Balkan Turizam Srbije

Letovi sa niškog aerodroma u 2022. godini

Bliži se završetak još jedne burne, ali aktivne godine za avio saobraćaj u Srbiji, i to sa uzbudljivim vestima za predstojeću 2022. godinu. U pitanju su novosti koje će značajno uticati na raspored letenja sa niškog aerodroma „Konstantin Veliki“. Naime, pored toga što su dva niskotarifna avio prevoznika Ryanair i Wizz Air najavili prodaju karata za narednu sezonu, Vlada Srbije je proglasila linije koje su u javnom interesu u vazdušnom saobraćaju.

Prema poslednjoj odluci putnici sa niškog aerodroma uskoro će moći da lete do 7 novih destinacija, među kojima su i Beograd, Ljubljana i Istanbul. Kakva će biti ponuda aerodroma u Nišu i koji letovi će biti na raspolaganju turistima u 2022. godini saznajte u nastavku.

Koji letovi iz Niša su trenutno u ponudi? 

Kao važna vazdušna luka u regionu, niški aerodrom „Konstantin Veliki“ poslednjih godina beleži značajan razvoj. Broj putnika se povećava iz sezone u sezonu. Poređenja radi, u 2013. godini bilo je 21.700 putnika, a 2019. godine rekordan broj od 422.000 putnika. Premda je zbog pandemije COVID-19 drastično smanjen saobraćaj (a tokom vanrednog stanja i potpuno obustavljen), nema sumnje da aerodrom u Nišu predstavlja važan regionalni avio centar, i to zahvaljujući pre svega letovima niskobudžetnih avio-kompanija.

avion-let-ryanair
Foto: Pexels.com

Trenutno sa Aerodroma Niš možete leteti ka Milanu, Stokholmu, Beču, Frankfurtu/Hanu, Dortmundu, Memingenu i Bazelu avionima Wizz Air, Ryanair, kao i nacionalnog avio-prevoznika AirSerbia. Takođe, postoji i redovna linija između Ciriha i Niša švajcarske avio-kompanije Swiss. Tokom sezone dostupni su i letovi do Krfa, Tivta i Antalije. 

Kao aero luka u razvoju „Konstantin Veliki“ je izbor velikog broja putnika iz više razloga. Pre svega, to su povoljne cene avionskih karata, opcija 24h rent a car u Nišu sa aerodroma i blizina grada. Ukoliko slećete u Niš ili želite da udobno i na vreme stignete na svoj let, možete rezervisati online ili telefonom vozilo sa ili bez šofera i tako osigurati brz, bezbedan i komforan transfer do aerodroma.

Četiri puta nedeljno letovi na relaciji Niš-Beograd-Niš

Pored postojećih, u 2022. godini bi trebalo da se uvedu nove avio-linije sa niškog Aerodroma „Konstantin Veliki“. Vlada Srbije usvojila je krajem oktobra 2021. godine Odluku o proglašenju linija u javnom interesu u vazdušnom saobraćaju, među kojima su već poznate destinacije Frankfurt (Han), Ljubljana i Tivat, a dodate su linije Niš – Keln, Niš – Beograd, Niš – Atina i Niš – Istanbul. 

Planira se da se nove linije uspostave u periodu od dve godine, počev od 1. januara 2022. do 31. decembra 2023. godine. Predviđeno je da avioni dva puta nedeljno saobraćaju iz Niša do Kelna, Ljubljane, Istanbula, Frankfurta, a u toku letnje sezone do Tivta i Atine. Posebno značajna avio-veza na relaciji Niš-Beograd-Niš trebalo bi da ima četiri leta nedeljno.

Tender za subvenciju letova je raspisan u novembru, a zainteresovane avio-kompanije imaju mesec dana na raspolaganju da podnesu svoje prijave i ponude. Za pokrivanje ukupnih troškova avio-prevoznika za letove s niškog i kraljevačkog aerodroma država planira da izdvoji 2,8 milijarde dinara.

Zanimljivo je da sa donošenjem ove odluke, odnosno od početka njene primene prestaje da važi Odluka o proglašenju linija u javnom interesu u vazdušnom saobraćaju iz 2019. godine. U pitanju je odluka koja se odnosi na 12 avio-linija od javnog značaja iz Niša (do Nirnberga, Hanovera, Frankfurta (Han), Fridrshfena, Karlsruea, Salcburga, Rima, Bolonje, Budimpešte, Geteborga, Ljubljane i Tivta). 

Drugim rečima, trajno se ukidaju letovi do Nirnberga, Rima, Hanovera, Salcburga, Budimpešte, Bolonje, Fridrishafena, Karslruea i Geteborga.

Mogući letovi iz Niša za Gruziju

Još jedna novost za sve putnike sa niškog aerodroma može biti direktna linija iz Niša za Gruziju, već u maju 2022. godine. Naime, u okviru kampanje koju je pokrenula Vlada Gruzije, čiji je cilj turistička promocija u balkanskim zemljama, odvijaju se i pregovori o uvođenju avio-linija iz Beograda i Niša. 

Kako interesovanje avio-prevoznika postoji, pogotovo za letnju sezonu, predviđa se uspostavljanje saobraćaja na relacijama Beograd – Tbilisi, Beograd – Kutaisi i Niš – Kutaisi. Glavna ideja je da se omogući turistima iz Srbije i sa Balkana da posete jednu od zanimljivih turističkih destinacija bez putovanja sa presedanjem na aerodromima u Budimpešti i Istanbulu, odakle trenutno postoje direktni letovi za Gruziju.

Rayanair-om do Malte iz Niša od januara 2022. godine

Zbog trenutne epidemiološke situacije kod nas i u svetu, avio-prevoznici su prinuđeni da usklađuju svoju mrežu linija sa stanjem na tržištu i ograničenjima za putovanja. Upravo to je bio razlog za privremeno ukidanje, odnosno redukovanje letova iz Niša do Malte i obrnuto od 3. decembra kompanije Ryanair.

Iako je u prvom trenutku najavljena obnova letova od 13. decembra, ova niskobudžetna avio-kompanija iz Irske naknadno je objavila da planira da prve letove ka Malti ponovo pokrene početkom naredne godine, odnosno 10. januara 2022. godine.

Wizzair redukuje letove iz Niša posle novogodišnjih praznika

Avionima mađarskog avio-prevoznika „Wizz Air“ iz Niša su dostupni redovni letovi ka Bazelu, Memingenu i Dortmundu. Tokom novogodišnjih praznika sa aerodroma „Konstantin Veliki“ uvedeni su i dodatni letovi ka Beču od 17. decembra do 14. januara, kao i letovi ka Malmeu od 17. decembra do 10. januara svakog ponedeljka i petka.

avion-aerodrom-niš-wizzair
Foto: Pexels.com

Međutim, iz Wizz Air-a su saopštili da su primorani da iz operativnih razloga redukuju veliki broj letova kako iz Niša, tako i iz čitavog područja bivše Jugoslavije. To znači smanjen broj letova ka Beču i Malmeu od sredine januara do kraja februara. Kako je najavljeno, Wizz Air će ponovo pokrenuti letove do Malmea od 25. februara do kraja zimske sezone, i to jednom nedeljno. Predviđa se da avioni iz Niša za Beč ponovo počnu da saobraćaju dva puta nedeljno od 7. marta.

S obzirom na to da je u toku rekonstrukcija aerodroma „Konstantin Veliki“, nakon koje će dobiti novi toranj i terminalnu zgradu, sa popuštanjem preventivnih mera očekuje se i povećano interesovanje za letove iz Niša. Jedno je izvesno, putnici imaju sve veći izbor destinacija sa niškog aerodroma i sva je prilika da će se ovaj „trend“ nastaviti u godinama koje slede. 

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: