Mistična mesta

Google Art Project – najpoznatiji muzeji sveta online

Kao i u svemu, Google se ponovo potrudio da nas iznenadi i “osveži” nekom neverovatnom inovacijom. Iako prva asocijacija implicira tehnološko tehničku novotariju, iznenađenje je ipak malo drugačije i ovog puta je posvećeno ljubiteljima umetnosti! Zove se GOOGLE ART PROJECT.

Google Art project, Artworks
Google Art project, Artworks, za više kliknite na sliku

Dokazujući svoju inovativnost, Google se dosetio da u saradnji sa najrenomiranijim svetskim kulturnim institucijama realizuje projekat digitalnih muzeja što u prevodu znači da su dela najpoznatijih svetskih umetnika samo na klik udaljenosti!

Google je ovaj Art Project originalno pokrenuo još  01. februara 2011. godine u saradnji sa 17 najpoznatijih svetskih muzeja od kojih ćemo pomenuti samo na primer Metropoliten iz Nju Jorka ili Nacionalnu galeriju iz Londona. Od 03. aprila 2013. godine Google je objavio da značajno širi opseg ovog projekta, jer je potpisao partnerske ugovore sa 151’im muzejem iz 40 zemalja! Za sada se u ovoj svojevrsnoj onlajn galeriji nalazi više od 32,000 dela iz 46 svetskih muzeja. Kakvo blago na jednom mestu!

Zahvaljujući Googlu i njegovim tehnologijama sada ste u mogućnosti da listate i virtuelno “posećujete” poznate svetske muzeje i njihove postavke, pa da čak i sami pravite svoj izbor i galeriju omiljenih dela. Možete uvećavati pojedinačna dela koja vas zanimaju a nekoliko muzeja je čak omogućilo i virtuelne video-audio ture. Google je takođe posvetio dosta pažnje i edukativnom delu projekta pa se na sajtu Google Art Project-a može pronaći niz edukativnih video materijala koji studentima širom sveta otvaraju vrata znanja o umetnosti.

Posetiocima je omogućeno da na jednostavan način pretražuju ovu online galeriju i brzo i jednostavno nađu ono što ih konkretno zanima. Tako je čitav sajt i projekat zaista kompleksan i sveobuhvatan, namenjen svima i dostupan iz svih delova sveta.

Još uvek nije jasno da li i samoproklamovani umetnici mogu postavljati svoje radove, al sigurni smo da će i ovo opcija u određenim kategorijama zaživeti.

Lista muzeja je zaista impozantna i za svakoga se ponešto nađe, pa je zadatak odabira nekoliko muzeja iz velike ponude bio neverovatan izazov autoru ovog teksta.  Ipak, budući da je izbor zaista velik i raznovrstan, od nečega se mora početi pa smo odabrali par zvučnih galerija što definitivno nagoveštava nastavak izbora…

BIRMINGEMSKI MUZEJ I UMETNIČKA GALERIJA

 

Birmingemski muzej i umetnička galerija (u originalu Birmingham Museum and ArtGallery, skraćeno BM&AG) nalazi se u Velikoj Britaniji. Osnovan je 1885. godine, a jedan od glavnih zaslužnih za njegovo osnivanje bio je tadašnji gradonačelnik Birmingema Džesi Kolings pa je zahvaljujući njegovom zalaganju i prikupljanju donacija 1885. godine muzej svečano otvorio princ od Velsa.

U samom muzeju se nalazi preko 40 galerija za sve zaljubljenike u klasičnu umetnost, primenjenu umetnost, arheologiju i etnografiju pa muzej sa ponosom iznosi činjenicu da njegova zbirka obuhvata sedam vekova evropske i svetske istorije i kulture, što uključuje grčku, rimsku i zaostavštinu Drevnog Egipta. Takođe, u muzeju se čuva i najveća ikada pronađena kolekcija anglosaksonskih zlatnih i srebrnih predmeta pa je ova kolekcija svrstana u red onih od izuzetnog lokalnog, regionalnog, nacionalnog ali i svetskog značaja.

Birmingemski muzej
Birmingemski muzej, za više kliknite na sliku

U vreme Drugog svetskog rata, nakon bombardovanja 1940. godine, sedam galerija moralo je ponovo da se izradi jer su bile potpuno uništene, a 1951. godine Muzej nauke i tehnologije postaje sastavni deo ostatka muzeja. Ipak, 2001. godine Muzej nauke biva zatvoren.

Glavni ulaz u muzej je sa trga Čembrlejn ispod jednog og simbola grada – kule sa satom poznate kao “Big Brum”.

Galerija je najpoznatija po umetničkim slikama sa početka 14. veka, ali je zbirka naravno obogaćena i bogati se i danas delima savremene umetnosti. Naročito su cenjena dela “Prerafaelitskog bratstva”, umetničke antiakademske grupe koja je 1848. godine osnovana u Londonu. Njen uzor je bilo slikarstvo pre Rafaela, poznato kvatročento.

Ovo bratstvo je osnovano sa ciljem da izvrši reformu engleske umetnosti pomoću duhovnog prosvetljenja pa su zbog toga dominantne teme ovih umetničkih dela bile religiozne i srednjevekovne. Takođe u Birmingemskom muzeju se čuva i najveća kolekcija dela Edvarda Burn-Džonsa. Od poznatijih umetničkih imena čija se dela čuvaju i izložena su u muzeju izdvojićemo samo neka: Botičeli, Renoar, Dega, Pisaro, Rubens, Dejvid Koks, Salvator Rosa i mnogi drugi.

Ulaz u muzej je besplatan, ali se neke eksluzivne izložbe ipak naplaćuju. Muzej mesečno u proseku poseti oko 40000 ljudi.

 

MUZEJ LATINOAMERIČKE UMENTNOSTI

 

Muzej latinoameričke umetnosti (u originalu The Museum of Latin American Art – MOLAA) osnovan je 1996. godine u Long Biču, Kalifornija. Zanimljivo za ovaj muzej je to da je to jedini muzej u Sjedinjenim Američkim Državama koji je posvećen očuvanju drevne i prikazivanju moderne latinoameričke umetnosti stvaralaca sa špansko-portugalskog govornog područja koje čine Meksiko, Centralna i Južna Amerika kao i Karipske oblasti.

Muzej latinoameričke umetnosti
Muzej latinoameričke umetnosti

Od trenutka kada je osnovan pa do danas muzej je udvostručio veličinu što je potvrdilo potrebu osnivanja jednog ovakvog muzeja imajući u vidu bogatstvo i dugovečnost latinoameričke kulture i umetnosti na prostorima oba američka kontinenta. Kroz svoje izložbene aktivnosti, muzej istovremeno organizuje i mnogobrojne edukativne programe i kulturne događaje.

Stalna kolekcija muzeja je do današnjeg dana toliko narasla da broji preko 900 umetničkih predmeta od slika, skulptura, fotografija, video zapisa… više od 350 umetnika iz 20-ak latinoameričkih zemalja. Naveščemo samo par imena poznatih umetnika čija se dela čuvaju u muzeju: Fernando Botero, Hose Bedia, Alfaro Bruk, Rafael Koronel, Karlos Luna…

MUSEO DEL GRECO

 

Muzej Del Greco je jedini muzej na svetu koji je posvećen isključivo umetničkom radu i veličini čuvenog slikara El Greca, rođenog u Toledu u Španiji u 16. veku. Iako je poreklom bio Grk, njegov rad je vezan za Španiju a bogatstvo njegovog uma se realizovalo kroz slikarstvo, vajarstvo, arhitekturu i književnost. Pa zato nije ni čudo što je zaslužio muzej samo za sebe!

Muzej Del Greco
Muzej Del Greco

Muzej je u vlasništvu države i pod pokroviteljstvom je Ministarstva kulture što takođe potvrđuje kakav značaj ima za špansku kulturu. Istorija muzeja je direktno vezana za jednog od najvažnijih pokrovitelja umetnosti u prvoj polovini 20-og veka Don Benigna de la Vega-Inclán y Flaquera, ili kraće markiza Vega-Inclána, koji je započeo neku vrstu trenda rekonstrukcije istorijskih mesta u kojima su nastajala poznata umetnička dela. Zapravo, da se u kućama ili galerijama u kojim su poznati umetnici stvarali kasnije otvaraju muzeji. Na licu mesta zbog stvaranja na “licu mesta”.

Tako je i nastao ovaj muzej posvećen poznatom umetniku sa ciljem da se sačuva njegovo delo i razume njegova veličina kao i uticaj koji je i kao čovek i kao umetnik imao na Toledo sa početka 17. veka. U muzeju se čuvaju njegovi najreprezentatviniji radovi iz 16. i 17. veka, a na njegov rad najjači uticaj su imali hrišćanski motivi pa su neka od njegovih najpoznatijih dela “Raspeće Hristovo” i “Hristovo krštenje”. Zanimljivost vezana za ovog eminentnog umetnika je to da su njegovi radovi inspirisali slikarskog genija 20. veka – Pabla Pikasa.

MUZEJ LEPIH UMETNOSTI U BUDIMPEŠTI

 

Muzej lepih umetnosti u Budimpešti (na mađarskom Szépművészeti Múzeum) nalazi se pored čuvenog centralnog gradskog trga – Trga Heroja i u sebi čuva jednu od najvrednijih i najznačajnijih kolekcija evropske umetnosti od antike do modernih umetničkih tendencija, ne računajući mađarsku umetnost.

U muzeju se tako danas nalazi više od 100,000 umetničkih dela. Muzej je građen između 1900-1906. godine a građevina je podignuta u neoklasičnom stilu pa je 2006. godine muzej proslavio stogodišnjicu od otvaranja. Jedan je od najvažnijih evropskih muzeja a za posetioce su organizovane kako stalne tako i povremene postavke sa vodičima.

Muzej lepih umetnosti u Budimpešti
Muzej lepih umetnosti u Budimpešti

Muzej je poslednjih godina privukao veliku pažnju svojim atraktivnim stalnim izložbama koje se održavaju noću što je privuklo preko 8000 posetilaca i izazvalo znatnu pažnju kako evropske tako i svetke javnosti. Ideja vodilja je očiogledno bila da se umetnost približi mladima koji su to sa radošću i prihvatili i svoja znanja proširili i u do tada možda neslućenim pravcima.

Ljudi u ovaj muzej ne dolaze samo da bi prisustvovali tematskim izložbama “pozajmljenim” iz drugih svetskih centara, poput izložbe radova Pola Sezana koji su prikupljeni iz nekih 40-ak različitih muzejskih zbirki, već dolaze da bi bi videli i uživali u stalnoj postavci vrednih dela koja ovaj muzej godinama baštini i pažljivo čuva.

Pomenućemo samo neke od kolekcija: Egipatska, Antička, Drevne skulpture, Crteži kao i kolekcija umetničkih dela nakon 1800-e  koja okuplja radove nekih od najpoznatijih svetskih imena poput Leonarda da Vinčija, Rafaela, El Greka, Velaskeza, Rembranta, Pikasa 

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: