se i ponašajte prilikom svakog leta. Ne zaboravite da je avion najbezbednije prevozno sredstvo i uživajte u svakom putovanju!

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: