Balkan Evropa Putovanja iz snova

Srednjovekovne tvrđave u Albaniji – istorija koja će vas zadiviti

Albanija se neretko naziva poslednjom tajnom Evrope. Prelepe i još neistražene obale ove mediteranske zemlje intrigiraju turiste, pa je sve više zainteresovanih za letovanje i odmor. No, pored prirodnih lepota Albanija je i zemlja bogate i burne istorije – što potvrđuju i brojne kulturno-istorijske znamenitosti.

Među glavnim turističkim atrakcijama su svakako tvrđave i dvorci koji datiraju iz srednjeg veka. Postoji čak 158 utvrđenja u Albaniji, a neka su podignuta još u vreme vizantijske i rimske imperije. Predstavljamo vam najlepša i najznačajnija zdanja u Albaniji – izvanredne primere arhitekture. Pročitajte.

Tvrđava u Draču – neosvojive zidine na Jadranu

Drač je verovatno prva asocijacija kada se pomene Albanija letovanje. Mnogi turisti biraju ovu destinaciju kada letuju u ovoj zemlji i to nije slučajno. Drač je najveća albanska luka na Jadranskom moru i predstavlja važan turistički, ekonomski i privredni centar. Ujedno je jedan od najstarijih gradova na albanskoj obali što dokazuje i srednjovekovno utvrđenje.

venecijanska-tvrđava-drač-albanija
Pixabay.com

Tvrđavu u Draču u 4. veku je sagradio vizantijski car Anastasije I, koji je učinio grad jednim od najutvrđenijih na Jadranu u to doba. Kako su zidine utvrđenja tokom vremena stradale, a onda i bile uništene u  zemljotresu 1273. godine, urađena je kompletna obnova. Današnji posetioci mogu da vide srednjovekovne zidine skoro 4,6 metara visoke, a očuvani su i ulazi na nekim kulama tvrđave.

Za vreme vladavine Mletačke republike zamak je ojačan sa nekoliko stražarskih kula, da bi kasnije pod vlašću Osmanlija ojačani i zidovi. Na tvrđavu se nastavlja Venecijanska kula. Iako je sagrađena u 6. veku, arhitektonski elementi strukture i istorijski zapisi pokazuju da je tvrđava obnovljena u prvoj polovini 15. veka, kada je Dračom vladala Republika Venecija. Kula je izgrađena na kružnoj ravni prečnika 9 metara, ima visinu 9,6 metara i zidove debljine skoro 4 metra. Unutar kule nalazi se samo jedna sala pokrivena sferičnom kupolom od cigala.

Dvorac Kroja – u Skenderbegovom zavičaju

Na tridesetak kilometara od glavnog grada Albanije Tirane nalazi se grad Kroja i istoimeno staro utvrđenje. Čitav ovaj region poznat je kao rodni kraj nacionalnog junaka Skenderbega, pa stoga ne treba da iznenadi što je upravo dvorac Kruje bio centar Skenderbegove pobune protiv Osmanskog carstva (1432 – 1436. godine).

Tvrđava je s uspehom izdržala tri velike opsade Turaka, a istorija pamti da čak ni Mehmed II Osvajač nije mogao da slomi odbranu zamka sve do 1478. godine, i to 10 godina nakon smrti Skenderbega.

Danas je dvorac centar turizma u Albaniji i izvor nadahnuća za Albance. Unutar tvrđave nalazi se Nacionalni muzej Skenderbega, ostaci džamije Sultana Mehmeda II i tursko kupatilo. Još jedna atrakcija za turiste je Etnografski muzej, koji se nalazi na južnoj strani dvorca Kroje. Muzej je dizajniran na osnovu tipične kuće iz 19. veka. Otkriva održive metode proizvodnje alata, hrane, pića i nameštaja u tipičnom domaćinstvu. Posetioci mogu da vide razne predmete od drveta i metala koji predstavljaju tadašnji način života u zamku.

Tvrđava u Đirokastri – među najlepšim zamkovima Albanije

Citadela u Đirokastri je postojala u različitim oblicima od pre 12. veka. Smatra se da su ga podigli despoti iz Epira, predstavnici vizantijske vlade. Oni uspostavili osnovnu strukturu zamka i njegovih tornjeva. U 19. veku za vreme Ali-paše od Tepelenea učinjeni su ozbiljni koraci za obnovu utvrđenja. Vlada kralja Zoga proširila je zatvor zamka 1932. godine i intenzivno ga je koristila, u njemu su bili smešteni politički zatvorenici tokom komunističkog režima.

Tvrđava u Đirokastri dominira gradom i gleda na strateški važnu rutu duž doline reke. U njoj se nalazi i vojni muzej sa velikom postavkom. Između ostalog ovde se mogu videti artiljerijska mašinerija i avion vazduhoplovnih snaga Sjedinjenih Američkih Država – iz perioda komunističkog otpora protiv nemačke okupacije.

tvrđava-u-albaniji-đirokastra
Pixabay.com

Danas zamak ima pet kula i kuća, novi muzej Đirokastre, kulu sa satom, crkvu, cisternu, pozornicu Nacionalnog narodnog festivala i mnoge druge znamenitosti. Zbog toga je redovna stanica turista koji letuju u Sarandi i Ksamilu. Postoje brojni hotelski aranžmani u Albaniji po ceni već od 299 evra, koji pritom nude fakultativne izlete do Đirokastre i njene tvrđave. Ovo zapravo nije iznenađenje, jer je prema oceni brojnih svetskih magazina zamak u Đirokastri najlepši u Albaniji.

Tvrđava Boštova – kraj drevnog puta „Via Egnatia“

Baštovska tvrđava je srednjovekovna četvorougaona tvrđava koja se nalazi na plodnom ravnom tlu istočno od ušća reke Škumbin, 30 kilometara od Drača. Ranije u srednjem veku, oblast Boštova je bila poznata kao trgovačka luka i centar za izvoz žitarica. Pod kontrolom utvrđenja je bilo područje sve do jadranske obale na zapadu, u dolini reke Škumbin gde je prolazio drevni put „Via Egnatia” – najbolja veza između istoka i zapada.

Dvorac je oduvek privlačio pažnju putnika i naučnika koji su o njemu delili svoje beleške, mape i crteže. Prema turskom putopiscu Evliji Čelebiji, zamak su osnovali Mlečani, a Turci su ga osvojili u vreme kada je Mehmed II Osvajač bio usmeren na albanski Skadar u 15. veku. Danas su još sačuvane dve kružne kule i jedna pravougaona. Zidovi su visoki 9 metara, dok se na severu i istoku nalaze okrugle kule visoke po 12 metara.

Tvrđava Berat – u „Gradu 1000 prozora“

Nekadašnji Beligrad, grad Berat je deo UNESCO svetske baštine. Kao muzej na otvorenom, sa upečatljivom arhitekturom poznat je i kao „Grad 1000 prozora“. Ipak, njegova najznačajnija karakteristika je drevno utvrđenje u kom građani Berata i danas žive.

berat-tvrđave-u-albaniji
Pixabay.com

Zamak Berat je podignut na stenovitom brdu na levoj obali reke Osum. Nakon što su ga Rimljani spalili 200. godine pre nove ere, u 5. veku su zidovi ojačani pod rimskim imperatorom Teodosijem II da bi se zaštitili od varvarskih upada na Balkan. Tokom 6. veka za vreme cara Justinijana, ali i u 13. veku pod epirskim despotom Mihailom I Komnenom Dukom, zidovi tvrđave su naknadno obnovljeni.

Iako znatno oštećena tvrđava Berat je i danas veličanstven prizor. Zgrade unutar tvrđave podignute su tokom 13. veka i zbog svoje karakteristične arhitekture očuvane su kao spomenici kulture. Stanovništvo tvrđave je bilo hrišćansko, a imala je oko 20 crkava (većina izgrađenih tokom 13. veka) i samo jednu džamiju, za potrebe turskog garnizona (od kojih je sačuvano samo nekoliko ruševina). Tokom vremena crkve u tvrđavi su oštećene i samo nekoliko je opstalo do današnjih dana.

Širom Albanije može se pronaći još mnogo utvrđenja i važnih istorijskih lokaliteta, koje neizostavno treba posetiti kada letujete u ovoj zemlji. Pored pomenutih turiste naročito privlači i tvrđava Lekursi, koju je podigao Sulejman Veličanstveni u blizini današnje Sarande. Po značaju se izdvajaju i Ali-Pašin i Rozafa zamak. Sasvim je izvesno, u kombinaciji sa autentičnim plažama i tirkiznim morem, obilazak srednjovekovnih tvrđava Albanije predstavlja iskustvo vredno pamćenja.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: