Evropa Putovanja iz snova

Naturistički resorti i najbolje nudističke plaže u Evropi

Odmah na početku treba naglasiti da niko ne može i nema pravo da kaže:

„Ovo je najbolja nudistička plaža i tačka.“

Znate kako to već ide, lepota je u oku posmatrača, tako da je teško odrediti koja bi plaža bila najlepša, ali se sa sigurnošću može reći iz individualnog ugla da je neka plaža bolja od druge, i to pogotovo kada su u pitanju nudističke plaže. Kako? Tako što samo nudisti znaju koliko se prijatno osećaju na plaži, nezavisno od toga da li je ta plaža peščana ili šljunkovita, kilometrima dugačka i nepregledna ili pak’ malena simpatična uvala sa liticama iznad plaže, u potpunosti izolovana od ostatka sveta.

Svi ovi faktori, ali i bezbednost kupača na plaži svakako dolaze u obzir, pa bi se prema rečima nudista otprilike moglo reći da su sledeće nudističke plaže najbolje u Evropi.

Nudizam ili naturizam, u zavisnosti od toga šta posmatrate pod ovim pojmom, je stvar duha, slobode, filozofije i života, a najviše od svega dobrog ličnog osećaja koji se teško može opisati ili osetiti bez toga da se prošetate bez kupaćeg kostima po osunčanoj obali koju zapljuskuju osvežavajući talasi, bilo da su morski ili rečni. Pre svega treba napraviti razliku šta su to naturistički resorti (utočišta/kompleksi), a šta nudističke plaže.

 

Razlika između nudističke plaže i naturističkih resorta

Za one koji se po prvi put interesuju za nudizam, i razmišljaju o tome da se za ovogodišnje letovanje sjure do neke nudističke plaže i vide da li je to „njihova šoljica čaja“, trebalo bi da znate da kao što postoje različite plaže za kupanje, od kojih su neke velike i uređene, zatim su neke manje ili veće a ne uređene i divljeg karaktera, dok su neke plaže u vlasništvu velikih hotela ili kamperskih zajednica, upravo tako postoje i različite vrste nudističkih plaža.

Zvanične ili polu-nudističke plaže

Neke od njih su zvanične nudističke plaže, neke su polu-nudističke plaže, neke su prećutnim nezvaničnim dogovorom nudistička utočišta, dok su neke u potpunosti uređene kao i celokupna regija oko takve plaže, sa mnoštom opcija za smeštaj na moru koje nude mogućnost naturističkog boravka u istim, zatim nudističkog korišćenja zajedničkog bazena i svih drugih objekata u samoj regiji. Kada je reč o takvim nudističkim plažama i oblastima, tada se govori o naturističkom rezortu, kampu ili zajednici. Španija, Francuska, Hrvatska i neka ostrva u Grčkoj su posebno poznata po ovakvoj vrsti nudističkih utočišta, a ovaj put se osvrćemo na ukupnost i predlažemo pomalo od svega.

 

Ovo su najbolji nudistički rezorti u Evropi

 1. Vera Playa resort (Španija) – Iako „vera“ u nazivu Vera Playa, ne znači verovanje kao na srpskom jeziku, verujemo da je upravo ovaj naturistički rezort jedan od najboljih u Evropi, a bogami i u svetu. Ovo naturističko utočište se nalazi na jugoistoku Španije, u regiji koja se sve više približava kopnu Afrike, a na španskoj obali pod imenom Costa Almeira. Fantastični nudistički rezort u Španiji poseduje naturističke apartmane, više od dve hiljade njih, kao i hotel, ali ono što je najbitnije fenomenalnu nudističku plažu dužine od preko 2 kilometra.Vera plaža resort Španija Maljorka nudisticka plahza
 2. Cap d’Agde i Euronat (Francuska) – Cap d’Adge naturistički rezort je jedan od najpoznatijih u svetu, i može se skoro reći da predstavlja sveto mesto za sve nudiste, i mesto koje svaki iskreni nudista, u zavisnosti od svojih mogućnosti, teži da poseti. Uz Euronat kamp na atlantskoj obali, koji se prostire na više od trista hektara, svakako je najpoznatiji u Francuskoj.
 3. Nudizam HrvatskeNudistički rezorti u Hrvatskoj – Hrvatska je jedna prvih destinacija u Evropi koja je počela da razvija kompletnu turističku ponudu za nudiste. Kao takva danas broji više od 25 nudističkih rezorta duž Jadranskog mora i na svojim fantastičnim ostrvima. Verovatno najpoznatiji naturistički kampovi su oni u Rovinju i okolini Istre, iako postoje i na mnogim drugim mestima hrvatske obale. Ovde se nalaze kako šoping centri i sportski objekti, tako i brojni restorani, kafići i sva potrebna infrastruktura za ljude sa invaliditetom.
 4. Vritomartis naturistički resort (Krit, Grčka) – Ogromno južno grčko ostrvo u Egejskom moru, koje je za mnoge ideal savršene letnje destinacije, jeste dom i za jedan od najpopularnijih naturističkih rezorta u Grčkoj, zatim u Evropi a bogami i u svetu. Krit je uopšteno jedna od destinacija za letovanje koja je najviše okrenuta nudistima. U pitanju je rezort Vritomartis koji se nalazi na južnoj strani ostrva, zapadnije od centralnog dela, a predstavlja naturistički centar koji poseduje hotelski smeštaj ali i bungalove koji su dobro uređeni, kvalitetni i koji pružaju privatnost svakom posetiocu. Takođe, omogućen je pristup i onima koji bi „razmislili o tome da li će probati da budu nudisti“ tj. onima koji bi nosili odeću. Upravo je plaža ovog rezorta na Kritu jedna od najlepših uopšte. Ovaj rezort nudi čak i usluge za nudističko venčanje.

Ovo su najbolje nudističke plaže u Evropi

Nudističke plaže se nalaze širom Evrope, ali samo neke od njih se mogu pohvaliti titulom najboljih, evo predloga koje bi to plaže mogle biti, objektivno posmatrano.

 1. Red Beach (Crvena plaža) (Krit, Grčka) – je prva plaža na koju se pomisli na pomen nudističkih plaža, pošto je jedna od retkih zvanično predviđenih plaža za nudiste, izvan naturističkih kampova i rezorta. Izdvojena kamenitim zaleđem, „posuta“ je tamno crvenim peskom koji u kombinaciji sa Suncem stvara savršen izgled  Nalazi se u centralnom delu ostrva Krit, sa južne strane, na kopnenoj izbočini koja formira južni zaliv Ortos.
 2. Mirtiotissa plaža (Krf, Grčka) – Mirtiotissa plaža jedna od onih plaža koju kada ugledate izaziva pravo divljenje. Visoke, strme litice koje se izvijaju iznad uske peščane plaže koju zapljuskuje divno jonsko more su pravi način da se izolujete i možda po prvi put isprobate kako izgleda kupanje na nudističkim plažama. Ovo je najpoznatija nudistička plaža na Krfu, iako je moguće videti „nenudiste“, oni su svakako od onih koji poštuju privatnost nudista tako da se ne bi očekivale veće neprijatnosti. Za leto za mlade, Krf je kao pristupačna i lepa destinacija, prvi trenutak kada se mnogi mladi turisti iz Srbije odlučuju da isprobaju užitak nudističke plaže. Možda baš na plaži Mirtiotisa?
 3. Mirtos plaža (Kefalonija, Grčka) – u pitanju je još jedna polu nudistička plaža u Grčkoj, koja je doduše u poslednje vreme posvećenija regularnim kupačima, i dalje poseduje, prećutno dogovoren, severni deo plaže namenjen nudistima. Iako nije više konkretno nudistička, ona definitivno zaslužuje da se nađe na listi pošto je “BalkanFun leto Kefalonija bus” jedan od najpopularnijih aranžmana i destinacija, i verovatno najotvorenijih destinacija za nudiste. Uz to, pored Mirtos plaže koja je jedna od najslikanijih i najpopularnijih plaža širom sveta, Kefalonija poseduje mnoštvo drugih, manjih nudističkih utočišta na Jonskom moru, kao što je plaža Spithi.
 4. El Torn plaža (Španija) – Plaža se nalazi nadomak Barselone, u oblasti Taragona tik uz Costa Brava-u regiju Katalonije u Španiji, gde se nalaze poznata letovališta kao što je Ljoret de Mar u Španiji. Ako je Ljoret de Mar leto 2018 ono što ste planirali, nije loša opcija da se upuite do ove plaže, iako postoje i bliže nudističke plaže. Udaljena je oko 70 kilometra od Ljoret de Mara, a svega 15ak kilometara od Barselone. U pitanju je dugačka peščana plaža koja nudi za svakoga ponešto, a najbitnije čisto more i privatnost za nudiste.
 5. Plaža de Tahiti (Sent Trope, Francuska) – lociran tačno između Kana na istoku i Marseja na zapadu leži jedno od najpoznatijih letovališta u Evropi, Sent Trope. Upravo tu se nalazi i nudistička plaža de Tahiti, jedna od najlepših plaža prema rečima nudista širom sveta.
 6. Valalta nudistička plaža (Rovinj, Hrvatska) – Rovinj smo već pomenuli u ovom postu, i on je odabran kao jedan od najboljih naturističkih rezora u Evropi, dok je njegova plaža Valalta jedna od najlepših nudističkih plaža uopšte, a posebno u Hrvatskoj. Ono po čemu je ova plaža takođe poznata, jeste i pivara koja se nalazi upravo ovde, gde se mogu isprobati različiti ukusi piva.
 7. Ilha Deserta (Olhao, Portugal) – ovo je jedna od manje poznatih plaža koja je zapravo celo ostrvo, i izgleda zaista fascinantno! Ona predstavlja najjužniji deo Portugala, nedaleko od granice sa Španijom, koji izlazi na Atlantski okean, a čini je mnoštvo peščanih ostrvaca koje prave mali arhipelag i brojne plićake. Ova ostrvca su zapravo deo Nacionalnog parka Ria Formosa, i zaista odgovaraju svom imenu „napuštena“, s obzirom da ne postoje stalni naseljenici, a ostrvo je  dugačko oko 7 kilometara sa sveg 600 metara širine u najširem delu. Belina peska koju možete videti na ovim plažama i čistoća vode su ono što ostavlja utisak, a nedostatak vegetacije stvara utisak da ste nasukani na malom peščanom ostrvcetu usred okeana. Zanimljivo, zar ne? [php snippet=1]
 8. Venigštet – Braderup (Nemačka) – Iako se nalazi nadomak obale Danske, ovo ostrvce potpda pod Nemačku teritoriju i poznato je nudističko utočište. Neto drugačija od svih pomenutih nudističkih plaža, pošto se nalazi izvan Mediterana, i karakteriše je hladno Severno more.
 9. Spiaggia di Guano (Corniglia, Italija) – Ovo je jedna od slabije pristupačnih plaža, ali plaža koja definitivno vredi da se poseti ako ste već otišli za leto u Italiju. Nalazi se na Ligurskom moru, pokraj mesta i regije Corniglia, a severno u odnosu na italijanska ostrva Sardinija i ostrva Sicilija koje je za letovanje popularno među domaćim turistima.
 10. Plaža Mrtvih – Playa de los Muertos (Almeria, Španija) – Ovo je nadaleko poznata nudistička plaža i sa namerom je sačuvana za kraj. Čista voda zapljuskuje šljunkovite delove plaže, koji je prijatno sitan a plaža je takvog izgleda da je podeljena u dve uvale. Sam naziv je već dovoljno interesantan, a kada se zna da se za nju vezuje legenda o brojnim „nasukanim“ piratima i mornarima čija su se tela upravo ovde nasukala, stvari postaju još interesantnije. Karakteriše je interesantna stena koja kao da izvire iz samog peska na mestu spajanja vode i šljunka.

Ova kolekcija nudističkih plaža i naturističkih kampova i resorta bi bila dovoljna da otpočnete planiranje svog prvog naturističkog iskustva! Ako ste već odavno nudista, nadamo se da je poslužilo kao inspiracija za neko sledeće letovanje.

Preporuka
 • Ocena:
5
Sending
User Review
5 (2 votes)
Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

komentara

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 • Не знам који вам је критеријум, али по ком год хоћете критеријуму – где вам је овде Ада Бојана?

  • Evo, Vi ste ispravili našu grešku 🙂 a neka vodilja je bila manje poznate nudističke plaže, jer o Adi Bojani smo više puta do sada pisali.

   Hvala na dobrom opažaju!

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: