Putovanja iz snova

Prvo putovanje u Japan, šta je sve potrebno da znate?

Japan – zemlja trešnjinog cveta, gejši, sušija, samuraja, netaknute prirode, urbanosti, kulture, čudnih običaja, najsavremenije tehnologije. To je, najprostije rečeno, država koja je prepuna kontrasta, tradicije i savremenosti, discipline i inovativnosti. Japan je jedinstven, neponovljiv, neobičan, pojedinima sasvim neshvatljiv. On će vas očarati svojom istorijom, bogatom kulturom, jezikom, hranom, pejzažima, urbanošću, ljudima – to je definitivno država koju morate posetiti, ako vas i malo privlače zemlje Azije.

No, koliko god da želite da posetite Japan, nikako vam ne preporučujemo da tamo krenete neobavešteni. To je sasvim drugačije mesto od svih koje ste do sad posetili, sasvim drugačije i od ostalih Azijskih zemalja, kao što su Indija, Kina ili Tajland. Kada putujete u ovu veličanstvenu državu. naročito prvi put, morate vrlo dobro znati gde idete, izučite njihovu kulturu, a naročito običaje, jer su tu veoma strogi, pa čak i prema strancima.

U narednim redovima ćemo vam pružiti kompletan vodič šta je sve neophodno da znate, kao i kako da organizujete svoje prvo putovanje u Japan.

Kada je najbolji period za putovanje u Japan?

Na ovo pitanje nije baš lako odgovoriti, jer svako godišnje doba u Japanu ima svoje lepote i prednosti. Ova ostrvska država se nalazi na severnoj Zemljinoj hemisferi, što znači da su im godišnja doba ista kao i kod nas.

Proleće je obično najpopularniji period, kada u njemu boravi najviše turista. Razlog leži u tome što je klima odlična za putovanja, vlažnost vazduha nije na visokom nivou, nema puno kišnih dana, temperatura je odgovarajuća i tada cveta svima poznato japansko drvo trešnje. No, mana je ta što tada zaista ima previše posetilaca, jedva ćete se moći probiti do najvećih znamenitosti zemlje, ali je to svejedno dobar period za putovanje.

Ako vas zanima kultura Japana, preporučili bismo da putujete na proleće, jer se tada obeležavaju najveći praznici i ima najviše festivala. Nekoliko praznika dolaze jedan za drugim i čine „Zlatnu nedelju“. Ako želite da budete u Japanu tokom Zlatne nedelje, koja se obično održava krajem aprila i početkom maja, preporučujemo vam da rezervišete avionske karte i smeštaj nekoliko meseci, pa možda i godinu dana unapred.

Leto je, isto tako, veoma popularno, to je idealno vreme da obilazite primorska mesta, letujete. Samo leti je i dozvoljeno penjanje na planinu Fudži. Leti se obično u Japan ide onda kada planirate da obilazite manja mesta, boravite na plažama ili na planini. Zašto? Zato što je u gradovima tada vlažnost vazduha skoro nepodnošljiva. No, razlog zašto bi trebalo posetiti gradove u ovom periodu jesu mnogobrojni festivali, koji su za neporopustiti.

Jesen je isto veoma dobar period za putovanje, naročito u oktobru, kada možete napraviti predivne pejzažne fotografije u jesenjim tonovima. Tada isto ima dosta dešavanja, ali i mnogo manje gužve, jer turistička sezona prolazi, a kišnih dana ima više.

Zima, takođe, ima svoje prednosti, turista ima vrlo malo, samim tim su i cene smeštaja niže. A skijanje u Japanu je jedan, zaista, neverovatan doživljaj. Zime su ovde dosta blaže nego kod nas, snega ima većinom u planinskm predelima. Tokom zime ima više kišnih dana.

Dakle, svako doba godine može biti pravo vreme za putovanje u Japan, sve zavisi šta hoćete od njega da dobijete i kako planirate da provodite svoje vreme. No, za prvo putovanje, verovatno želite da se upoznate sa najvećim znamenitostima, a pravo vreme za to je definitivno proleće, ili jesen.

Da li je Japan skup?

Da. Nije skup kao, na primer, Island, ali je skup u odnosu na druge azijske države i nije najpopularniji među onima koji vole da putuju jeftino. Opet zavisi od toga koliko planirate novca da izdvojte za ovo putovanje.

Možete poći jeftinije, ako ste dobro obavešteni i znate da se snađete. No ako želite da putujete bez da stalno prebrojavate novac i jedete najjeftiniju hranu i spavate u najjeftinijem smeštaju, izdvojite za to od 600 do 800 evra za nedelju dana (bez računanja avionske karte).

Najjeftiniji smeštaj u Japanu košta oko 3000 dinara, hoteli srednje klase ili privatni smeštaj od 5 do 10 hiljada dinara, a luksuzan smeštaj od 10 do 20 hiljada dinara.

Zanimljiva činjenica: jen i dinar imaju skoro isti odnos.

1 RSD = 1 JPY

10 000 RSD = 10,046 JPY

Što je prednost za nas, jer ćete veoma lako prebacivati vrednosti iz jedne u drugu i neće vam biti potreban kalkulator.

U restoranima ćete naići na više cene, gde će jelo biti po ceni od 500 do par hiljada dinara. Ramen je oko 800 jena, ali ako ga budete jeli van restorana moći ćete da ga nađete i za 300 jena. Dobra stvar je što u Japanu postoji dosta restorana zapadnjačke hrane, kao što je 7-Eleven ili Family Marts, koja su znatno jeftinija od tradicionalnih japanskih restorana. Šolja kafe košta od 200 do 300 jena.

No, ono gde je Japan stvarno skup jeste prevoz. Ostrvom se putuje obično super brzim vozovima, koje preporučujemo da probate jer su zaista neverovatno iskustvo. Ali, vozna karta od Tokija do Kjota košta oko 13 hiljada jena, dakle oko 13 hiljada dinara. Šo je za naše standarde izuzetno skupo. No, možete uštedeti tako što ćete unapred obezbediti Japan Raill Pass, koju ovde svi turisti koriste, a koja se naplaćuje po jednoj, dve ili tri nedelje. Karta za jednu nedelju košta oko 25 hiljada jena, ali ćete moći putovati bez ikakvih drugih troškova.

Da li u Japanu mogu koristiti platne kartice?

U načelu da, u Japanu će vam prihvatiti platne i kreditne kartice (Visa, Mastercard, AmericanExpress), ali ne svuda. Kartice se prihvataju u velikim gradovima, poznatijim restoranima, tržnim centrima, marketima i hotelima.

Ali činjenica je da Japanci znatno više vole da koriste keš, pa se to i od vas očekuje. Naročito ako obilazite manje gradove, sela, pijace, lokalne i manje restorane, bolje je da imate spreman papirni novac. Dakle, najbolja opcija je da imate nešto novca u rukama i nešto na kartici.

Kada smo kod papirnog novca, gde je najbolje zameniti novac? Prvi savet je da ne menjate novac u menjačnici, jer ćete dosta novca izgubiti zbog razlike u kursu, naročito ako menjate iz dinara u evre iz evra u jene.

Najisplativija opcija je da podignete novac na bankomatu u Japanu, gde su kursevi znatno povoljniji, a bankomata ima na svakom koraku. Naravno, moraćete platiti i određenu proviziju. No, ako ne želite da odete na putovanje bez imalo keša, onda zamenite dinare u jene u domaćim menjačnicama.

Još jedan savet pre nego što odete na putovanje: javite vašoj banci da gde putujete i koliko ćete boraviti u Japanu, da ne bi transakcije na vašem računu tumačili kao prevaru i blokirali pristup računu.

Kultura Japana, šta morate znati pre nego što otputujete?

Već smo spomenuli da Japanci dosta drže do svoje kulture i običaja, da nepoštovanje i nepoznavanje kulture neće oprostiti čak ni strancima, iako će prema njima biti nešto blaži. Ipak je bolje da se informišete na vreme, jer vam zasigurno nije namera da ikoga uvredite na putovanju.

Prvo, Japanci ne primaju bakšiš. Konobari ga, prosto, neće očekivati, a neki će vaše insistiranje na bakšišu smatrati nekulturnim. Oni smatraju da rade svoj posao i da nema potrebe da budu nagrađeni za ljubaznost ili dobru uslugu, jer za to primaju platu.

Primetićete automate na svakom koraku, oni njima ne služe samo za slatkiše, kafu i sokove kao nama, već na njima možete kupiti picu, jaja, sveže voće i povrće, peciva, knjige, hot dog, kišobrane, olovke, kravate… Prilično nezamislive stvari možete naći u ovim automatima.

Kada kupujete u prodavnici, nemojte davati novac direktno u ruke prodavačici. To, takođe, smatraju nekulturnim. Na kasi se nalazi činijca za novac i u nju ga stavljate. Tad se jasno vidi da nema podmićivanja, ili nekih drugih kriminalnih radnji.

Postoje restorani u kojima mogu ručati samo Japanci. Da, ovo je pomalo čudno, Japanci su generalno veoma ljubazni, nasmejani, žele da pomognu strancima, ali na pojedinim mestima je zabranjen ulazak stranaca. Nigde nije naznačeno koji su to restorani samo za strance, ali čim zakoračite u njih, primetićete čudne poglede i konobar će vas zamoliti da odete.

Nemojte pričati u vozovima. Japanci su prilično uviđavni i poštuju tuđi lični prostor, ovde nećete videti gužvu u vozovima, ili guranje da se uđe u isti. A buka isto označava narušavanje tuđeg mira i ličnog prostora, zato se smatra nekulturnim. Ako i morate da pričate, onda je najbolje da pričate tiho, šapućete.

Japanci se uvek izuvaju pre nego što uđu u tuđu kuću, što nama nije strano, jer i mi imamo identične običaje. No ono što je drugačije, jeste da se kod njih morate izuti i pre ulaska u neke prodavnice, ili restorane. Znaćete da li treba da se izujete ili ne pre ulaska po tome što će vas na vratima dočekati papuče.

Ako putujete u Japan zbog posla, vrlo verovatno ćete dobiti neku vizit kartu. I tu imaju posebna pravila ponašanja. Kartica se prima i predaje obavezno sa dve ruke, sa blagim naklonom. Nemojte je samo strpati u džep, to pokazuje nepoštovanje prema toj osobi i njenom poslu ili firmi. Vizit karticu stavite u novčanik i zahvalite se.

Običaji vezani za konzumiranje hrane i pića

Korišćenje štapića za jelo je veoma važno u japanskoj kulturi. Preporučujemo vam da vežbate kako se jede sa štapićima pre nego što otputujete, jer gde god da jedete u Japanu, moraćete jesti sa štapićima.

Najpre, hranu prebacite u svoj tanjir, nikako ne jedite iz velikog tanjira koji se nalazi na sredini stola. Ne upirite u druge ljude štapićima, to se smatra izuzetno nekulturnim. Nemojte stavljati štapiće u hranu, jer se taj običaj vezuje za sahrane. Nemojte trljati štapiće jedan o drugi, jer je taj pokret uvredljiv za kuvara.

Ako ne znate kako pravilno da jedete sa štapićima, pitajte nekog Japanca, oni će vam (većinom) rado pomoći i izaći će vam u susret. Oni cene kod stranaca želju da nauče nešto novo o njihovoj kulturi, a uvredljivim smatraju ako ni ne pokušavate da se prilagodite.

Kada je upitanju ispijanje pića, Japanci i tu imaju posebne običaje. Kada vam neko sipa piće, obavezno čašu ili šolju obgrlite sa obe ruke, to pokazuje poverenje i poštovanje prema onome ko sipa piće. Takođe, smatra se nekulturnim i sebičnim ako sami sebi sipate piće. Sipate drugima piće, odložite flašu i sačekate da neko vama sipa.

Ako ne želite više da pijete, nemojte ostavljati praznu čašu. Kod njih je prazna čaša znak da je treba dopuniti.

Potrudite se da obraćate pažnju na pravila, ali i ako pogrešite, Japanci će imati razumevanja, njima je važna vaša namera da ih ne uvredite.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

1 komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  • Fantastičan tekst! Japan je prvi na spisku zemalja koje bih posetila sada-odmah! Ne znam da li će mi se želja ostavriti. Ovakvi tekstovi su sjajna kompenzacija!

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: