Balkan

10 najpopularnijih nudističkih plaža u Hrvatskoj

Hrvatska je već godinama prava oaza naturizma. Prva nudistička plaža u Hrvatskoj spominje se još davne 1936. Godine, a bila je smještena na otoku Rabu.

Što su zapravo nudističke (FKK) plaže?

To su plaže na kojima kupači ne nose niti jedan komad odjevnoga predmeta te uživaju u istinskom sjedinjenju čovjeka i prirode. Danas hrvatski Jadran obiluje brojnim nudističkim plažama koje su gotovo uvijek vrlo nepristupačne i daleko od očiju javnosti.

Velik broj nudističkih plaža krasi epitet plaže s Plavom zastavom koji u svijetu turizma simbolizira čisto more, plažu i okoliš te kvalitetne popratne sadržaje.

Upravo je Plava zastava postala glavni orijentir prilikom odabira destinacije sve većem broju turista. Danas ćemo Vam predstaviti 10 najpopularnijih nudističkih plaža u Hrvatskoj.

1. Plaža Koversada

Plaža Koversada – najpoznatija i najstarija nudistička plaža i kampiralište na ovim područjima. Krasi je Plava zastava. Smještena je u Istri na samom ulazu u  Limski kanal odmah do Vrsara. Duga je oko 5km, a osim glavne pješčane plaže tu se nalaze i brojne šljunčane, kamenite i stjenovite plaže. Opremljena je spoljašnim tuševima, javnim WC-om, suncobranima i ležaljkama za iznajmljivanje te kabinama za presvlačenje.

U sklopu plaže nalazi se i trgovina s namirnicama, kiosk s dnevnim novinama ali i brojni restorani i kafići. Od sportskih aktivnosti treba istaknuti odbojku na pijesku, tenis, stolni tenis, trampolin te mogućnost iznajmljivanja pedalina. Glavna plaža ima uređen pristup u more za osobe s invaliditetom.

2. Plaža ‘Iza Andrije’

Plaža ‘Iza Andrije’ u Tisnom na otoku Murteru – do koje se stiže šetnjom kroz borovu šumu, pravi je raj za sve nudiste. Ime je dobila po po crkvici Sv. Andrije koja se nalazi tik do plaže. Plaža je stjenovita, a more kristalno čisto. U pozadini plaže nalazi se prekrasna borova šuma u čijoj hladovini možete uživati za vrijeme jakoga sunca. Na plaži ne postoje nikakvi uslužni sadržaji, trgovine, kafići te ako želite cijeli dan provesti na ovoj plaži ponesite sa sobom dovoljne količine hrane i pića.

3. Plaža Ladin Gaj

Plaža Ladin Gaj – ova prekrasna stjenovita plaža smjestila se svega 8 km južno od Umaga u mirnoj uvali do koje se stiže prekrasnom šetnjicom. Također ju krasi epitet plaže s Plavom zastavom. Opremljena je vanjskim tuševima, javnim WC-om, kabinama za presvlačenje, suncobranima i ležaljkama za iznajmljivanje.

U neposrednoj blizini plaže nalaze se brojni kafići, restorani i bazeni. Od sportsko-rekreacijskih sadržaja uživati se može u tenisu, odbojci na pijesku, piciginu…

4. Plaža Proizd

Plaža Proizd  – smjestila se na samom ulazu u Vela Luku na otoku Korčuli. Do ove prekrasne plaže koja se nalazi na istoimenom otočiću dolazi se brodom ili nekim drugim plovilom. Taxi brod svakodnevno vozi na ovu plažu iz Vele Luke. Plaža je stjenovita, a more izrazite kakvoće i čistoće. Osim jednoga restorana na ovom otočiću i plaži ne nalazi se ništa drugo. Ova plaža je 2007. godine proglašena „Plažom godine na hrvatskom Jadranu

5. Plaža Savudrija

Plaža Savudrija – Ova prekrasna plaža smještena u Savudriji također nosi epitet plaže s Plavom zastavom. Na plaži se nalaze tuševi, kabine za presvlačenje, javni WC, restoran i caffe bar. More je kristalno čisto, a sama plaža kamenita i šljunkovita. Zbog snažnih vjetrova ova plaža postala je popularna i kod surfera.

6. Plaža Sol Polynesia

Plaža Sol Polynesia – Ova rajska plaža koja je također nagrađena odličjem Plava zastava smjestila se u naselju Katoro, 2 km od Umaga. Predstavlja kombinaciju kamena, šljunka i pijeska. Sastoji se od vanjskih tuševa, kabine za presvlačenje, javnog WC-a te nudi mogućnost iznajmljivanja suncobrana, ležaljki i pedalina. Pristup moru osiguran je i osobama s invaliditetom. Pogodna je i za malu djecu jer posjeduje dječje igralište, a ulazak u more je blag. Na plaži se također nalaze brojni ugostiteljski objekti poput restorana, kafića, trgovine i kioska. Od sportsko-rekreacijskih sadržaja u ponudi se nalazi vožnja jet-skijem, odbojka na pijesku, vožnja na banani i tubama, mini golf, tenis…

7. Plaža Lokrum

Plaža Lokrum – Smestila se na istoimenom nenaseljenom ostrvu u Južnoj Dalmaciji. Do plaže se stiže brodom. Samo ostrvo Lokrum nalazi se pod zaštitom UNESCO-a zbog bogate šumske vegetacije. Obala je stjenovita, idealna za avanturiste i one koji vole skakati u more i izvoditi akrobacije. Plaža ne posjeduje niti jedan restoran, kafić, trgovinu – pa si pripremite dovoljno hrane i pića ako idete na ceo dan. Istoimeno ostrvo poznato je i po slanom jezeru, botaničkom vrtu te Fort Royal tvrđavi iz 1806. godine s koje se pruža prekrasan pogled na Dubrovnik i obližnja ostrva.

8. Plaža Stipanska

Plaža Stipanska – smještena je na otočiću Marinkovac koji se nalazi u sastavu po mnogima najljepšeg Jadranskog ostrvlja – Paklinski otoci. Do ove prekrasne plaže skrivene daleko od očiju javnosti stiže se privatnim ili taxi brodom koji svakodnevno vozi iz grada Hvara. Obala je stenovita i šljunkovita, a sama plaža posjeduje spoljne tuševe, trgovinu i vrhunski restoran. Uživati se može i u brojnim sportsko rekreacijskim sadržajima poput picigina, odbojke na pijesku, badmintonu, tenisu.

9. Plaža Paklina

Plaža Paklina – smjestila se na otoku Braču u neposrednoj blizini najpopularnije plaže Jadrana – Zlatni rat. Sama plaža je stjenovita i šljunčana, a more kristalno čisto. U pozadini plaže nalazi se šuma koja predstavlja idealan prirodni štit od jakoga sunca. Na plaži se ne nalaze nikakvi uslužni objekti pa si ponesite dovoljno hrane i tekućine. Uživati možete u odbojci na pijesku, piciginu i drugim sportsko-rekreacijskim sadržajima.

10. Plaža Konobe

Plaža Konobe – Šljunkovita nudistička plaža smeštena na južnoj strani otoka Krka u blizini turističkoga naselja Punat.Također je nagrađena odličjem Plava zastava koje simbolizira čistoću mora, plaže, kvalitetu popratnih sadržaja. Na samoj plaži nalaze se tuševi, javni WC, kabine za presvlačenje, trgovina, kiosk, restoran, palačinkarnica i kafić. Plaža takođe nudi mogućnost najma suncobrana, ležaljki i pedalina. Uz samu plažu nalazi se i dečje igralište te hladovina u koju mnogi „beže“ za vrijeme najvećih vrućina. Od sportsko-rekreacijskih sadržaja na ovoj plaži može se uživati u tenisu, odbojci na pijesku, piciginu, jedrenju i mini golfu. Ova plaža je takođe jako popularna zbog kvalitetne ponude  privatnog smještaja na otoku Krku.

Pored ovih 10, po našem mišljenju najpopularnijih nudističkih plaža na Jadranu treba još istaknuti plažu Sahara smještenu na otoku Rabu, plažu Bunčuluka smještenu na otoku Krku, plažu Jerolim smještenu na otoku Hvaru – uvrštena je u 15 najboljih nudističkih plaža svijeta, plažu Vrulja smještenu u blizini Brela (Makarska rivijera), plažu Nugal smeštenu pokraj Tučepa, plaže Crvenog otoka smještenu pokraj Rovinja te plažu rt Punta Križa koja je poznata i po igrama za odrasle!

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

komentara

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  • Plaža Konobe na otoku Krku zaista je jedna od najboljih plaža gdje se nudisti mogu kupati i uživati u ljetovanju u Hrvatskoj. Otok Krk sam po sebi ima veliki izbor raznolikih plaža tako da nemožete pogriješiti nikako s odabirom ove destinacije za vaš godišnji odmor. Proje dvije godine rezervirali smo prelijepi privatni apartman sa pogledom na more na otoku Krku preko turističke web stranice Apartmani Krk http://www.apartmani–krk.com , udaljenost od mora bila je 150 metara, a pogled na more bio je zaista fantastičan, voljeli bi se buditi svako jutro s takvim pogledom na more, ali nažalost naš Zagreb nema more ;). Još jednom sve pohvale i svakako i sljedeće godine planiramo rezervirati apartman na otoku Krku najmanje 2 tjedna i uživati na nudističkoj plaži Konobe.

  • Super članak, ja bi još dodao nekoliko plaža a to su nudisitčka Plaža i Kamp Ulika u mjestu Červar Porat, kamp Valalta i Polari pored Rovinja. Popis Nudističkih plaža možete pronaći na Rezerviraj . hr

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: