Australija Putovanja iz snova

Zanimljivosti o Australiji

Australija je zemlja potpuno drugačija od svih ostalih. Specifične vrste životinja, biljaka i jedinstven reljef su rezultat jednog ogromnog i sporog geološkog procesa. Pre više desetina miliona godina australisko tlo se odvojilo od Antarktika prema ekvadoru. To putovanje je izdvojilo australijski život od ostatka sveta i suočilo ga sa specifičnim izazovima.

U Australiji živi više od 60 različitih vrsta kengura i njihovih bliskih rođaka. Vrste kengura se razlikuju po težini i veličini i ima ih od 0,5kg pa do 90kg.

Koale se mogu naći u nacionalnim parkovima i šumama uz istočnu obalu. Posetiocima se često dozvoljava da ih iz blizine posmatraju. Još jedna tipično australijska životinja, tasmanijski đavo, se sada može naći samo u divljinama Tasmanije.

Specifičnosti Australije

Više od 750 vrsta ptica je zabeleženo u Australiji, od kojih 350 ne živi nigde drugde na svetu. Od 268 vrsta sisara, više od 80% je tipično australijsko. Od 770 australijskih reptila, 685 se ne može naći nigde drugde.

Australija je jedna od 12 „mega-raznolikih“ zemalja – zemlje čiji su ekosistemi izuzetno raznovrsni i bogati. Potencijalni gubitak biodiverziteta je jedan od najvećih izazova sa kojima se Australija suočava. Faktori kao što su šumarstvo, izgradnja puteva, štetočine i korov, kao i postepen porast populacije sveukupno ugrožavaju ekosistem ovog kontinenta.

Australija ima 511 nacionalnih parkova koji su strogo zaštićeni od strane njihovih vlada, dok neki dozvoljavaju ograničen pristup posetiocima. Australijska briga o okruženju je prava i efikasna. U gradovima reciklaža već odavno funkcioniše, dok je zagađenje znatno redukovano.

Australija je najveće ostrvo, a najmanji kontinent na zemlji. Ima populaciju od oko 19,5 miliona stanovnika. Australija je najniži od svih kontinenata (330 m u proseku), a najviša tačka je planina Košćuško, 2228 m.

Evropsko naseljavanje je počelo u Novom južnom Velsu (New South Wales) 1788. u Sidneju, najvećem gradu i domaćinu Olimpijskih igara 2000.godine. Viktorija (Victoria) je najmanja država, ali najgušće naseljena. Njen glavni grad, Melburn, je drugi grad po veličini u Australiji.

Kvinslend  (Queensland) se proteže od tropskih kišnih šuma Cape York-a do umerene zone. Njen glavni grad je Brizbejn (Brisbane), u kome se nalaze 3 međunarodna aerodroma.

Južna Australija (South Autsralia) je poznata po Adelaide festivalu, koji se održava svake druge godine i važi za međunarodni kulturni događaj.

 Zapadna Australija (Western Australia) je veličine Zapadne Evrope. Oko 3/4 njene populacije živi u glavnom gradu, Pertu (Perth).

Severna teritorija (The Northern Territory) ima duplo više teritorije od Francuske, ali populaciju manju od 200.000. Darwin je njen glavni grad.

Glavni grad Autralije je Kanbera (Canberra). U njemu se nalaze mnoge nacionalne institucije, kao što su federalni Parlament, Nacionalna biblioteka, Nacionalna galerija Australije, Nacionalni muzej Australije isl.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: