Turizam Srbije

Rent a car agencija: evo kako je osnovati i voditi!

Rent a car
Fotografija je preuzeta sa pexels.com

Rent a car agencija može biti prilično unosan biznis ako ga postavite na valjane temelje. Prvo morate uvideti da li je ovakva vrsta poslovanja zaista za vas, a onda ako je odgovor potvrdan kreće se sa prvim koracima. U ovom tekstu ćemo pričati o tome šta je sve potrebno da se otvori jedna ovakva firma i pružićemo vam savete kako to da uradite na najbolji mogući način i koje troškove trebate očekivati.

Odakle početi?

Najpre treba da utvrdite da li je rent a car agencija potrebna u vašem gradu. Zato je najbolje da prvo istražite kakva je konkurencija putem interneta. Najbolje je da nađete sve agencije koje daju usluge iznajmljivanja automobila, koje su cene ovih usluga, gde se nalaze, sa kim sarađuju, da li su korisnici zadovoljni.

Morate upamtiti kojim god biznisom da se bavite da je potrebno da budete okrenuti upravo ka korisnicima i davanju kvalitetnih usluga, jer će oni održati vaš posao živim. Zato, ako se u vašem gradu nalazi mnogo ovakvih agencija, naročito ako je njihov broj veliki na mestu gde biste vi hteli otvoriti svoj posao, razmislite o drugačijoj lokaciji.

Kada uvidite kako posluje vaša konkurencija vreme je da polako počnete osmišljavati biznis plan. On se odnosi na to da saznate koja je vaša ciljna grupa. Kada su u pitanju rent a car agencije to su obično firme, poslovni ljudi i turisti. Stoga, najbolje je da ka njima orijentišete čitavu uslugu i marketing strategiju.

Ono što je isto bitno pre nego što se sam biznis otvori jeste mesto vaše agencije. Potrudite se da ona bude što bliže centru grada ili u blizini hotela. Ove agencije neretko sarađuju sa hotelima i nude zajedničke usluge ili reklamiraju jedno drugo.

Doduše, do te saradnje se dolazi tek malo kasnije kada budete imali prve korisnike, ali je svakako dobro da ovakva vrsta agencije bude nedaleko od hotela, kako bi postojala mogućnost saradnje u budućnosti.

Takođe, ono što se podrazumeva ali što isto moramo spomenuti jeste da kao vlasnik rent a car agencije morate imati znanje o automobilima. Trebalo bi da budete upućeni u automobilsku industriju, da znate koji su modeli traženi. Istovremeno je potrebno da razumete ljudsku psihu, što će vam pomoći da pre doprete do korisnika.

Napravite biznis plan koji će vam pomoći da se orijentišete i kojim ćete se voditi u radu kompanije. On bi trebalo da u sebi sadrži troškove, da odredi ciljnu publiku, u njemu čak možete isplanirati kojom brzinom želite da razvijate poslovanje.

Kada je u pitanju osnivanje rent a car agencije postoje dva osnovna biznis modela, to su iznajmljivanje automobila po danima ili po ugovoru. Iznajmljivanje po danu je obično rezervisano za turiste, kao i za poslovna putovanja.

Tu je rent a car od velike pomoći ako ove osobe nisu bile u mogućnosti da dođu do vašeg grada vozilom, a ono im je neophodno za svakodnevne potrebe. Drugi slučaj je da se njihov automobil pokvario pa im je hitno potrebna zamena vozila.

Iznajmljivanje po ugovoru se vrši u saradnji sa agencijama ili biznisima koje su zaduzeni za velike događaje. Tu bi mogla spadati venčanja, razni festivali i projekti.

Prijava agencije u APR-u

Morate prijaviti državi otvaranje nove agencije, da bi ona bila zakonski regulisana u Agenciji za privredne registre. Trebate da odlučite da li ćete se prijaviti kao preduzetnik, privredno društvo, udruženje ili kao neka vrsta pravnog lica.

Ovo je neophodno učiniti da biste mogli obavljati svoje dužnosti prema državi kao što je plaćanje poreza. Ako ovaj korak preskočite to će značiti da „radite na crno“, što može biti veoma rizično i nikako preporučljivo jer korisniku ne uliva poverenje.

Iznajmljivanje vozila je regulisano članom 101. zakona o turizmu, koji dozvoljava iznajmljivanje automobila bez vozača na dogovoreni vremenski period. Postoji i mogućnost iznajmljivanja automobila sa vozačem, ali to već spada u drugu vrstu usluge – limo service. U svakom slučaju se mogu iznajmljivati isključivo putnički automobili.

Takođe, neophodno je da se vaša agencija upiše i u Registru turizma, njega isto vodi Agencija za privredne registre. Na ovom sajtu (http://www.apr.gov.rs/Регистри/Туризам/Туризам-Упутства.aspx )  naći ćete sve informacije koje su neophodne za evidenciju u Registar turizma.

U ovom registru morate prijaviti i cenovnike vaših usluga, koje će biti i odštampane i na vidljivom mestu stavljene u vašoj filijali.

Pri otvaranju novog posla morate napraviti i zaseban račun u banci koji neće biti vaš lični račun nego račun firme. Odatle ćete obavljati čitavo poslovanje i primati i slati sve uplate koje su povezane sa vašim biznisom. Uz to biće vam potreban od zaposlenih neko ko se razume u knjigovođstvo, ko će za vas sređivati finansijska pitanja i voditi poslovne knjige.

Obavezno osigurajte i sva vozila koja posedujete i samu agenciju. Preporučuje se da svaka firma bude osigurana, ali ovaj uslov je naručito bitan kod rent a car agencija, gde kad se iznajmljuju automobili postoji mnogo veća mogućnost od potencijalnih nesrećnih slučajeva, pa nije na odmet da budete unapred spremni.

Ono što je takođe neophodno na početku svakog biznisa jeste da nađete sopstveni identitet. Najpre smislite ima vaše agencije koje će biti istaknuto na lokalu. Zatim razmislite: šta je ono što vas izdvaja od velikog broja rent a car agencija? Zašto bi neko trebao odabrati baš vas? Koja je vaša priča? Potrebno je da dizajnirate svoj logo, kao i neki slogan koji bi mogao privući korisnike ka vama.

Isto tako, potrebno je da odredite i stalno radno vreme vaše agencije koje će biti istaknuto na vratima lokala, kao i na sajtu. Dakle, preporučljivo je da imate sajt na kome ćete ispisati i cenovnik vaših usluga.

Sva energija utrošena u osnivanju dobrog posla će biti izgubljena ako se ne posvetite i marketingu. On je prostor koji bi trebao da vam pomogne da ispričate vašu priču potencijalnim korisnicima. Zato morate biti prisutni na internetu u vidu web prezentacije i aktivnosti na društvenim mrežama. Odatle ćete moći lakše doći do novih korisnika, a i nekih saradnji.

Koliko je novca potrebno da bi se otvorila rent a car agencija?

Svaki novi biznis zahteva mnogo ulaganja, ali ako dobro poslujete ona će se višestruko isplatiti. Za početak da biste otvorili sopstvenu agenciju biće vam potreban zakup mesta za kancelariju sa kompjuterima i internetom, vozila raznih vrsta i kvaliteta,  prijava agencije državnim institucijama i sređivanje papirologije, osiguranje vozila i agencije, zakup garaže, ugradnja sigurnosnih kamera, prijava i isplata zaposlenih i ulaganja u marketing.

Kako odabrati vozila?

Sajam automobila 2013Izbor vozila bi trebao zavisiti od vaše ciljne publike. Da li želite da se prilagodite korisnicima sa srednjim primanjima koji bi mogli sebi priuštiti jeftinije automobile ili želite da imate posla samo sa onima koji žive luksuznim životom?

Možete izabrati i obe vrste automobila, što bi značilo da trebate da imate vozni park pun vozila različitog kvaliteta. Uvek se raspitajte kod prodavaca automobila i na internetu koji su modeli najtraženiji, najlepši, najmanje skloni kvarovima i tome slično.

U suštini, prema našem zakonu u posao možete krenuti i sa minimum tri vozila koja nisu starija od pet godina (ako otvarate limo service mogu biti i starija od pet godina), ali kako budete napredovali trebaće vam sve više. Zato ne bi bilo loše da predstavite svoj biznis plan nekoj banci, ukoliko uvide da biste im mogli biti isplativi na duže staze lakše će vam pozajmiti novac i omogućiti vam da proširite firmu.

Napominjemo da svako vozilo mora biti registrovano i da morate posedovati odgovarajuću dokumentaciju za njih.

Pogledajte kako ovo izgleda u svetu:

Koji su sledeći koraci u napretku poslovanja?

Kada ste već otvorili firmu i legalizovali čitavo poslovanje sledeći korak treba da bude širenje biznisa i nalaženje korisnika. Biznis se najbolje širi sklapanjem saradnji, već smo vam spomenuli da bi trebalo da uzmete u obzir lokacije u blizini hotela, te ako sa njima budete sarađivali oni vas mogu preporučiti i kod njih se možete reklamirati.

Isto tako, mnoge rent a car kompanije sklapaju poslove i sa aerodromima, tako da čim putnici slete u našu državu imaju slobodu da se kreću po gradu bez potrebe da zavise od taksija ili gradskog prevoza.

Još korisnika ćete privući web sajtom na kojem bi trebalo da se nalaze sve informacije koje su bitne za korisnika. Bilo bi odlično da se na web prezentaciji nalaze slike svih modela automobila, na taj način bi vaše potencijalne mušterije mogle lakše odlučiti da li će odabrati da koriste vaše usluge. Najbolji sajtovi su oni koji daju korisniku sve na dlanu, da uopšte nema potrebe da zovu za dalje informacije sem da rezervišu vozilo.

Dalji rast poslovanja ogledaće se i u sve većem broju zaposlenih. Čak i u samom početku teško da ćete moći obavljati sve poslove sasvim sami, a kako obim poslova bude rastao biće vam potrebno sve više pomoći. To podrazumeva da se u svakoj rent a car agenciji mora nalaziti osoba koja će da prima pozive i rezervacije, knjigovođa, radnik koji će prati sva vozila i održavati ih urednim, kao i automehaničar.

Ne bi bilo na odmet da imate i jednu osobu koja će biti zadužena za održavanje sajta i jednog marketing menadžera koji će biti zadužen za marketing kampanje, sve to u cilju širenja samog poslovanja.

Potpisivanje ugovora

Posebnu pažnju morate obratiti i na ugovor koji ćete sklapati sa korisnikom. Ovaj ugovor će osigurati i vas i korisnika u slučaju ako se neke stavke koje se u njemu nalaze ne budu sasvim ispoštovane.

Ugovor se mora sklapati pri svakom pružanju usluga korisniku. Oni moraju biti pravno regulisani i validni, te prilikom njihovog sastavljanja se posavetujte sa advokatom o uslovima i obavezama koje bi trebalo u njemu da se nalaze.

Zajedno sa svakim potpisivanjem ugovora prilaže se i odštampani fiskalni račun, što podrazumeva da morate posedovati i fiskalnu kasu.

Za kraj

Svaki biznis će se lepo razvijati i rasti ako je dobro organizovan i kvalitetan kakva god konkurencija bila. Isto važi i za rent a car agencije, čija je popularnost u zadnje vreme porasla i u Srbiji usled sve većeg dolaska turista i održavanja poslovnih konferencija u našim gradovima.

Preporuka
  • Ocena:
Sending
User Review
4.5 (12 votes)

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

1 komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  • Svaki pocetak je tezak ali dobra organizacija strpljiv, posten i vredan rad uz ne prevelika pocetna ulaganja mozete vremenom napraviti agenciju na kojoj ce vam pozavideti mnogi.

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: