Saveti

Jeftini letovi iz Niša: Wizz air i Ryanair (cene)

Jeftini letovi iz Niša od prošle godine predstavljaju sve veću atrakciju ovog grada. Sa ovog aerodroma možete stići do velikih evropskih gradova za izuzetno niske cene, koje se mogu kretati čak i od 8,5€.

Ukratko o aerodromu

Niški aerodrom „Konstantin Veliki“ predstavlja drugi po veličini i prometu aerodrom u Srbiji, iza aerodroma „Nikola Tesla“. Uprkos tome, po prometu i kapacitetu se svrstava u aerodrome sa manjim obimom.

Kapacitet aerodroma „Konstantin Veliki“ iznosi tri poletanja i sletanja na sat
Udaljen je od centra Niša na svega 4 kilometara. Smešten je na naselju Medoševac. Njegov kapacitet iznosi tri poletanja i sletanja na sat. Prva pista je imala dužinu od 1500 metara i koristila se u vojne svrhe. 1972. godine je produžena na 2200 metara, kada i kreću planovi za izgradnju aerodroma u svrhu prevoza putnika.

Od 12. oktobra 1986. godine kad je otvoren imao je česte padove u poslovanju usled nestabilne političke situacije u regionu. Nakon bombardovanja 1999. bio je značajno oštećen i zatvoren naredne četiri godine.

Međutim, uz norveška ulaganja aerodrom je obnovljen i ponovo počinje sa radom od 12. oktobra 2003. godine. Prilikom obnove pista je sasvim rekonstruisana i proširena na 2500 metara dužine. Od tad promet putnika lagano počinje da raste. Dobra poslovna strategija i saradnja sa low cost kompanijama dovela je do naglog povećanja broja putnika.

Naime, 2016. godine sa ovog aerodroma je letelo oko 125 hiljada putnika. Prošle godine se taj broj povećao za čak 165,4%, na 330 hiljada putnika. Ranijih godina je ovoliki promet je sasvim sigurno bio nezamisliv.

Jeftini letovi

Sa niškog aerodroma možete redovno leteti na 11 različitih linija, od kojih su čak 10 po jeftinim tarifama. Naime, ovaj aerodrom je ostvario saradnje sa dve međusobno konkurentne low cost kompanije. U pitanju su Wizz air i Ryanair. Tako ćemo u odnosu na te kompanije i govoriti o cenama leta i ostalim detaljima vezanim za njih koji bi vas mogli intresovati.

Wizz air

Avio kompanija Wizz air obavlja letove na 5 linija. Iz Niša ovim prevoznikom možete leteti za Dortmund, Malmu, Bazel, Ajndhoven, Memingen. Ova kompanija je najavila i uvođenje nove linije Niš – Beč i nazad od 15. novembra tekuće godine. Cena tog leta biće od 19,99€ odnosno 2399 dinara.

Niš – Bazel/Miluz

Letovi od Niša do Bazela obavljaju se svakog utorka i subote u 19 časova u toku zimske sezone. U letnjoj sezoni vreme poletanja aviona se menja na 17:55h. Vreme leta obično traje dva sata i deset minuta.

Cene letova avionom nikada nisu fiksne, one se određuju u odnosu na različite faktore. Neki od njih mogu biti vreme vaše rezervacije u odnosu na let, povratna karta, traženost određene linije, presedanje u putu. Većinom važi pravilo da što je let vremenski dalji to ćete manje platiti za rezervaciju.

Što se tiče ove konkretne linije cena najjeftinije karte u jednom pravcu iznosi 13,49 evra. Ako želite da putujete po ovoj najpovoljnijoj ceni morate rezervisati karte bar mesec i po ili dva meseca unapred na ovom linku Kucaputovanja.rs/bazel/.

Definitivno su najskuplje karte danas za sutra. Tada cena karte za ovu liniju u jednom iznosi 123,46€, ako uopšte i budete mogli da nađete slobodno mesto u avionu. Dakle, varijacije u rezervacijama su velike.

Prtljag na aerodromu Konstantin Veliki

Povratak iz Bazela za Niš je takođe svakog utorka i subote. Vreme leta je u 16:30 časova. Cena najjeftinije povratne karte je 56,46€. Ova cena raste u odnosu na to kada planirate da se vratite. Maksimalno može iznositi 159, 94€. U tom slučaju je najbolje da ni ne uzimate povratnu kartu, nego da rezervišete dve karte u jednom pravcu po najjeftinijim tarifama.

Ova kompanija ne pravi razlike u klasi, svaka karta je ekonomska. Nemoguće je rezervisati kartu u premijum ekonomskoj, biznis ili prvoj klasi.

Ukoliko se let ne bude održavao nekog određenog dana zbog praznika Wizz air je dužan da tu informaciju prosledi aerodromu koji će je objaviti na svom sajtu.

Niš – Malme

Iz Niša za Malme se putuje svakog ponedeljka i petka. U zimskoj sezoni vreme polaska je u  18:50h, a u letnjoj je u 10:35h.Vreme leta do ovog švedskog grada je dva i po sata. Cena najjeftinijeg leta u jednom pravcu iznosi 11,04 evra. Dakle, za samo 1305 dinara možete stići od Niša do Švedske.

Kako biste mogli dobiti ovu najpovoljniju cenu morate rezervisati karte na vreme. Međutim, nekada karte mogu biti i skuplje ukoliko je let baš udaljen od datuma rezervacije. Ako želite da prođete što jeftinije pratite gore spomenuti sajt  Kuće putovanja i njihov online sistem za rezervaciju karata, gde možete pronaći koja cena vama najviše odgovara.

Povratak iz Malme za Niš održava se, takođe, svakog ponedeljka i petka. Vreme poletanja aviona u zimskoj sezoni je u 16:05h, a u letnjoj u 07:50h. Najjeftinija karta u jednom pravcu na ovoj liniji je 12,32€, a najskuplja 54,27€. Cena najjeftinije povratne karte iznosi 68,88 evra.

Wizz-Air-Malme

Napomena: uz svaku rezervisanu kartu dozvoljeno je besplatno uneti ručni prtljag dimenzija 55x40x23cm i maksimalnom težinom od 10kg. Ovaj prtljag sami unosite u avion i stavljate iznad sedišta.

Prijavljeni prtljag se naplaćuje. Može težiti do 20kg ili do 32kg, a nejgove maksimalne dimenzije mogu biti 149x115x171cm. Tarifa  donjeg prtljaga se razlikuje kod svakog leta. Prtljag se može prijaviti tokom rezervacije, kada je cena najjeftinija, posle rezervacije i na samom aerodromu kada je cena najveća.

Cena prijavljenog prtljaga od 20kg se obično kreće između 20 i 30 evra za vreme rezervacije, 25 i 35 evra posle, a na samom aerodromu je uvek 60 evra. Za prtljag od 32kg su i cene veće. Variraju od 27 do 40€ za prijavljivanje prtljaga tokom rezervacije, posle su između 35 i 45 evra, a na samom aerodromu biste platili 120 evra. Stoga, pažljivo izmerite veličinu vašeg prtljaga i prijavite ga na vreme kako biste što jeftinije prošli.

Niš – Dortmund

Avion iz Niša za Dortmund kreće svakog ponedeljka i petka. I ovde postoji razlika u zimskom i letnjem rasporedu. U zimskoj sezoni avion poleće u 11:35h, a u letnjoj u 12:00. Let traje oko dva i po sata.

Cena najpovoljnijeg leta u jednom pravcu iznosi 11,49€. Takođe, možete naći i dosta termina sa malo skupljim kartama od 13,49 i 18,98 evra. Najveća cena karte košta 179,94€.

Iz Dortmunda za Niš možete ići svakog ponedeljka i petka po ceni od 18,48€. Karte umeju često biti i dosta skuplje, te se preporučuje da pažljivo isplanirate vreme dolaska i polaska nazad. U nekim slučajevima i jeste najisplativije biti siguran i kupti povratnu kartu. Cena najjeftinije povratne karte je 41.96€.

Vreme polaska iz Dortmunda je u 8:45h u zimskoj sezoni i u 09:10h u letnjoj. Računanje letnje sezone počinje 26.03.2018. godine.

Let-iz-Nisa

Niš – Memingen

Ovo je još jedna niskotarifna avionska linija, njeni letovi se održavaju dva puta nedeljno: sredom i nedeljom u zimskoj sezoni. U letnjoj dani letenja se menjaju, avioni lete svakog utorka i subote. Prema zimskom rasporedu poleće se u 11:40h, a letnjem u 09:55 časova. Obratite pažnju na to da ne pomešate ova dva reda letenja.

Najjeftinija cena karte je 8,48€ ili 1000 dinara, a za karte kupljene u poslednji čas biste platili 93,46€.

Povratak iz Memingena za Niš je istim danima kad i polazak. Kada se promeni raspored dana letenja u jednom pravcu, menja se i u drugom. Vreme leta u zimskoj sezoni je u 09:20h, a u letnjoj u 09:55h.

Cena najjeftinije karte iz Memingema za Niš iznosi 15,99€, a povratne karte je 38,97€.

Niš  – Ajndhoven

Poslednja trenutno aktuelna Wizz air-ova linija jeste za Ajndhoven. Putuje se svake srede i nedelje u 13:10h. Let obično traje oko dva i po sata. Cene karata na ovoj liniji se kreću od 10,48€ do 141,95€ u zavisnosti od toga kada ste rezervisali karte.

Povratak iz Ajndhovena za Niš se isto održava sredom i nedeljom sa polaskom u 10:05 časova. Najjeftinija povratna karta košta samo 23,46 evra, dok je najjeftinija karta za direktan let od Ajndhovena do Niša 10,48€.

RyanAir u Nišu

Ryanair

Aerodrom u Nišu je nakon saradnje sa Wizz air-om sklopio saradnju sa irskom low cost avio-kompanijom Ryanair. Ova kompanija pruža uslove letova na pet različitih linija, a to su: Berlin, Bratislava, Milano, Dizeldorf i Stokholm.

Niš – Berlin

Letovi iz Niša za Berlin se održavaju svakog četvrtka i nedelje. Vreme je različito u odnosu na dan. Četvrtkom u zimskoj sezoni avion poleće u 15h, a nedeljom u 15:30h, dok se u letnjoj sezoni četvrtkom putuje u u 14:55h, a nedeljom u 15:40h. Za svaki slučaj obratite pažnju i pogledajte na sajtu niškog aerodroma kada se poleće, jer u toku zimske sezone može doći do drugačijih rasporeda letova, naročito u vreme praznika.

Ryanair je, takođe, poznat po niskim cenama karata u koji su uračunati svi troškovi za let. Tako od Niša do Berlina možete putovati po ceni već od 16,99€. Cena, naravno, zavisi od dana kada rezervišete karte, pa one mogu da variraju od 20, 30 pa čak i preko 100€.

Ova kompanija ima svoju politiku skladištenja prtljaga. Naime prtljazi se dele na prioritetne i neprioritetne. Ukoliko ste rezervisali kartu i obeležili uslugu neprioritetnog prtljaga u avion ćete besplatno moći da unesete torbu maksimalnih dimenzija 35x20x20cm. Za ovu manju torbu ćete lako naći mesta pored, iznad ili ispod sebe u kabini.

Možete besplatno i uneti prtljag dimenzija 55x40x20cm i težine 10kg. Međutim, avio-kompanija ne garantuje da će ovaj prtljag biti sa vama u kabini. On će biti stavljen na čekanje, dok se ne vidi da li ima dovoljno mesta da stane u kabinu.

Zato se nudi i usluga prioritetnog prtljaga koju dobijate za porodične ili neke druge premijum pakete koje ova kompanija nudi. Tako ćete moći besplatno uneti torbu i prtljag koji će biti u vašoj blizini sve vreme. Naravno, ovi paketi se dodatno plaćaju, isplativi su ukoliko često koristite usluge Ryanair-a.

Najjeftinija cena karte iz Berlina za Niš se kreće od 22,02€. Ovaj let se održava svakog četvrtka i nedelje, četvrtkom u 11:55h, a nedeljom u 13:00h u zemskoj sezoni. A u letnjoj četvrtkom u 12:25h, a nedeljom u 13:10h.

Niš – Bratislava

Avion iz Niša za Bratislavu leti svakog ponedeljka i petka. Ovde se raspored ne razlikuje u odnosu na zimsku i letnju sezonu, uvek se poleće u 16:05h. Let traje oko sat i po vremena. Cena najjeftinije karte za ovu destinaciju je svega 9,99 evra.

Takođe, iz Bratislave za Niš možete putovati svakog ponedeljka i petka u 14:10h, nezavisno od letnje ili zimske sezone. Konkretne povratne karte u ovoj kompaniji ne postoje, kupuju se zasebno. Cena karte je ista, 9,99€.

noćni let

Niš – Milano

Linija Niš – Milano se nalazi na redu letenja svakog utorka i subote. Raspored se razlikuje u odnosu na dan i u odnosu na sezonu. U zimskoj sezoni avion utorkom poleće u 14:35h, a subotom u 13:45h. Dok u letnjoj sezoni se vreme letenja pomera, utorkom je u 17:55h i subotom u 17:20h.

Cene karata za Milano mogu biti prilično niske, minimalna cena karte jeste 9,99€ i to u oba pravca letenja. Dakle, za 20 evra možete otići za Milano i vratiti se nazad.

Iz Milana za Niš se leti istim danima – utorkom i subotom. U zimskoj sezoni se utorkom poleće u 12:25h, a subotom u 11:35h. Leti se utorkom ide u 15h, a subotom u 15:15 časova.

Niš – Dizeldorf

Iz Niša za Dizeldorf se ide svakog četvrtka i nedelje. Vreme trajanja leta je obično oko dva i po sata. U zimskoj sezoni avion četvrtkom poleće u 20:15h, a nedeljom u 09:40h. Tokom letnje sezone se menja raspored letenja: četvrtkom kao i nedeljom se ide u 20:15h.

Cena najjeftinije karte je 9,99€, pa se odatle kreću do i preko 100 evra. Cena karte iz Dizeldorfa za Niš košta isto toliko. Red letenja je takođe četvrtkom i nedeljom. Četvrtkom aivon poleće u 17:25h nezavisno od zimske ili letnje sezone. Nedeljom se vreme leta razlikuje, u zimskoj sezoni avion poleće u 06:50h, a u letnjoj u 17:25h.

Niš – Stokholm

Poslednja Ryanar-ova linija kojom možete direktno putovati iz Niša je za Stokholm, svakog utorka i subote u 20h. Let treje dva sata i 45 minuta. Cena karte u oba pravca je od 9,99€ pa naviše.

Nazad, iz Stokholma za Niš se održavaju letovi svakog utorka i subote. Avion poleće u 16 i 50h, a sleće na nišku pistu 19:35 časova.

Ako prvi put dolazite u Niš, korisno je pogledati ostale turističke znamenitosti Niša, kao i spisak turističkih agencija iz Niša.

Preporuka
  • Ocena:
Sending
User Review
5 (1 vote)

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

1 komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  • Trebalo bi pustiti neki let za holandiju. Avioni su bili puni dok je bio let za ajhoven. Za nemacku sa niskog aerodroma ima nekoliko letova a za holandiju nema nijedan.Bili bi vam zahvalni. Unalred hvala

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: