Australija

Stiv Irvin i morska raža

Za egzibicioniste i pustolove Stiv Irvin je postavio visoke standarde. Pojavljivao se tamo gde običan čovek ne sme ni da pomisli, upuštao se u avanture koje su ljudima slabog srca opasne i za gledanje. Opasne i na bezbednoj udaljenosti od nekoliko hiljada kilometara.  (Puno video klipova Steve Irwin pogledajte na linku)

Spomenimo da je Stiv rođeni Australijanac, Melburnac. Kao mali, porodično je nasledio Zoo vrt i zahvaljujući povezivanjem lucidnih ideja sa opasnim životinjama napravio svetsku slavu, ali i turističku atrkciju.

Međutim, ne treba prkositi sudbini svakog dana i na svakom mestu, jer niko nije jači od prirode. U ovom postu želimo da odamo počast Stivu Irini koji je stradao od morske raže i da opišemo kako i kada se treba čuvati od ove neobične ribe.

Morske raže su ribe koje imaju hrskavičav skelet pa su popularno nazvane i morski listovi. One su jedne slabopokretljive ribe i skoro ceo dan provedu zarivene u pesak. Na gornjoj strani tela koja je šarena i tamnija nalaze se oči, dok se na donjoj svetlijoj nalaze usta, nosni otvor i škrge.

Postoje vrste koje imaju neku vrstu organa koji može na žrtvi da manifestuje elektroudar i druga vrsta koja ima bodljikavi rep. Taj smrtonosni rep ima unazad okrenute testeraste zube koji se pružaju i dužinom celih leđa. U dnu svakog zuba, u njegovom korenu, nalaze se otrovne žlezde.

Osim tih otrova opasno je što su bodlje na vrhovima malo savijene što otežava vađenje iz rane prilikom napada. Poznato je da se napadi na ljude dešavaju slučajno u većini slučajeva.

Ova riba je u principu bezopasna sem kad se oseti ugroženom ili u slučajevima kada lovi ili kada beži od grabljivica,onda je i u prolazu strašno velika opasnost. Ove inače prelepe žuto-plave raže žive u tropskim i sutropskim oblastima u celom svetu.

Vole i plićake pa se često mogu videti i u plitkim priobalskim vodama dubine do jednog metra. Mogu da rađaju i žive mladunce ili da polažu jaja koja imaju tvrdu ljusku u zavisnosti od okoline u kojoj se mreste ili treba da donesu mladunce.

Na osnovu ovoga, znajte da ako se tokom ronjenja susretnete sa ovom ribom, ne paničiti, ali polako, bez ishitrenih poteza planirajte odstupnicu.

Sa druge strane, ronjenje postaje sve dostupnija i popularnija disciplina, ono više nije blagodet bogataša, pa čak i kompanije u tim bilding aktivnostima upražanjavaju ovu egzibiciju. Budite oprezni pod vodom!

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: