Turizam Srbije

Rent a Car u Nišu – evo šta treba znati!

Posećenost grada Niša poslednjih decenija prati stalan porast, ali se ona naglo povećala u trenutku kada se počeo razvijati aerodrom „Konstantin Veliki“. Tako je broj posetilaca postao bitno vezan za rad aerodroma. Potpisivanje ugovora sa low cost avio kompanijama je u mnogome uticao na povezanost Niša sa drugim evropskim gradovima i učinio daleka putovanja daleko pristupačnijim i bržim.

Istorija Niškog aerodroma počinje još od davne 1912. godine kada je tada bio korišćen u vojne svrhe, a tek kasnije u komercijalne od 1935. Od tada je aerodrom radio sa prekidima zbog Drugog svetskog rata, političke nestabilnosti i bombardovanja 1999. kada je pista bila značajno oštećena.

Međutim, 2003. godine je aerodrom obnovljen uz pomoć norveške vlade i od tada postepeno počinje njegov razvoj. Do danas postao je drugi najveći aerodrom u Srbiji, koji mahom prevozi putnike iz južnog dela države.

Na godišnjem nivou sa Niškog aerodroma leti preko 350 hiljada putnika. Dobar procenat te cifre čine putnici koji slete na Niški aerodrom i koji će se neko vreme zadržati u gradu. Upravo njima specijalizovane firme za iznajmljivanje automobila mogu biti od velike pomoći i ulepšati putovanje. Međutim, postavlja se pitanje kako izabrati pravu agenciju, a da ne zažalimo.

Neke agencije prikrivaju troškove, kasnije ih naplaćujući kao dodatne usluge, te možete proći mnogo skuplje nego što ste očekivali. U drugim slučajevima, može se desiti da kvalitet vozila nije kao što se očekuje, odnosno kako je agencija opisala, a to može lep vikend pretvoriti u pravu noćnu moru. U narednim redovima vam dajemo savete kako da odaberete pravu Rent a Car agenciju u Nišu.

1) Centa ne mora biti odlučujući kriterijum

Kada želite da izaberete neku od Rent a Car kompanija verovatno prva stvar koju ćete uraditi jeste da se posavetujete sa Guglom. Tamo iz prve ruke možete videti koje sve opcije možete imati u vidu koje vam sve odgovaraju.

To ćete saznati po informacijama na sajtu, gde treba da probte da nađete što više odgovora na vaša pitanja. Prilikom pretraživanja obično odmah gledamo cenu za određenu uslugu. Pa tako pogledajte odmah kakav je vozni park date agencije i prelistajte njihove cene koje bi trebalo da budu jasno istaknute na sajtu. Cenovnik se obično određuje prema satima vožnje, broju pređenih kilometara i danima (što je i najčešći slučaj). Postoje paketi gde možete iznajmiti vozilo više dana, gde dobijate posebne popuste.

Uvek uzmite u obzir vaše potrebe kada na sajtu razgledate vozni park određene Rent a Car agencije u Nišu. Obično je ponuda raznovrsna, tako da bi vozila odgovarala raznim potrebama. Razmislite da li putujete sami, sa porodicom, da li je poslovno putovanje i koliko nameravate ostati u gradu. Najgore što može da vam se desi jeste da uzmete automobil, sa malim gepekom, jer ste želeli da uštedite, a vučete sa sobom nekoliko velikih kofera.

Najpre sagledajte kakve će biti vaše potrebe na putovanju, a tek onda kako ćete to moći da prilagodite novčaniku, jer agencije za ista ili slična vozila mogu davati različite cene (sa i bez depozita, sa i bez kartice), te možete proći i jeftinije i uzeti auto koji vama odgovara.

2) Pogledajte sadržaj voznog parka

Kao što smo već napomenuli, vozni park je jedna od prvih stvari koju ćete pogledati na sajtu i odlučiti hoćete li iznajmiti automobil od neke agencije. Vozni park je najčešće prilično raznovrsan, pa se moći više automobila iz svake klase, sem ako agencija nije orijentisana na specifične korisnike.

Obično vozni park sadrži nekoliko velikih automobila sa velikim gepekom, koji je idealan za dalja putovanja ili putovanja sa porodicom i prijateljima. Tu se nekad nalaze manji, pa čak i smart automobili koje će najpre iznajmiti osobe koje putuju same. Oni troše najmanje goriva i veoma lako se možete ugurati na neko parking mesto.

Automobili novije generacije su takođe prisutni u voznim parkovima, to su hibridna vozila ili električni automobili, automobili sa automatskim menjačem. Oni su najčešći izbor stranaca, gde je ovakav tip vozila mnogo više zastupljen nego kod nas.

Prema sadržaju voznog parka odredićete da li se tu nalazi nešto za vas. Nemojte uzimati najjeftiniji automobil samo da biste što više uštedeli. Ako se ništa ne nalazi u voznom parku što vam se dopada i ne odgovara vašim potrebama prosto nastavite dalje sa potražnjom. Konkurencija firmi za inznajmljivanje automobila, limuzina i autobusa u Nišu je dovoljno velika da će se sigurno naći nešto što će vam se dopasti.

3) Agencije sa novim vozilima pružaju skuplje usluge

Pojedine Rent a Car agencije u svom voznom parku imaju isključivo najnovija vozila, jer žele pre svega da se orijentišu na pružanje luksuznijih usluga. Naravno, taj luksuz se dodatno plaća. Ako ga ne možete priuštiti zaobiđite ove agencije. Vozilo koje nije najnovije može vas sasvim dobro poslužiti ako je ispravno.

No, u tom slučaju, ako se opredelite za manje skupa vozila, znajte da vaš izabran automobil najverovatnije neće ispuniti najviše kriterijume. Suština je da ćete za srednje cene dobiti automobil srednjeg kvaliteta, naravno i te cene mogu varirati, ali luksuzna i nova vozila uvek koštaju dosta skuplje.

4) Raspitajte se o paketima siguranja

Osiguranje je jedna od najvažnijih stvari o kojima se morate raspitati pre nego što se odlučite za usluge određene agencije. Obično se nudi kasko osiguranje koje je univerzalno, pokriva sve moguće slučajeve, kao što su oštećenje iznajmljenog vozila, čak i u slučaju da je dato oštećenje nastalo vašom krivicom.

Ujedno se i korisnici najčešće odlučuju na ovu vrstu osiguranja, jer na taj način mogu bezbrižno uživati u svom putovanju. Pored toga nudi se osiguranje od automobilske odgovornosti, za slučajeve gde ste vi naneli štetu trećem licu. Za nadoknadu takve štete biće odgovorno osiguravajuće društvo.

Još jedno popularno osiguranje jeste osiguranje od nastanka kraće, gde ćete biti bez brige ukoliko se desi da budete opljačkani na putovanju, ali ne pokriva druge slučajeve koji bi se mogli dogoditi.

5) Ograničena ili neograničena kilometraža

Najidealnije je da uzmete paket u kome imate neograničen broj kilometara. Tada nećete morati da obraćate pažnju koliku ste daljinu prešli što je idealno ako planirate da sa iznajmljenim vozilom idete na neko duže putovanje.

No, uzmite u obzir da su neograničeni kilometri uvek skuplji. Pojedine agencije ne pružaju uslugu ograničene kilometraže, podrazumevajući da će svi želeti neograničenu. Ograničena kilometraža se obično naplaćuje po broju pređenih kilometara ili po satu vožnje. Ovo su odlične opcije, s obzirom da ćete plaćati tačno onoliko koliko potrošite.

Prema svojim potrebama odredite koji bi vam paket više odgovarao. Neograničena kilometraža je svakako najbolja opcija za one koji koriste vozilo ceo dan. Sa druge strane, ako vam je vozilo potrebno za relativno kratku vožnju dosta ćete uštedeti ako budete računali po satima vožnje ili kilometrima.

6) Ljubaznost i odgovornost zaposlenih

Često je ljubaznost upravo ono što presudi da li ćete odabrati neku Rent a Car agenciju. Ako prilikom poziva primetite da su zaposleni spremni da vam izađu u susret, pomognu da se bolje slažete i budu transparentni što se tiče svojih usluga i njihove naplate, to će odmah ostaviti pozitivan utisak.

Ako, pak, primetite da ni na sajtu informacije nisu potpune, da su nerealno jeftine u odnosu na konkurenciju i da ne dobijete odgovore na vaša pitanja i nedoumice kada pozovete agenciju, to vam daje dovoljno dobru sliku o politici poslovanja tih agencija.

Takođe, pitajte ili potražite na sajtu informaciju kada se pružaju usluge call centra. U najboljim slučajevima su dostupne 24/7, jer nikada ne znate hoće li vam se desiti neki hitni slučaj, pa će vam biti potrebna hitna intervencija preko telefona. Profesionalne agencije su uvek tu za svoje korisnike i masimalno im izlaze u susret. Ako se uz određenu agenciju osećate sigurno i deluju vam kvalitetno i profesionalno, onda to vredi novca.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: