Saveti

Šifra delatnosti – najbitnije smernice

Šifra delatnosti

Odabir i registracija pretežne delatnosti firme je jedna od prvih i osnovnih (administrativnih) obaveza prilikom njenog osnivanja.

Delatnost se utvrđuje opštim pravnim aktom, ugovorom o osnivanju privrednog društva, statutom, i  može biti jedna od niza definisanih aktivnosti na polju proizvodnje i prometa robe i pružanja usluga kao i obavljanje drugih delatnosti na tržištu (trgovinsko zastupanje, komision, posredovanje, prevoz, uskladištenje…), koja ima veze sa sticanjem profita kao osnovnim funkcijom osnivanja privrednog društva.

Poslovanje privrednih društava u Republici Srbiji regulisano je prevashodno Zakonom o privrednim društvima („Sl. glasnik RS“, br. 36/2011, 99/2011, 83/2014 – dr. zakon i 5/2015).

Način registracije privrednih društava propisan je Zakonom o postupku registracije u Agenciji za privredne registre („Sl. glasnik RS“, br. 99/2011 i 83/2014). Sama klasifikacija delatnosti (opšti standard prema kojem se razvrstavaju jedinice razvrstavanja u delatnosti) razvrstana je u  sektore, oblasti, grane i grupe delatnosti – Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o klasifikaciji delatnosti (Sl. glasnik RS, br. 54/2010), kojom su delatnosti detaljno klasifikovane, sa nazivima, šiframa i opisima i prema oblastima, to jest sektorima.

Šta je osnovni cilj klasifikacije delatnosti

Osnovni cilj klasifikacije delatnosti, kao alata za razvrstavanje firmi prema ekonomskoj delatnosti,  jeste obezbeđenje podataka koji  mogu biti korišćeni za planiranje statističkih istraživanja, kao I za prikupljanje i obradu podataka i prezentovanje i analizu statističkih rezultata prema delatnostima.

Pretežna delatnost, inače, obuhvata najmanje 51 odsto sveukupnih delatnosti jedne firme, što upućuje na to da se ona može baviti i nekim drugim delatnostima koje su zakonom dozvoljene.

(Zakon Republike Srbije o privrednim društvima : svi privredni subjekti registruju pretežnu delatnost, odnosno onu delatnost kojom će se najviše baviti.)

U  slučaju da je aktom o osnivanju predviđeno obavljanje više delatnosti privrednog društva, pretežna delatnost se  utvrđuje na osnovu toga u kojoj delatnosti  se ostvaruje najveća  bruto  zarada u prethodnoj kalendarskoj godini.

Ako firma  ima nameru da se bavi različitim delatnostima (recimo maloprodaja i proizvodnja), moguće je da  kao preduzetnička radnja formira prostor van poslovnog sedišta  u vidu izdvojene jedinice  sa posebnom šifrom delatnosti, a kao privredno društvo ogranak.

Privredni subjekti mogu da  obavljaju i druge delatnosti koje nisu zakonom zabranjene, nezavisno od toga da li su predviđene osnivačkim aktom ili statutom. Odnosno, pored pretežne delatnosti firma može da  obavlja i sve druge delatnosti, ukoliko  za njihovo obavljanje  nije neophodna posebna dozvola ili licenca (agencija za promet, nekretninama, prodaja oružja ili lekova, pružanje advokatskih usluga, poslovi sudskog tumača, posredovanje pri zapošljavanju,  menjački, bankarski I poslovi osiguranja…).

Ako firma  ima nameru da se bavi različitim delatnostima (recimo maloprodaja i proizvodnja), moguće je da kao preduzetnička radnja formira prostor van poslovnog sedišta u vidu izdvojene jedinice  sa posebnom šifrom delatnosti. Reč je o ogranku privrednog društva, čija se delatnost razlikuje od njegove pretežne delatnosti.

Delatnost privrednog društva se može promeniti, naravno uz saglasnot osnivača: proširiti, suziti ili potpuno izmeniti.

Prilikom otvaranja firme važno je posebno voditi računa o izboru pretežne šifre delatnosti ukoliko osnovači nameravaju da konkurišu za dobijanje sredstava  za finansiranje start up-a od strane države ili nevladinih organizacija.

O tome kako je najboje da se izabere šifra delatnosti, pogledajte ovaj video, odnosno angažujte knjiguvođu.

Budući da oni skoro po pravilu ne odobravaju sredstva za obavljanje trgovinske delatnosti,  preporučuje se da šifra delatnosti bude proizvodna ili uslužna, a planira li se i trgovinska delatnost,  ona bi trebalo da bude registrovana u izdvojenom, dakle, trgovinskom prostoru.

Za preduzetnike koji vode knjige i preduzeća u vidu DOO šifra delatnosti nije od nekog posebnog značaja. Značajnija je za preduzetnike koji spadaju u kategoriju takozvanih paušalaca, budući da se na osnovu pripadanja jednoj od sedam definisanih kategorija određije paušalni porez.

Preporuka
  • Ocena:
Sending
User Review
5 (2 votes)

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: