Saveti

Saveti kako odabrati frižider

Kupovina frižidera je nekada bila znatno jednostavnija, zato što nije bilo toliko modela u ponudi. Danas stvari stoje malo drugačije. Uz razvoj tehnologije postale su popularne pametne kuhinje, samim tim i pametni frižideri koji sa sobom nose veliki broj karakteristika. To znači da danas postoji mnogo veći izbor nego što je to bio pre, recimo, desetak godina.

Stoga, nekim kupcima kupovina frižidera može izgledati poprilično komplikovano, što zbog velikog broja modela ili funkcija koje se čine krajnje futurističkim. Dobra je stvar što zbog te raznovrsnosti možete odabrati frižider koji će u potpunosti odgovarati vašim potrebama, jedino što je potrebno jeste da znate kako da birate.

Zato smo napravili listu koja će vam pomoći da na pametno odaberete svoj frižider. U njoj ćete naići na najvažnije faktore kada je u pitanju njegov izbor, a uz to ćemo vas uputiti u najnovije trendove u beloj tehnici.

1) Izmerite prostor koji je predviđen za frižider

Da li imate veliku ili malu kuhinju? Na kom mestu je prethodni frižider stajao? Da li planirate da pravite razmeštaj kuhinjskih elemenata da biste napravili više mesta za vaš nov frižider? Ovo su sva pitanja na koja morate znati odgovor pre nego što uopšte počnete da gledate kakvih sve proizvoda ima u ponudi.

Dakle, nađite prazno mesto gde planirate da novi kućni aparat smestite i izmerite koja dužina i širina bi bila odgovarajuća. Samim merenjem ćete znatno suziti izbor kada su u pitanju različiti modeli.

Uzmite u obzir to da mora biti par centimetara razmaka od frižidera sa svih strana. Dakle mora toliko biti udaljen od drugih kuhinjskih elemenata sa obe strane i desetak centimetara udaljen od zida.

Uz to ispoštujte osnove rasporeda kuhinjskih elemenata, u smislu da frižider nikako ne treba da stoji pored aparata koji greju, naročito ne pored šporeta.

2) Stil frižidera

Pod ovim mislimo na sam izgled frižidera, a o vrstama ćemo govoriti malo kasnije. Morate razmišljati malo i o dizajnu vaše kuhinje. Kakva boja bi se najpre uklopila u vaš enterijer? Ako je tamnije boje onda bi najpre odgovarao neki sivi model, ako je svetlija onda je najbolje da beli frižider bude vaš izbor.

Nažalost nema mnogo izbora kada je u pitanju sama boja frižidera, ali će se i to verovatno promeniti u skorijoj budućnosti.

3) Vrste frižidera

U osnovi postoji četiri vrste frižidera i neke varijacije. Varijacije se odnose na broj vrata, gde ih može biti i po pet, a uz to su uključene i fioke. Elem, ovo su najosnovnije vrste:

  • Zamrzivač na vrhu – ovo se smatra pomalo zastarelom vrstom frižidera, ali se i dalje može naći u prodaji.
  • Zamrzivač na dnu – ima velike prednosti jer većina nas više hrane drži u frižideru nego u zamrzivaču, pa su frižideri sa zamrzivačima na vrhu iziskivali da se konstantno saginjemo da bismo mogli dohvatiti hranu. Sada kada je zamrzivač premešten na dno, hrana koja nam svaki dan treba se nalazi u ravni sa nama, a i zamrzivač je pregledniji jer ga gledamo od gore.
  • Side by side frižideri – ovo su prilično veliki frižideri sa četiri vrata. Gornja dva su od frižidera, a donja su obično za zamrzivač. Ono što je vrlina aparata sa koliko otvora jeste što se mnogo manje struje troši kada otvorite samo jednu stranu, tj. ne mora se otvarati ceo frižider za samo jednu namirnicu.
  • Frižider sa francuskim vratima – isto prilično veliki model, koji obično ima troja vrata i jednu fijoku, odnosno pregradu. Otvara se sa obe strane što daje mogućnost da u njega stane još više hrane, dok zamrzivač ima samo jedan otvor i smešten je na dnu.

Uz sve ove modele postoji i mogućnost da u jednoj pregradi ima još jedna, što je bitno za uštedu prostora. Neke vrste frižidera čak i možete i rastaviti i rasporediti po fijokama gde god da vama odgovara u kuhinji. Naravno, ovakvi modeli su najskuplji i kod nas još uvek nisu toliko zastupljeni.

4) Koliko članova porodice imate?

I broj članova porodice je prilično važan za odabir frižidera, iako vam ova stavka verovatno nije pala na pamet. Ona je bitna jer od broja ukućana zavisi koliko će se namirnica kupovati. Dakle, što više ukućana to će biti potreban veći frižider.

Kapacitet frižidera se meri u litrima. Ako frižider koristite sami ili vas ima dvoje, onda će za vas biti idealan frižider sa kapacitetom od 150 do 250 litara. Za 3 ili 4 člana porodice  će biti potreban frižider sa kapacitetom od 250 do 500 litara. Porodicama sa više od četiri člana će odgovarati frižider sa  500 ili više litara.

5) Potrošnja energije

Ako je frižider zaista kvalitetan onda će trošiti i manje električne energije. Bela tehnika koja štedi energiju ima oznake A, A+ ili A++. Potrudite se da odaberete jedan od ta tri. A to neće biti preterano teško jer se danas sve manje proizvode kućni aparati sa B, C ili D oznakama.

Frižideri sa A oznakama su najefikasniji i najštedljiviji po pitanju električne energije, a kako je ovaj aparat veliki ili srednji potrošač svakako ćete osetiti razliku na računu za struju.

6) NoFrost i NeoFrost tehnologije

Stariji frižideri su imali taj veliki problem da se zamrzivač u potpunosti zaledi, pa biste ga onda morali ručno odlediti i pritom izvaditi svu hranu iz frižidera dok ga ne očistite. Samo čišćenje naslaga leda može biti prilično nezgodno, a uz to se plašite i da li će se hrana zagrejati i pokvariti na sobnoj temperaturi.

Srećom, NoFrost i NeoFrost tehnologije to sasvim lepo rešavaju da odleđivanje i mukotrpno čišćenje frižidera više nije vaš problem. Kod takvih frižidera se uopšte i ne zadržava led, te se po tome razlikuju od samootapajućih frižidera gde se tečnost ipak skuplja u ladicama.

Njihova prednost je i ta što vazduh stalno kruži po frižideru, zadržavajući optimalnu temperaturu bez stvaranja vlage i kapljica. To omogućava da hrana bude duže sveža i da se ne suši. A najbolje od svega je što ne dolazi do mešanja mirisa, što ume biti veoma neprijatno za naša čula.

Liebherr kombinovani frižideri imaju NoFrost tehnologiju koji će vašu hranu čuvati svežom još duže vremena. A zbog još nekih karakteristika kao što su BioFresh i Transparent Drawr znaćete tačno gde treba smestiti koju namirnicu.

7) Proverite na internetu ili sa prodavcem kakav je kvalitet frižidera

Ako ste našli nekoliko modela frižidera za koji mislite da bi vam bio odgovarajući prema pređašnjim merilima onda je sledeći korak da na internetu pretražite sve informacije vezane za date modele.

Nemojte gledati informacije samo na zvaničnim sajtovima, jer tu najčešće neće reći koje bi mogle biti mane uređaja, zato treba da pretražite na forumima kritike i iskrena mišljenja stručnjaka kao i korisnika tih frižidera.

Korak dalje bi bio da se posavetujete sa prodavcima u radnji bele tehnike, koji će odmah znati da vam kažu sve o modelu koji vas zanima ako ga imaju u ponudi, a uz to mogu vam preporučiti i neki bolji model za koji vi niste znali.

Da li vredi uložiti ovoliko truda u biranje frižidera? Svakako da, jer ovo nisu jeftini uređaji i predstavljaju dugogodišnju investiciju. Zato je neophodno da se što pre raspitate pre kupovine. Možete pitati prodavce koliku buku prave ti frižideri, koliko su česti kvarovi i tome slično.

8) Koliko je cena bitna?

Cena svakako jeste bitna, te zato uvek i uračunajte koliko biste novca mogli dati za frižider pre nego što obavite kupovinu. Mnogi se ipak vode time da je cena odlučujući faktor u izboru frižidera, što nažalost može dovesti do stvaranja još većih finansijskih problema.

Ako izaberete jeftiniji frižider veća je mogućnost da neće odgovarati u potpunosti vašim potrebama, kao i da mu je kvalitet nešto niži. To može dovesti do češćih kvarova i skupih popravki.

Dakle u svakom slučaju bi vam bilo isplativije da kupite frižider srednjeg kvaliteta, nego onog najnižeg, iako vam se na prvi pogled može činiti da ćete sa najjeftinijim uštedeti.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: