Evropa

10 razloga za odluku da (ne) letujete u Olimpik Biču

Olimpik Bič u suton

Piše: Negoslava Stanojević

Poslednji turisti koji su ove godine letovali u omiljenoj nam Grčkoj uskoro će se vratiti u zemlju, a za koji mesec već počeće utrkivanje turističkih agencija i ponuda kojekakvih povoljnosti kojima se primamljuju kupci aranžmana za sledeće leto.

Olimpik Bič u suton

Mnogi su već odavno izabrali regiju, mesto, deo obale i more u kojem se brčkaju i ne menjaju ga ni pod kakvim uslovima, drugi se vraćaju samo u mesta kojima su bili oduševljeni, a neki čitavog života istražuju i eksperimetišu, želeći da upoznaju ne samo što više mesta, nego i plaža u tim mestima… neki zažmure i pobodu vrh olovke na mapu kako bi odredili sledeću destinaciju, drugi se oslanjaju na preporuke prijatelja ili turoperatera…

Ako nikada niste bili u Olimpik Biču, mestašcu nadomak Paralije (deli ih jedno 45 minuta laganog hoda pored mora ili 3,5 do 4 kilometara), pokušaćemo da vam predočimo sve njegove prednosti i mane, kako ne biste doneli pogrešnu odluku pri izboru mesta nekog od sledećih letovanja – bilo da se opredelite za njega, bilo da ga zaobiđete.

Prednosti i pogodnosti

  1. Blizina – Olimpik Bič je jedno od mesta koje je svakako preporučljivo onima koji vole da do mora putuju što kraće vreme. Od Beograda je udaljen 670 km, od Niša 250 km manje.
  2. Dugačka i široka plaža na kojoj ima mesta i za one koji koriste ležaljke koje se plaćaju i za one koji preferiraju izležavanje na pesku. Posebna briga posvećuje se stvaranju mogućnosti da invalidi lakše ulaze u more.
  3. Mirno, uređeno mesto sa po nekoliko ulica uzduž i popreko pa vam je sve blizu, pogotovo plaža.
  4. Sasvim solidna snabdevenost, dragstori i marketi na svakom ćošku i mnoštvo restorana, pekara, poslastičara i ostalih ugostiteljskih objekata. I uz to, svakako veoma važna činjenica – cene u marketima nisu visoke onoliko koliko su u nekim fensi letovalištima. Recimo, u proseku neka su 40 odsto više  nego u Srbiji. Ili još ilustrativniji primer: ako je krastavac u nekim fensi mestima koštao letos 1 e, ovde mu se cena kretala od 40 do 60 centi.
  5. Blizina Paralije – ne znam na koji način to postižu, ali tamošnji trgovci nude ubedljivo najbolju i najkvalitetniju robu po ubedljivo najpovoljnijim cenama od svih “jeftinih” mesta koja važe za raj za kupovinu. Zabeležili smo masovnu pojavu: retko koja porodica se vratila bez bar jednog tamo kupljenog kofera, budući da u one s kojima su doputovali nije moglo da stane sve što su kupovali u Paraliji i Olimpik Biču.
  6. Blizina Olimpa i povoljnih vazdušnih strujanja s njega, zbog čega mesto označavaju i kao vazdušnu banju.
  7. Mogućnost odlaska na veliki broj izleta, od Meteora i Olimpa, do Katerinija, Soluna pa, što da ne, i Atine, ako vam nije mrska višesatna vožnja.

Zamerke

  1. Čudna boja mora, koja odbija ljubitelje plavetnila – kao da je vodu neko zamutio, pa je uvek modrožućkasta. Doduše, ako poranite, ujutru se možete i okupati i čistijoj vodi, koja već posle sat-dva dobija svoj zamućeni “šmek”. A kada se već koji sat posle podneva podignu talasi i pesak, ljubitelje plavog mora odbiće od kupanja i ogromna količina nečega što mnogi nazivaju travom, a poznavaoci prilika – algama. U svakom slučaju, jako neprijatno, bilo kada vam se mota oko nogu, bilo kada iz kupaćeg kostima morate da vadite pune šake algi koje podsećaju na barsku travuljinu.
  2. Mnogo dugačak plićak, predugačak za one koji vole da odmah zarone u dubine. A na jedno 100 m od obale gazite vodu do ispod kolena. Odatle do obale, razbijete kolena pokušavajući da plivate. Doduše, znam mnoge kojima toliki plićak godi.
  3. Čudan sveukupni šmek mesta, koji nimalo ne podseća na morski. Em što more nije plavo kako se podrazumeva, em mesto ne krase ni palme, ni bugenvilije, ni oleandri (zabeležili smo tek nekoliko komada i jednog i drugog i trećeg rastinja, ali zakržljalog do te mere da nam je odmah bilo jasno – nisu ovdašnji vlasnici vila lenji ili mrzitelji cveća, jednostavno ono u Olimpik Biču ne uspeva… sem u tragovima, da ne kažem, u saksijama). Uglavnom, cveća se ovde nećete nagledati, baš kao ni mora na kakvo ste navikli.

Zanimljivo je da, i pored svih primedbi koje stoje i s kojima se apsolutno slažu, mnogi koji su jednom letovali u Olimpik Biču iznova dolaze baš ovde na letovanje. I to i po pet – šest puta. Pa čak i oni koji su se prethodno, posebno nakon prvog šoka od susreta s neočekivanim,  zaricali u stilu “nikad više”. To samo svedoči o šmeku samog mesta koje onima što ne traže previše, ipak ima šta da ponudi.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: