Evropa

Trst Italija – osnovne znamenitosti

Piše: Jasmina Nedić

Trst – italijanski grad smešten u Tršćanskom zalivu je grad u kome se osećam kao kod kuće. Pripadam generaciji, koja je bežeći od „Borova”, “Koštane”, “Beka” i “Kluza”, svaku priliku koristila da stigne do Trsta. Do Trsta se stizalo vozom, autobusom, kolimo, stopom. Ako si na moru negde u Istri ili u negde u kopnenom delu Slovenije opet ćeš skoknuti do Trsta – na kapućino, po farmerke i par gilja.

Da li je raspad Jugoslavije pogodio ekonomiju Trsta, da li su jugoslovenski kupokoličari nedostajali tršćanskim trgovcima, to ne znam. Ali dešavalo mi se da sanjam da ispijam kafu u bašti restorana na Trgu pobede. I konačno posle 22 godine ponovo u Trstu.

Trst više nije idealno mesto za šoping iz dva razloga: prvi, sve brendove koje imate u Trstu možete naći i u drugim tržnim centrima u našoj okolini, pa čak i kod nas, i drugi, koji nas najviše pogađa što su naše platažne sposobnosti više nego oskudne. Sa aspekta cena, mnogo je isplativiji Istanbul.

Ali, Trst je grad koji svakako treba posetiti. Pre svega staro gradsko jezgro koje potiče iz XVIII i XIX veka smešteno oko Kanala Grande. Kako su palate i zgrade iz vremena Austorugarske, arhitekturom je bliži Beču nego italijanskim gradovima. Fasade zgrada su obnovljene i restaurirane, postavljene su ploče sa godinom izgradnje, arhitektom i vlasnikom zgrade.

Trst ima srpsku pravoslavnu opštinu. Crkva Svetog Spiridona sagrađena je u drugoj polovini XIX veka i dominira delom Trsta oko Kanala Grande. Crkva je sagrađena u srpsko vizuantijskom stilu sa pet plavih kubeta. Posvećena je Svetom Spridonu, istom onom čije se mošti nalaze na Krfu, i koji je zaštitnik Krfa. Crkva Svetog Spiridona nalazi se na Ponte Rosa uz Kanal Grande i jedna je od najbitnijih znamenitosti za nas iz Srbije.

Trst je takođe poznat i po svojoj Sinagogi. Izgrađena je početkom XX veka i jedna je od najvećih u Evropi. Nalazi se na uglu Via S. Francesco d ‘Assisi i Piazza Giotti.

Na 6 km od Kanala Grande nalazi se Castello di Marimare, kaštel izgrađen u XIX veku za austirjskog najvovodu Maksimilijana i njegovu suprugu. Dvorac okružuje uređeni park. Ovaj dvorac je prvo što vidite od Trsta ukoliko dolazite vozom.

Putem iz centra grada prema dvorcu Marimar naićićete na gradsku plažu, što nije loše znati ukoliko se u sred leta nađete u Trstu.
Takođe na putu za Marimar možete obići i svetionik – Faro della Vittoria. Ovaj svetionik pored toga što osvetljava Tršćanski zaliv je i spomen palim borcima u Prvom svteskom ratu.

I na kraju šta ne treba preskočiti: kapućino koji ćete popiti sa pogledom na marinu ili na nekom trgu, tršćanski sladoled, picu ili neke plodove mora uz vino u nekom od restorana sa leve strane Kanala Grande. Koristite TT Goup prognozu vremena za Trst.

Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: