Australija

Bolova Piramida u Australiji

Nesvakidašnji reljef u Australiji. Bolova Piramida u geomorfološkom smislu reči predstavlja erozijski ostatak vulkanskog porekla, koji je formiran pre oko 7 miliona godina.

Ova stena sa nekoliko manjih ostrva obuhvata površinu od oko 20 kilometara kvadratnih jugoistočno od “Lord Howe Island“ u Australiji, Pacifik.

Sama piramida dobila je naziv po poručniku “Henri Lidgbird Bolu” koji ih je i otkrio 1788. godine.

Ova grupacija oštrih stena neverovatno je popularna među ljubiteljima ekstremnih sportova. Strme litice su neodoljiv izazov za vrhunske alpiniste, a prvi planinarski tim koji je kročio na ove stene je planinarsko društvo iz Sidneja “Sydney Rock Climbing Club”.

Iako vulkanske strukture, ova grupa ostrva obiluju izuzetnom florom i faunom, pa imate utisak da lepšu prirodu nikada niste videli. Pronađene su neke vrste životinja za koje se mislilo da su davno izumrele. Kao na primer Dryococelus Sustralis, određena vrsta insekta.

Topografija ostrva Lord Howe je takođe izvanredna. Neke od delova ostrva su nenaseljeni i izolovani. Sidnej je najbliži grad do ovog mesta. Populacija ovih ostrva je ekstremno mala, samo 24 stanovnika.

Odličan klip uz ovu priču:

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: