TURIZAM  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   PUTOVANJA FORUM   VIDEO   KURS EVRA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKTVremenska prognoza
Hrvatska


Ostale države
za vaše
letovanje 2015:


Bugarska letovanje 2015

Letovanje Grcka 2015

Hrvatska Letovanje

Turska 2015
Vi ste ovde: Naslovna >> Turizam >> Letovanje u Hrvatskoj >>

Dubrovnik se jednostavno mora doživeti

text: Ana Todorovic Radetić, photo: Zoran Radetic

Prvo što doživite kada stignete u Dubrovnik je neopisivi broj turista, koji se tiskaju ulicama i pokušavaju da izbegnu gužvu nameštajući svoje fotoaparate ne bi li ovekovečili svaki trenutak boravka u ovom priobalskom gradu prepoznatljivih vizura.

Panorama Dubrovnika
Panorama Dubrovnika


Kao jedan od najlepših gradova na Jadranskom moru, Dubrovnik odavno privlači turiste iz svih delova sveta i ponosno im pokazuje svoju kulturnu baštinu, predivnu arhitekturu, spomenike, tvrđave, zidine i mnoštvo uskih i strmih kamenih uličica. Harizma, magija i sveukupni utisak nakon posete ovog grada se ne mogu opisati, Dubrovnik se jednostavno mora doživeti.

Trg u Dubrovniku
Trg u Dubrovniku


Skoro svi turisti započinju razgledanje starog dela grada dolaskom na Pile i šetnjom ka Stradunu, najdužoj i najširoj ulici u gradu Svetog Vlaha. Kao duhovni, zabavni i kulturni centar Dubrovnika, Stradun ovekovečuje istoriju i lepotu arhitekture iz XVII i XVIII veka, mešavinu renesanse i gotike, na koju su žitelji Venecije dugo bili ljubomorni i dodeljivali joj pogrdna imena. Drugo, tj. pravo ime Straduna je Placa.

Crkva Svetog SpasaOnorfijeva fontana
Crkva Svetog Spasa i Orlandov stup

Na samom ulazu u ovu ulicu sa leve strane se nalazi Crkva Svetog Spasa , koja datira još iz perioda renesanse i koju, začuđujuće, nije srušio zemljotres iz 1667., koji je tada uništio skoro celi grad. Sa desne strane ulaza stoji Onorfijeva fontana pretrpana turistima koji se osvežavaju od vreline letnjeg sunca vodom što teče iz figura 16 maskiranih likova. Na drugom kraju Straduna postoji još jedna manja Onorfijeva fontana.

KatedralaGradski zvonik sa satom
Katedrala i Gradski zvonik sa satom

Šta se sve može videti i posetiti u Dubrovniku? Svakako dom Marina Držića i njegovo pozorište, Knežev dvor, Franjevački samostan-muzej, Crkva Svetog Vlaha, Gundulićev trg, Orlandov Stup, Sponza, Katedrala, Gradski zvonik sa satom i još mnogo drugih znamenitosti.

U jednoj od mnogobrojnih poprečnih uličica nalazi se i Srpska pravoslavna crkva i Muzej ikona , kao i mnoge druge, poput Crkve Sv. Ignjacija, Crkve Sigurata, Crkve Sv. Domina…

Prodavnice suvenira vrve od turista, na šarenoj i živopisnoj pijaci se prodaju ukrasne školjke, lavanda, začinsko bilje, smokve, kandirano voće i domaći specijaliteti, a s' vremena na vreme se začuje poneki krik prelepih belih galebova koji prolete nad gradom.

Gradske zidineOnorfijeva fontana
Gradske zidine i Onorfijeva fontana

Gradske zidine Dubrovnika pružaju pogled na celu panoramu ovog grada blještavih ulica. Narandžasti krovovi se prostiru dokle god se pruža pogled, a oko njih izrazito plavo more svetluca na suncu. Strme kamene stepenice, bezbroj njih, vode put starih zidina i pružaju vidikovac vredan svakog pamćenja.

Šetnju Dubrovnikom treba upotpuniti lignjama na žaru u nekom od mnogobrojnih restorana, ili pak napraviti predah uz šolju kapućina u nekom od kafića ili u poznatoj Gradskoj kavani. Zaklon od sunca se može naći i posetom Akvarijuma , gde plivaju u svojim skučenim veštačkim staništima različite vrste riba, hobotnice, jastozi, kornjače, pa čak i morski konjici.

Gradska luka je još jedno mesto gde bljeskaju aparati turista, slikajući brodove, čamce, jedrenjake, ili pak samo prelepo čisto more. Posetiocima se nude nezaboravna krstarenja severnim i južnim Jadranom.

Raskošna lepota Dubrovnika kao da nadomeštava nedostatak gradskih plaža… Sa strmih stena u more ulaze tek uporni kupači, ili se sunčaju na kršnoj tesnoj plaži od kamena.

Stradun u DubrovnikuPanorama Dubrovnika
Stradun u Dubrovniku i obala

I još par zanimljivih činjenica o ovom gradiću kog od Herceg Novog odvaja tek čuveni Debeli Brijeg: Dubrovačke gradske zidine proglašene su drugim najlepšim svetskim šetalištem , po izboru britanskog „The Sunday Times”-a. Takođe, ovaj srednjevjekovni grad upisan je u UNESCO-ov registar svetske kulturne baštine.

A povrh svega, Dubrovnik je proglašen za treće najromantičnije mesto na svetu , posle Buenos Ajresa i ostrva Bora Bora, prema vodećem američkom časopisu „Šermans Travel Li“, koji je specijalizovan za putovanja.

Prijatno putovanje planirajte sa tačnom vremenskom prognozom za Dubrovnik.

 

Google
 


Pitanja? webmaster@tt-group.net, Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
©TT GROUP 2004-2024, All Rights Reserved.