Putovanja iz snova

7 sjajnih destinacija za ronjenje širom sveta

Ronjenje pruža mogućnost da istražite čaroban podvodni svet i doživite iskustvo koje je po svemu jedinstveno. Bilo da ste početnik ili iskusan ronilac, pod vodom možete uživati u posmatranju živopisnih koralnih grebena, susretima sa najrazličitijm ribama i u istraživanju podvodnih pećina i brodskih olupina. 

U ovom članku dajemo vam nekoliko predloga za popularne ronilačke destinacije, počev od Balija u Indoneziji pa sve do Velikog koralnog grebena u blizini obala Australije. Ova mesta nude nesvakidašnju avanturu upoznavanja fascinantnog sveta koji se krije u vodama svetskih okeana i mora. Pripremite svoju opremu i zaronite sa nama na nekim od najneverovatnijih ronilačkih destinacija sveta! 

#1 Amed, Bali

Bali je jedna od najpopularnijih egzotičnih destinacija za odmor ne samo u Indoneziji i na Pacifiku veći i na celom svetu. Smešten je u srcu Koralnog trougla i jedno je od područja sa najvećim biodiverzitetom morskih vrsta u svetu. 

Iako na Baliju postoji mnoštvo fantastičnih mesta za ljubitelje ronjenja, naš prvi izbor je malo mirno ribarsko selo Amed na istočnoj obali ostrva. Do samog koralnog grebena i mesta za ronjenje možete otići uz pomoć jukunga, tradicionalnog čamca kojim se Filipinci i Indonežani koriste od davnina. Biće vam potrebno svega 5 minuta vožnje čamcem. 

Vode Balijskog mora koje zapljuskuje Amed su dom mnogih retkih vodenih bića i živopisnih grebena koji su svojevrsna atrakcija za ronioce. Čista, kristalno prozirna i mirna voda čine Amed idealnim mestom za ronjenje kako za profesionalce, tako i za one koji po prvi put žele da se bave ovom aktivnošću.

Pored Ameda, neka od najboljih mesta za ronjenje na Baliju su Tulamben, Pemuteran Bali, Nusa Penida, Menjangan, Seraia Secrets i Nusa Lembongan. Ako se još uvek niste odlučili za destinaciju za vaše naredno letovanje a ljubitelj ste ronjenja, neka putovanje na Bali bude vaš sledeći izbor.

#2 Velika plava rupa, Belize

Velika plava rupa je ne tako davno bila prava misterija za sve ljubitelje okeana. Veoma duboka i široka, oivičena koralnim grebenom, danas je savršena destinacija za ljubitelje ronjenja, pre svega za one iskusnije. Velika plava rupa jedinstvena je u svetu i teško da ćete bilo gde u drugim vodama širom planete pronaći slično mesto.  

Ovo odredište nalazi se u Karipskom moru, udaljeno oko 100 kilometara od obale Belizea, odnosno od istoimenog grada. Do njega možete doći nekim od brodova koji prave dnevne ture za turiste. 

Velika plava rupa je prečnika oko 300 metara, a dubina ide do 125 metara. Vidljivost u vodi je oko 30 metara. Ako zaronite malo dublje, na nekih 25 metara ispod površine, možete istražiti stalaktite i stalagmite u podvodnim pećinama koje se nalaze po obodu Velike plave rupe. Treba istaći da je zbog svog značaja ova destinacija pod zaštitom UNESCO-a, ali je ronjenje u njoj svakako dozvoljeno.

#3 Richelieu Rock, Tajland

Jedna od najposećenijih i najomiljenijih lokacija za ronioce na Tajlandu naziva se Richelieu Rock (Rišeljeova stena). Nalazi se u Andamanskom moru, 40-ak kilometara od zapadne tajlandske obale i oko 15 kilometara istočno od ostrva i nacionalnog parka Mu Ko Surin. Specifičnost ovog grebena je što ćete tokom oseke moći da vidite kako njegovi stenoviti vrhovi izbijaju iz vode. 

Što se živog podvodnog sveta tiče, mesto je poznato po jatima barakuda, šišmiš ribama i kit ajkulama. Ovde takođe često možete naleteti na velike raže ili mante, što Richelieu Rock čini odličnim izborom za ronioce koji se bave podvodnom makro fotografijom. Ako ovde ronite, susreti sa ribicama duhovima, herlekin škampima, ribama žabama i morskim konjićima ne treba da vas iznenade. 

Najzad, važno je napomenuti da struje u ovim vodama mogu biti jake pa je potrebno pratiti uputstva iskusnih lokalnih ronilaca. 

#4 Barracuda Point, ostrvo Sipadan, Malezija

Nedaleko od ostrva Sipadan u Celebeskom moru, na području poznatom kao Koralni trougao nalazi se naša sledeća ronilačka destinacija – Barracuda Point.

Ostrvo Sipadan je udaljeno 30-tak kilometara od malezijske obale i oko 80 kilometara od grada Tavau, odakle brodom možete doći do njega. U njegovoj neposrednoj blizini, oko oboda uspavanog podvodnog vulkana formirao se jedan od najlepših koralnih grebena na svetu. To je dovelo do razvoja bogatog i raznolikog ekosisitema u kristalno čistoj vodi Celebeskog mora. Preko 3000 vrsta riba i stotine vrsta korala ispunjavaju ovaj rajske vode. 

Čim zaronite videćete ogroman svetlucavo srebrnkasti  “tornado” sačinjen od barakuda, po kojima je ovo mesto i dobilo ime. Zato veliki broj ljudi koji se bave podvodnom fotografijom hrle baš u ove vode kako bi napravili vrhunske snimke. Čak i da ne naletite na barakude, živi svet je ovde jako raznolik, pa se tako tokom ronjenja možete susresti sa morskim kornjačama, grebenskim ajkulama, ribama papagajima i mnogim drugim vrstama koje ovaj greben čine posebnim.

#5 Cape Kri, Raja Ampat, Indonezija

Ostrvo Kri je deo arhipelaga Raja Ampar (Radža Ampat) ili Četiri kralja, kako ga mnogi nazivaju. Na severoistoku ovog ostrva nalazi jedno od najboljih mesta za ronjenje u celoj Indoneziji, Cape Kri. Vode oko ostrva Kri koje se nalazi u sredini moreuza Dampier drže svetski rekord sa najvećim brojem morskih riba identifikovanih u jednom zaronu. Morski biodiverzitet je baš na ovom mestu najimpresivniji na planeti. 

Iako struje često mogu biti malo jače od onog što bi bilo idealno kada je ronjenje u pitanju, čudesan živi svet koji možete videti pod vodom učiniće da prosto zaboravite na sve drugo. Ipak, ako želite najbolja i najbezbednija mesta za ronejnje, najbolje je da se obratite lokalnim vodičima

Dok ronite duž grebena bićete počašćeni pogledom na gomilu riba okidača i šišmiša, a povremeno i barakuda i riba papagaja. Velika jata riba privlače i predatore, tako da je čest susret sa grebenskim ajkulama. Najbolja i najpoznatija ronilačka mesta se nalaze duž istočne obale ostrva Kri, gde je smešten i Cape Kri.

#6 Thistlegorm, egipatsko Crveno more

U Crvenom moru nalazi se verovatno najpoznatija vojna olupina na svetu koja privlači na hiljade ljubtelje ronjenja. Brod je napadnut iz vazduha i potopljen 1941. godine dok je iz Glazgova prevozio ratnu opremu za britanske trupe koje su bile stacionirane u Egiptu. Mesto potopa je udaljeno svega desetak kilometara od obale, a najbliži veći turistički centar je čuveni Šarm el Šeik, na nešto manje od 50 kilometara. Tu se nalazi i aerodrom, tako da je do odredišta lako stići iz bilo kog dela sveta. 

Sa druge strane Crvenog mora nalazi se takođe poznato turističko mesto Hurgada u čijoj neposrednoj blizini je još jedan međunarodni aerodrom, pa i iz ovog pravca možete lako stići do mesta gde je Thistlegorm potopljen.

Ronjenje i istraživanje olupina Thislegorma predstavlja pravo malo putovanje kroz vreme i povratak u godine Drugog svetskog rata. Ako volite da čeprkate po prošlosti i istražujete tajne podvodnog sveta, zaronite u Crveno more i pogledajte kakve su puške, motore, kamione i drugu ratnu opremu koristili britanski vojnici u Drugom svetskom ratu. 

Morske struje ovde su ponekad jače i u različitim pravcima i to kako na površini mora tako i oko olupine broda, pa treba biti obazriv.

#7 Jongala, Australija

Jongala je još jedna lokacija za ljubitelje istorije, ali i podvodnog živog sveta. Olupina broda Jongala se nalazi blizu poluostrva Cape Bowling Green u Australiji,  u vodama Velikog koralnog grebena, koji je sačinjen od preko 3000 manjih. To je ujedno i najveći koralni greben na svetu koji se prostire u dužini od preko 2300 kilometara. Inače, sam brod je potonuo 1911. godine, a od 1981. olupina je zakonski zaštićena.

Potonuli brod je prekriven mekim koralima, što privlači veliki broj riba, pa ako zaronite oko olupine možete videti raže, morske zmije, hobotnice, bik ajkule, oblake raznih sitnih riba i spektakularne korale. 

Lokacija na kojoj biste trebali da ronite ako želite da istražite olupinu broda i koralni greben oko nje, nalazi se 90 kilometara jugoistočno od Taunsvila. Dubina mora na ovoj tački je oko 30 metara, što je odlično i za ronioce početnike. 

Ovo su samo neke od destinacija širom sveta koje ronioci obožavaju i posećuju. Ukusi su različiti, a sve uglavnom zavisi od ronilačkog iskustva i interseovanja svakog ronioca. U svakom slučaju, ronilačka iskustva su na ovim lokacijama neverovatna, a fotografije podvodnog sveta koje možete da napravite – vrhunske. Pa ako još uvek niste probali da ronite, možda je sada pravi trenutak. 

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: