Putovanja iz snova

Naksos – Grčko ostrvo na Kikladima

Arhipelag Kikladi je sigurno najlepša grupacija ostrva ne samo u južnom delu Egejskog mora, tj. Grčkoj, već i cele Evrope. Sigurno  može na crtu i sa najlepšim ostrvljem sveta.

Arhipelag Kikladi ukupno broji preko 200 ostrva što naseljenih, što nenaseljenih. Tu se nalazi navikani Mikonos kao destinacija zvezda i političara, zatim ostaci Atlantide po legendi uobličeni u vulkanskom ostrvu Santorini i tako dalje.

U ovom video blog postu, par reči o Naksosu, izuzetnom ostrvu pred kojim je tek medijska budućnost.

U originalu Naxos, na sprkom Naksos je istoimeno i ostrvo i najveće mesto, sa oko 6000 stanovnika. Elipsastog je oblika, prečnika 30 puta 20 kilometara sa areodromom na zapadnoj obali. Mermerne strukture i kuće krečene u belo su i ovde zaštitni znak.

Ogroman broj egzotičnih plaža su takože njegov adut, a najpopularnije od njih su: Plaka, Agia Anna, Agios Prokopios, Aliki (Alikos), Kastraki i Mikri Vigla. Alikos obično se svrstava u Top 10 najlepših plaža Grčke.

Kako je ovo gradić iz antičkih vremena, ostrvo je krcato antičkom zaostavštinom i ruinama. Najpoznatiji je hram Demetre. Posebna znamenitost je ostrvska planina Zevs koja sa svojih 1000 metara maleckom ostrvu daje idilični šmek.

Uživajte u video klipu:

Mapa Naksosa:

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: