Balkan

Najpopularnije nudističke plaže na Jadranskom moru

Za ljubitelje naturističkog turizma, Jadransko more je sve primamljivija destinacija, što ne čudi, jer duž morske obale Crne Gore i Hrvatske postoji nekoliko desetina nudistički plaža. Neke od njih su potpuno uređene i pune dodatnih sadržaja, a neke su divlje, skrivene daleko od očiju drugih turista.

Koja god opcija da vam više odgovara, sigurni smo da ćete pronaći pravo mesto za sebe, a da bismo vam olakšali, pripremili smo ovaj mali vodič kroz nudističke destinacije na crnogorskom i hrvatskom primorju.

Šta su zapravo nudističke (FKK) plaže?

To su plaže na kojima kupači ne nose niti jedan komad odevnoga predmeta te uživaju u istinskom sjedinjenju čoveka i prirode. Danas hrvatski i crnogorski Jadran obiluje brojnim nudističkim plažama koje su gotovo uvek vrlo nepristupačne i daleko od očiju javnosti.

Velik broj nudističkih plaža krasi epitet plaže s Plavom zastavom koji u svetu turizma simbolizuje čisto more, plažu i okolinu te kvalitetne propratne sadržaje.

Upravo je Plava zastava postala glavni orijentir prilikom odabira destinacije sve većem broju turista. Danas ćemo Vam predstaviti najpopularnije nudističke plaže u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Nudističke plaže u Crnoj Gori

Crna Gora nudi mnoštvo sadržaja za sve vidove letnjeg turizma. Prelepe plaže, zadivljujuća priroda, kulturno-istorijske znamenitosti, ugostiteljski objekti i dobra gastronomska ponuda, kao i smeštajni kapaciteti sa najraznovrsnijim tipovima smeštaja, od skromnih soba i studija, preko manjih i većih apartmana do luksuznih hotela kategorizovanih sa 5 zvezdica – svaki posetilac lako će pronaći sadržaje i smeštaj shodno svojim željama i mogućnostima. Lako možete da odaberete termin, grad i smeštaj za letovanje u Crnoj Gori i da odmor provedete u maksimalnom uživanju.

Sve ovo važi i za turiste koji preferiraju nudizam. U Crnoj Gori postoji nekoliko sjajnih nudističkih plaža, kao i nudistički kamp na Adi Bojani, o čemu ćemo govoriti više u redovima koji slede.

Nudistička plaža Njivice

Na samom ulasku u Bokokotorski zaliv, između Herceg Novog i Ulcinja, svega nekoliko kilometara udaljena od njih, nalazi se nudistička plaža Njivice. Reč je o šljunkovito kamenitoj plaži, čiji dobar deo je podvučen pod stene, što vam omogućava da lako pronađete hladovinu. Plaža se nalazi na obali istoimenog mesta i od ostalih plaža u Njivicama odvojena je paravanima, što posetiocima pruža dodatnu privatnost.

Nudistička plaža Jaz kod Budve

Jaz je jedna od najpopularnijih plaža u celoj Crnoj Gori, koja je, osim po kupanju i sunčanju poznata i po nastupima brojnih muzičkih zvezda. Plaža je prekrivena peskom, ukupno je dužine oko 1200 metara i nudi najraznovrsnije sadržaje. Njen nudistički deo je odvojen, tako da možete potpuno uživati u sunčanju i kupanju bez odeće. Plaža Jaz nalazi se na nešto više od 2km udaljenosti od Budve i lako je dostupna za posetu.

Nudistička plaža Ada Bojana

Bez ikakve sumnje, ovo je za sve nudiste najpoznatija i najomiljenija plaža u Crnoj Gori. Nalazi se na istoimenom ostrvu, u delti reke Bojane, na petnaestak kilometara od Ulcinja. Nudistička plaža je prekrivena peskom, i na njoj nije dozvoljeno boraviti obučen, a kao i sve druge plaže nudi sadržaje poput suncobrana i ležaljki, toaleta, svlačionica i tuš kabina. Na Adi Bojani se nalazi i istoimeni nudistički kamp, jedini takve vrste u Crnoj Gori.

Nudističke plaže u Hrvatskoj

Hrvatska je već godinama prava oaza naturizma. Prva nudistička plaža u Hrvatskoj spominje se još davne 1936. Godine, a bila je smještena na otoku Rabu.

Plaža Koversada

Plaža Koversada – najpoznatija i najstarija nudistička plaža i kamp na ovim područjima. Krasi je Plava zastava. Smeštena je u Istri na samom ulazu u  Limski kanal odmah do Vrsara. Duga je oko 5km, a osim glavne peščane plaže tu se nalaze i brojne šljunkovite, kamenite i stenovite plaže. Opremljena je spoljašnim tuševima, javnim WC-om, suncobranima i ležaljkama za iznajmljivanje te kabinama za presvlačenje.

U sklopu plaže nalazi se i trgovina s namirnicama, kiosk s dnevnim novinama ali i brojni restorani i kafići. Od sportskih aktivnosti treba istaknuti odbojku na pesku, tenis, stoni tenis, trampoline i mogućnost iznajmljivanja pedalina. Glavna plaža ima uređen pristup u more za osobe s invaliditetom.

Plaža ‘Iza Andrije’

Plaža ‘Iza Andrije’ u Tisnom na ostrvu Murteru – do koje se stiže šetnjom kroz borovu šumu, pravi je raj za sve nudiste. Ime je dobila po po crkvici Sv. Andrije koja se nalazi tik do plaže. Plaža je stenovita, a more kristalno čisto. U pozadini plaže nalazi se prekrasna borova šuma u čijoj hladovini možete uživati za vreme jakoga sunca. Na plaži ne postoje nikakvi uslužni sadržaji, trgovine, kafići, pa ako želite čitav dan provesti na ovoj plaži ponesite sa sobom dovoljne količine hrane i pića.

Plaža Ladin Gaj

Plaža Ladin Gaj – ova prelepa stenovita plaža smestila se svega 8 km južno od Umaga u mirnoj uvali do koje se stiže prekrasnom šetnjicom. Takođe je krasi epitet plaže s Plavom zastavom. Opremljena je spoljnim tuševima, javnim WC-om, kabinama za presvlačenje, suncobranima i ležaljkama za iznajmljivanje.

U neposrednoj blizini plaže nalaze se brojni kafići, restorani i bazeni. Od sportsko-rekreativnih sadržaja uživati se može u tenisu, odbojci na pesku…

Plaža Proizd

Plaža Proizd  – smestila se na samom ulazu u Vela Luku na ostrvu Korčuli. Do ove prekrasne plaže koja se nalazi na istoimenom ostrvcetu dolazi se brodom ili nekim drugim plovilom. Taxi brod svakodnevno vozi na ovu plažu iz Vele Luke. Plaža je stenovita, a more providno i čisto. Osim jednoga restorana na ovom ostrvu i plaži ne nalazi se ništa drugo. Ova plaža je 2007. godine proglašena „Plažom godine na hrvatskom Jadranu„.

Plaža Savudrija

Plaža Savudrija – Ova predivna plaža smeštena u Savudriji takođe nosi epitet plaže s Plavom zastavom. Na plaži se nalaze tuševi, kabine za presvlačenje, javni WC, restoran i caffe bar. More je kristalno čisto, a sama plaža kamenita i šljunkovita. Zbog snažnih vetrova, ova plaža postala je popularna i kod surfera.

Plaža Sol Polynesia

Ova rajska plaža koja je takođe nagrađena odličjem Plava zastava smestila se u naselju Katoro, 2 km od Umaga. Predstavlja kombinaciju kamena, šljunka i peska. Sastoji se od spoljnih tuševa, kabine za presvlačenje, javnog WC-a te nudi mogućnost iznajmljivanja suncobrana, ležaljki i pedalina. Pristup moru obezbeđen je i osobama s invaliditetom. Pogodna je i za malu decu jer poseduje dečje igralište, a ulazak u more je blag. Na plaži se takođe nalaze brojni ugostiteljski objekti poput restorana, kafića, trgovine i kioska. Od sportsko-rekreativnih sadržaja u ponudi se nalazi vožnja jet-skijem, odbojka na pesku, vožnja na banani i tubama, mini golf, tenis…

Plaža Lokrum

Plaža Lokrum – Smestila se na istoimenom nenaseljenom ostrvu u Južnoj Dalmaciji. Do plaže se stiže brodom. Samo ostrvo Lokrum nalazi se pod zaštitom UNESCO-a zbog bogate šumske vegetacije. Obala je stenovita, idealna za avanturiste i one koji vole skakati u more i izvoditi akrobacije. Plaža ne poseduje nijedan restoran, kafić, trgovinu – pa pripremite dovoljno hrane i pića ako idete na ceo dan. Istoimeno ostrvo poznato je i po slanom jezeru, botaničkom vrtu te Fort Royal tvrđavi iz 1806. godine s koje se pruža prekrasan pogled na Dubrovnik i obližnja ostrva.

Plaža Stipanska

Plaža Stipanska – smeštena je na malom ostrvu Marinkovac koje se nalazi u sastavu po mnogima najlepšeg Jadranskog ostrvlja – Paklinska ostrva. Do ove prekrasne plaže skrivene daleko od očiju javnosti stiže se privatnim ili taxi brodom koji svakodnevno vozi iz grada Hvara. Obala je stenovita i šljunkovita, a sama plaža poseduje spoljne tuševe, trgovinu i vrhunski restoran. Uživati se može i u brojnim sportsko-rekreativnim sadržajima poput picigina, odbojke na pesku, badmintona, tenisa.

Plaža Paklina

Plaža Paklina – smestila se na ostrvu Braču u neposrednoj blizini najpopularnije plaže Jadrana – Zlatni rat. Sama plaža je stenovita i šljunkovita, a more kristalno čisto. U pozadini plaže nalazi se šuma koja predstavlja idealan prirodni štit od jakoga sunca. Na plaži se ne nalaze nikakvi uslužni objekti pa ponesite dovoljno hrane i vode. Uživati možete u odbojci na pesku, piciginu i drugim sportsko-rekreativnim sadržajima.

Plaža Konobe

Plaža Konobe – Šljunkovita nudistička plaža smeštena na južnoj strani ostrva Krka u blizini turističkoga naselja Punat. Takođe je nagrađena odličjem Plava zastava koje simbolizuje čistoću mora, plaže, kvalitet popratnih sadržaja. Na samoj plaži nalaze se tuševi, javni WC, kabine za presvlačenje, trgovina, kiosk, restoran, palačinkarnica i kafić. Plaža takođe nudi mogućnost najma suncobrana, ležaljki i pedalina. Uz samu plažu nalazi se i dečje igralište te hladovina u koju mnogi „beže“ za vreme najvećih vrućina. Od sportsko-rekreativnih sadržaja na ovoj plaži može se uživati u tenisu, odbojci na pesku, piciginu, jedrenju i mini golfu. Ova plaža je takođe jako popularna zbog kvalitetne ponude privatnog smeštaja na ostrvu Krku.

Pored ovih, najpopularnijih nudističkih plaža na Jadranu, treba još istaći nudističku plažu na ostrvu Sveti Marko kod Tivta, plažu Crvena Glavica kod Svetog Stefana u Crnoj Gori. A u Hrvatskoj plažu Sahara smeštenu na ostrvu Rabu, plažu Bunčuluka smeštenu na ostrvu Krku, plažu Jerolim smeštenu na Hvaru (uvrštena je u 15 najboljih nudističkih plaža sveta), plažu Vrulja smeštenu u blizini Brela (Makarska rivijera), plažu Nugal smeštenu pokraj Tučepa, plažu Crvenog ostrva smeštenu pokraj Rovinja, te plažu rt Punta Križa koja je poznata i po igrama za odrasle!

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

komentara

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  • Plaža Konobe na otoku Krku zaista je jedna od najboljih plaža gdje se nudisti mogu kupati i uživati u ljetovanju u Hrvatskoj. Otok Krk sam po sebi ima veliki izbor raznolikih plaža tako da nemožete pogriješiti nikako s odabirom ove destinacije za vaš godišnji odmor. Proje dvije godine rezervirali smo prelijepi privatni apartman sa pogledom na more na otoku Krku preko turističke web stranice Apartmani Krk http://www.apartmani–krk.com , udaljenost od mora bila je 150 metara, a pogled na more bio je zaista fantastičan, voljeli bi se buditi svako jutro s takvim pogledom na more, ali nažalost naš Zagreb nema more ;). Još jednom sve pohvale i svakako i sljedeće godine planiramo rezervirati apartman na otoku Krku najmanje 2 tjedna i uživati na nudističkoj plaži Konobe.

  • Super članak, ja bi još dodao nekoliko plaža a to su nudisitčka Plaža i Kamp Ulika u mjestu Červar Porat, kamp Valalta i Polari pored Rovinja. Popis Nudističkih plaža možete pronaći na Rezerviraj . hr

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: