Evropa

Ovo su najlepše ulice svetskih gradova

venecija

Najlepše ulice na svetu posebno se ističu na turističkoj mapi sveta, privlačeći turiste svojom estetskom autentičnošću. One su toliko veličanstvene da je teško da vas već prvom fotografijom ne navedu da rezervišete prvu kartu i odete da ih posetite.

Ukoliko upravo to i želite, u potrazi ste za inspiracijom za sledeće putovanje, ili prosto hoćete da saznate koje su neke od najlepših ulica na svetu, u narednim redovima predstavićemo vam ulice koje su toliko lepe da ćete verovatno poželeti da ih vidite uživo!

Kako danju, tako i noću – ove ulice blistaju, a njihovo fascinantno, odlično osvetljeno noćno izdanje, dokaz je da javna rasveta mora imati kvalitetne svetliljke kako bi dala najbolje efekte. No, hajde da vidimo koje to ulice možemo nazvati najlepšim ili barem ubrojiti u neke od najlepših na svetu.

Šanzelize – Avenija Jelisejska polja u Parizu

Avenija Jelisejska polja, poznata i kao Šanzelize ( franc. Champs-Élysées), smeštena je u sam centar grada svetlosti i romantike, a predstavlja prestižnu ulicu punu čuvenih pariskih luksuznih radnji, kafea i mnogih drugih sadržaja. Šanzelize je ulica duga čak 1.910 metara, a široka 70 metara. Prostire se od Trga Konkord sa jedne, do velelepne Trijumfalne kapije sa druge strane. Obod je i jednog dela čuvenog parka Jelisejska polja.

sanzelize-trijumfalna-kapija

Široka avenija posebno se ističe drvoredima koji u njoj tokom toplih meseci stvaraju preko potrebni hlad, ali je i estetski čine još fascinantnijom. Praznični Šanzelize je raskošno ukrašen svetlosnim efektima, a najčešće se svih 400 krošnji drveća dekoriše kako bi se dobio veličanstven ambijent. Svetski turistički magazini često je nazivaju “najlepšom ulicom sveta”.

Damrak – ulica koja najbolje dočarava lepotu Amsterdama

Znate li one bajkovite zgrade ogromnih prozora, šiljastih vrhova i tamnih boja? Da, tipičan amsterdamski arhitektonski šmek. Upravo njega najbolje možete videti u glavnoj ulici holandske prestonice – Damraku.

Između najlepših zgrada u ovoj ulici nema nikakvog prostora – savršeno se oslanjaju jedna na drugu, a zovu ih i “plešućim kućama”. Ovo je glavna ulica Amsterdama i specifična je po velikim zgradama i znamenitim utvrđenjima.

Aguenda – ulice kišobrana u Portugalu

Verovatno ste čuli za Aguenda, portugalski grad poznat po “ulicama kišobrana”. Možda ste ga već i videli na fotografijama – u jednom trenutku preplavio je društvene mreže i medije. Ako niste, propustili ste da ugledate jednu od najautentičnijih ulica na svetu.

Od 2011. godine se, svake godine prilikom podizanja temperature u julskom Portugalu, a u sklopu umetničkog festivala Ágitagueda, nebo iznad ulica ovog grada krasi šarenolikim kišobranima koji se ređaju jedni do drugih.

Tako se postiže dobijanje hlada na ulicama, ali i dobija veličanstven efekat koji je toliko fotogeničan da su retko čiji pametni telefon i društvena mreža ostali uskraćeni za uspomenu na ulice ovog grada.

ejkorn

Ulica Ejkorn – bostonski vremeplov

Ulica Ejkorn (Acorn) nalazi se u Bostonu i jedna je od najfotografisanijih ulica sveta! U moderno projektovanim američkim gradovima, teško je naići na ulice koje odišu istorijiskim šarmom, a Ejkorn je upravo takva ulica.

Autentična, sa kaldrmom i fenjerima i okružena zgradama čija je fasada od tipične crvene cigle, ulica Ejkorn predstavlja vrlo originalan i lep bostonski kutak. Posebno je lepa na jesen. Tokom XIX veka, bila je mesto u kome su živeli umetnici i trgovci. Danas predstavlja prestižnu ulicu i arhitektonsko blago Bostona.

Filozofova staza – najlepša ulica japanskog grada gejši

Tipična japanska mistika, estetika, šarm i filozofija života mogu se ugledati u Filozofskoj stazi, najlepšoj ulici Kjota. Duga samo 2 kilometra, ova ulica predstavlja biser japanske arhitekture i nezaobilaznu tačku turista koji rado obilaze Kjoto.

Verovatno vas intrigira i sam naziv ulice. Ona je naziv dobila po Nišidi Kitaru, čuvenom japanskom filozofu koji je obožavao da šeta i meditira u njoj. U centru ulice se ne nalazi put, već protiče Šišigatani kanal, a na obodima kanala, bajkovite pešačke staze i drvoredi japanske trešnje. Ulicu je najbolje posetiti početkom aprila, u periodu njihovog cvetanja – tada je najlepša!

Burano – venecijanski šareni raj

Na listi najlepših, našla se još jedna ulica kroz koju protiče kanal i to nas ne čudi jer voda zaista daje posebnu draž svakoj panorami. Vesela Venecija jedna je od arhitektonski i estetski najinteresantnijih, najautentičnijih i najveselijih gradova na svetu, a upravo takva je i Burano ulica –  potpuno impresivna!

Kuće raznobojnih fasada, sa kanalom u sredini i čamčićima koji plutaju, stvaraju bajkovitu sliku i ovu ulicu čine jednom od najlepših na svetu. Ukoliko ste već videli fotografije Venecije koje su na vas ostavile jak utisak, vrlo je moguće da su načinjene upravo u ulici Burano.

La Boca – Buenos Aires je posebno ponosan na ulice ovog dela grada

Šarenilo zgrada i kuća smeštenih u La Boca delu glavnog argentinskog grada, predstavlja vremeplov u kasni XIX vek, na južnoamerički način. Najveselije boje oslikavaju fasade domova u ovom kraju, istovremeno se savršeno uklapajući. Ukoliko ste do sada verovali da su roze i crvena, ili žuta i plava boje koje se ne mogu lepo ukombinovati – neke od najlepših ulica sveta, smeštene u La Boci, tu su da vas razuvere!

Elevador da Bica – mešavina urbanog i čarobnog u portugalskoj prestonici

Lisabon ima mnoge fascinantne ulice, znamenitosti i zdanja, ali možda je najbolji predstavnik urbanog načina života u ovom gradu, ali i posebnog, čarobnog šarma koji ima, upravo ulica Elevador da Bica.

Strma ulica svakome ko njome hoda pruža impresivnu panoramu. Pod od kaldrme, slatki fenjeri i terase zgrada koje se u njoj nalaze, uz žičare postavljene duž puta nešto su sasvim neočekivano i jedinstveno. Ova prometna ulica stecište je lokalnih uličnih umetnika, koji joj daju specifičnu draž i lepotu.

Ulica Matojani na Mikonosu – mediteranska estetika

Belina i tirkizne nijanse, tipične za Grčka ostrva, najbolje su predstavljene i sasvim impresivno uklopljene u ulici Matojani na Mikonosu. Savršeno čista i izuzetno lepo projektovana, ova ulica predstavlja pravu atrakciju i odiše tipičnom mediteranskom estetikom. U njoj su smeštene prodavnice divnih grčkih suvenira i predeli koji su toliko fotogenični da retko ko odoleva, a da ih ne zabeleži i ne stvori uspomenu na koju će se rado podsećati.

Najlepše ulice sveta tu su da vas podstaknu i inspirišu, možda budu i već sledeća destinacija koju ćete obići. Ne sumnjamo da će vas fascinirati svojom upečatljivošću i estetikom. Srećan put!

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

1 komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: