Evropa

Korčula – ostrvo gde je rođen Marko Polo

Ostrvo je Korčula je srednjedalmatinsko ostrvo, dugo 47km, široko u proseku od 5-8 km i površine 270 km2. Na ostrvu živi oko 16.000 stanovnika pa je Korčula po broju stanovnika drugo ostrvo u Hrvatskoj, posle Krka.

Ovo je šesto po veličini ostrvo hrvatskog primorja i od poluostrva Pelješac ga deli Pelješki kanal, kojim dominira zbog čega je oduvek bilo od izuzetnog pomorskog značaja.

Korčulu okružuje nekoliko ostrvaca, od kojih je najveće Badija, površine oko 1 km2. Ostrvo je leti povezano trajektom sa Orebićem na poluostrvu Pelješac, a trajketom se sa njega može otići i do Dubrovnika, Splita i Rijeke ali i do Italije.

Ostrvo je razuđeno i ima dosta uvala i zaliva. Severna obala ostrva je pristupačna i ima nekoliko prirodnih luka: Korčula, Banja, Račišće, Vrbovica, Babina, Prigradica.

Za razliku od nje, južna obala je razuđenija i strmija sa stenama koje ponegde idu u vis i do 30m. Na južnoj strani takođe ima dosta uvala i sidrišta kao što su Zavalatica, Rasohatica, Orlanduša, Pavja luka, Pupnatska luka, Prižba, Grščica, Brna. Najveća i najzaštićenija uvala je Vela Luka na zapadu ostrva, koja predstavlja odlično sidrište i zaklon manjim i većim brodovima.

Najveća mjesta na ostrvu su glavni grad Korčula, u kome živi oko 6.000 stanovnika, Blato u unutrašnjosti i Vela Luka na zapadu ostrva. Grad Korčula je opasan je zidinama iz 13. veka, koje su Mlečani dodatno utvrdili  kulama stotinak godina kasnije. U gradu se nalazi i kuća za koju se veruje da je u njoj 1254. godine rođen Marko Polo. Ovaj podatak nije potvrđen, ali mnogi veruju da je to tačno jer ta ulica i deo grada gde se kuća nalazi odgovaraju opisu prostora koji je nekada pripadao porodici Polo.

Ostrvo je bilo naseljeno još u praistoriji, a tragove svojih civilizacija i kultura na njemu su ostavili i Grci, Rimljani, Sloveni, Mlečani, Austrijanci, Francuzi, Englezi. Turistički se ostrvo počelo da razvija krajem 19. veka, a nakon Drugogo svetskog rata počinje i izgradnja hotela, kampova i raznovrsnih turističkih sadržaja.

Za ostrvo Korčula najznačajniji je zdravstveni turizam jer ostrvo obiluje lekovitim blatom, pa u kombinaciji sa čistim vazduhom, prijatnom klimom i čistom morskom vodom zaista predstavlja pravu blagodet za odmor i oporavak. Klima je blaga mediteranska, sa prosečnim temperaturama vazduha od 10 do 27 stepeni i temperaturama mora leti od 21 do 24 stepena.

Mnogobrojne plaže, prelepe uvale i zalivi, miris maslina iz stogodišnjih maslinjaka i ukus vina od domaćeg grožđa, “planinarenje” po brdima Klupca i Kom, specijaliteti od sveže ribe i morskih plodova, prelepi moderni hoteli, apartmani, vile i letnjikovci uz nezaobilazno gostoprimstvo stanovništva svake godine privlače hiljade turista iz čitavog sveta pa je ostrvo Korčula pravi spoj izuzetne prirodne lepote, viševekovne kulturne i istorijske tradicije i savremenog turizma.

Pogledajte jedan izuzetno kreativan klip kojim postajemo možda jedini turistički video blog o putovanjima u regionu.

Po nama, ovaj poteg srednje Dalmacije ima najbistrije more. Neverovatni pejzaži dalmatinskog krša prelepo se uklapaju u destinaciju koja budi nostalgična sećanja na jednu državu koje više nema.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

1 komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  • Korčula je predivan otok, malo izoliran, osim grada Korčule ali zato je izvrsna destinacija za miran obiteljski odmor. Izvrsnu tražilica apartmana možete pronaći tu.

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: