Vremenska prognoza za Grčku

Vremenska prognoza Paralija

Dobrodošli na TT Group vremensku prognozu za Paraliju!

Parametar Trenutna TT prognoza za Paraliju
Vreme ažuriranja:
Trenutna temperatura:
Stanje:
Vizuelno:
Subjektivni osećaj:
Pritisak:
Vlažnost:
Tačka rošenja:
Vidljivost:
Vetar:
Podaci za trenutno vreme u Paraliji se osvežavaju na svakih sat vremena.

Gradovi u Grčkoj za koje smo obezbedili podatke o vremenskoj prognozi:

Atina Asprovalta Halkidiki Jerisos Kasandra Kavala Kefalonija Krit Krf Lefkada Leptokarija Neos Marmaras Paralija Rodos Solun Tasos Uranopolis Zakintos Temperatura mora Grčke

TT Group meteogram za Paraliju za 48h

Meteogram za Paraliju
Podatke preuzimamo sa globalnih meteoroloških sajtova za čiju tačnost ne možemo da garantujemo. Ovi podaci su dati sa dobrom voljom i želimo Vam srećan boravak u Grčkoj i Paraliji.
Ažuriranje meteograma za Paraliju vrši se na početku svakog sata.

Važi za 48 sati unapred od aktuelnog trenutka. Na meteogramu možete pratiti intenzitet vetra, pritisak, kretanje temperature, količinu padavina. Da bi učitali nove vrednosti refrešajte ovu stranu. Dođite nam ubrzo po sveže i pre svega tačne informacije!

 
 

Dugoročna vremenska prognoza za 10 dana za Paraliju

 

Dan i
datum
Temp
Min/Max
Pojava
opisno
Pojava
vizuelno
Vetar
brzina
Verovatnoća
padavina
Količina
padavina


Podatke preuzimamo sa globalnih meteoroloških sajtova za čiju tačnost ne možemo da garantujemo. Ovi podaci su dati sa dobrom voljom i želimo Vam srećan boravak u Grčkoj i Paraliji.

 
 

Klima i turističke informacije o Paraliji

Paralija je gradić i poznato letovalište na obali Egejskog mora u severnoj Grčkoj. Paralija je pored Leptokarije najmasovnija letnja destinacija za Srbe. Blizu ogromne peščane plaže duge tri kilometara, sa vrlo razvijenim noćnim životom, leti se pretvara u grad sa preko 40.000 turista u jednom trenutku. Smeštaj se organizuje uglavnom u studijima. Vremenska prognoza Paralija je data u donjoj tabeli.

Sunčanje na plaži u Paraliji
Sunčanje na plaži u Paraliji

To što se nalazi u podnožju planine Olimp utiče na klimu Paralije. Ogroman broj posetilaca svake godine svedoči da je Paralija interesantna letnja destinacija i da je klima na Paraliji odgovarajuća za lepo proveden letnji odmor.

Administrativno pripada okrugu Pijerija u periferiji Središnja Makedonija. Smešten je na zapadnoj obali Solunskog (Termajskog) zaliva u podnožju planine Olimp, na svega 9 km istočno od okružnog sedišta Katerinija, 75 km jugozapadno od Soluna i 439 km severno od glavnog grada Grčke Atine. Prema podacima iz 2011. godine opština Paralija ima oko 6.800 stanovnika, dok u samom naselju živi oko 1.100 ljudi. Paralija ima sredozemnu klimu sa dugim i toplim letima i blagim zimama.

Najtopliji mesec je jul, sa prosečnim dnevnim temperaturama vazduha od 32 stepeni C i temperaturom mora od 25 stepeni C.

Paraliju su osnovale izbeglice iz Male Azije 1922. godine. Od tada do danas ona se iz malog ribarskog seoceta razvila u modernu turističku destinaciju sa prelepim plažama, izuzetno povoljnom klimom, brojnim restoranima, kafićima, barovima, diskotekama, prodavnicama, buticima, dobrom ponudom smeštaja i brojnim drugim sadržajima.

Plaža Paralije

Plaža Paralije prekrivena je sitnim belim peskom, a more obojeno tirkiznom bojom prozirno je čisto. Dubina mora postepeno se povećava, tako da je plaža idealna za neplivače i porodice sa decom. Od centra naselja prema severu i jugu ova plaža se prostire dužinom od preko 6 km. Na jugu se spaja sa plažom u naselju Olimpik Bič.

Plaža u Paraliji je veoma posećena i često na njoj bude poprilična gužva. Brojni Azijati i Afrikanci nude razne usluge – od prodaje naočara, satova, suvenira, nakita, preko pletenja kika, izrade tetovaža, pa do masažerskih tretmana. Plaža ima svoju spasilačku ekipu, a na njoj se mogu iznajmiti oprema i rekviziti za razne vrste vodenih sportova, među kojima su najpopularniji ronjenje, skijanje na vodi i surfovanje. Ova plaža je nosilac plave zastavice. Sportske aktivnosti takođe su veoma zastupljene u Paraliji. Letovalište poseduje više terena za odbojku na pesku, fudbalsko igralište, terene za košarku, odbojku, mali fudbal, rukomet, teniske terene itd. Najmlađima stoje na raspolaganju nekoliko dečijih parkova i veoma atraktivan luna park.

Šoping u Paraliji

Paralija je posebno privlačna za ljubitelje šopinga. Mnoštvo prodavnica, super marketa, suvenirnica, butika, prodavnica obuće, ukupno više od 200 radnji, nudi najraznovrsniju robu po veoma povoljnim cenama, uz neizbežno cenkanje. Ovde možete kupiti bukvalno sve, od kvalitetnih prehrambenih proizvoda i kućne hemije, preko kozmetike, parfema, sportske garderobe i obuće, krzna i kožnih jakni, do elegantne garderobe, odela, cipela, zlatnog i srebrnog nakita itd. Treba napomenuti da gotovo svaki prodavac zna srpski jezik, većina njih čak i potpuno tečno.

Šoping u Paraliji

Mladi i svi ostali koji uživaju u noćnom provodu, u Paraliji mogu očekivati nezaboravne trenutke. Veliki broj diskoteka i noćnih klubova sa tematskim večerima, raznim takmičenjima, živom muzikom pretrpani su gostima sve do ranih jutarnjih sati. Veoma često se organizuju i žurke na plaži, na kojima se neretko mogu čuti i aktuelni hitovi srpskih grupa i pevača. Za gurmane postoji širok izbor restorana na čijim jelovnicima se nalaze tradicionalni grčki specijaliteti (buljurdi, tipiti, musaka, savlaki, mnoge salate sa maslinovim uljem), zatim razna jela pripremljena od morskih plodova, riblji specijaliteti, a kao desert se najčešće nude baklave i tiramisu kolači.

Izleti iz Paralije

Oni koji su zaljubljenici u kulturno-istorijske znamenitosti mogu iz Paralije otići na neki od brojnih organizovanih izleta. Pre svega, treba otići u Katerini u čijem neposrednom okruženju postoji više arheoloških lokaliteta, među kojima su najpoznatiji ostaci antičkog grada Diona koji potiče iz V veka p.n.e. U Platamonu, 45 km od Paralije postoji venecijanski dvorac Platamonas, podignut početkom XIII veka, a i danas je u dosta dobrom stanju. U gradu Vergini, udaljenom 60 km od Paralije nalazi se arheološki lokalitet Vergina, na kome su istraživanja otpočeta još 1850. godine, a do najvećih otkrića arheolozi su došli 1977. godine kada su otkrivene grobnice makedonskih vladara, među kojima se nalazi i grobnica Filipa II Makedonskog, oca Aleksandra Velikog.

Na ovoj lokaciji nalazio se drevni grad Egina, a danas osim nekropole ovde postoji i Muzej Vergine sa vrednim eksponatima pronađenim u okolini ovog lokaliteta. Lokalitet Vergina od 1996. godine nalazi se na listi UNESCO-ve kulturne baštine. Još jedno sveto mesto antičkog Makedonskog carstva je drevni grad Pela, prestonica makedonske države tokom vladavine Filipa II, čiji ostaci se danas nalaze u istoimenom gradiću, udaljenom 85 km od Paralije. U ovom znamenitom gradiću postoji i Muzej Pele, a njegov glavni trg ulepšava monumentalna kamena statua Aleksandra Velikog na konju.

U Solunu, udaljenom 75 km od Paralije, mogu se videti mnogobrojne kulturno-istorijske znamenitosti: Zejtinlik, groblje srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata, Bela kula koju su izgradili Turci u XV veku, Rotonda i Galerijev slavoluk podignuti početkom IV veka od strane rimskog cara Galerija, brojne crkve, manastiri i džamije iz raznih epoha, arheološki lokaliteti, više desetina muzeja itd. Na planini Olimp, koja je prema grčkoj mitologiji bila dom dvanaest grčkih bogova, pa je poznata i kao planina bogova, nalazi se najviši vrh Grčke Mitikas (2.917 m). Na njoj je, takođe, lociran arheološki lokalitet Dion, sa ostacima istoimenog antičkog grada, a čitava planina je proglašena za nacionalni park i pod zaštitom je države od 1938. godine, dok se na UNESCO-voj listi nalazi od 1983. godine.

Smeštaj u Paraliji

Ponuda smeštaja u Paraliji je veoma raznovrsna. Ovde se mogu naći sve vrste smeštaja, od privatnih soba, preko apartmana i vila, do najluksuznijih hotela. Pri tome, cene su izuzetno povoljne. Većina apartmana, vila i hotela smešteno je uz samu morsku obalu i sa njihovih terasa i balkona pruža se prelep pogled na plažu i Egejsko more.

Smeštena u blizini glavne drumske saobraćajnice koja povezuje Solun i Atinu, kao i u blizini Katerinija, odakle autobusi polaze do brojnih destinacija širom Grčke, Paralija ima izuzetno dobru saobraćajnu povezanost. Najbliži međunarodni aerodrom je Solun Makedonija i nalazi se na 90 km udaljenosti. Paralija je od Beograda udaljena oko 680 km.

Svi gradovi i turistička mesta u Grčkoj za koje imamo podatke o vremenskoj prognozi

Atina Asprovalta Halkidiki Jerisos Kasandra Kavala Kefalonija Krit Krf Lefkada Leptokarija Neos Marmaras Paralija Rodos Solun Tasos Uranopolis Zakintos Temperatura mora Grčke


TT Meteorolog

TT Meteorolog

Sve informacije o prognozama vremena date su sa najboljom namerom i dobrom željom da budu korisne i da Vam pomognu. Naš cilj je tačna vremenska prognoza te pišite nam za svaki uočeni nedostatak na sajtu. Portal TT Group nije odgovoran i ne može garantovati apsolutnu tačnost svih podataka.

Povežimo se!

Korisno:

Podelite informacije o vremenu: