Balkan Evropa Turizam Srbije

Lokacije u Nišu koje turisti najradije posećuju tokom leta

Na jugu Srbije smešten je jedan od najvećih gradova u Srbiji – Niš. Ovaj grad je u prošlosti u više navrata bio zauziman, a danas je Niš jedna od najposećenijih destinacija između ostalog upravo zbog bogatog kulturno-istorijskog nasleđa, kao i zbog svog zabavnog sadržaja koji iz godine u godinu privlači sve veći broj posetilaca.

Ukoliko planirate da sebi organizujete vikend putovanje, eto sjajne prilike da posetite Niš i svoj odmor učinite nezaboravnim.

Nis-nocu

Kako bismo vam što više pomogli, za vas smo pripremili listu mesta i znamenitosti koje obavezno treba da posetite ukoliko vas put odvede ka Nišu.

#1 Niška Banja – lekoviti izvori termomineralne vode

Grad Niš poznat je po termomineralnim izvorima koji su prvi gradili stari Rimljani gde su se lečili povređeni članovi vojske. Ubrzo se Niška Banja modernizovala kada su izgrađena kupatila tople i hladne mineralne vode. 

Od tad ona ne prestaje s renoviranjem pa je tako od pustog izvora izgrađeno veliko naselje sa brojnim objektima poput prodavnica, kafića, hotela – prava turistička atrakcija. 

Specijalizovana je za lečenje oboljenja poput kožnih, mišićnih, koštanih, a takođe je opremljena najsavremenijim metodama za lečenje i rehabilitaciju pacijenata.

Ukoliko vas put odvede prema Nišu, savetujemo da Niška Banja bude vaša prva stanica kako biste uživali u čarima termomineralne vode i svim njenim blagodetima. U okviru banje postoje brojni apartmani i lux hoteli opremljeni po najnovijoj modi te su kupaći kostimi za muškarce i žene jedino što će vam biti neophodno da uživate nekoliko dana u jednoj od najposećenijih banja u Srbiji.

#2 Niška tvrđava – simbol grada

Niška tvđava nalazi se u centru gradske zone u Nišu koja se prostire na desnoj obali Nišave. Ovo je jedno od gradskih utvrđenja koje spada u najočuvanije znamenitosti izgrađene na ostacima vizantijske i antičke tvrđave. Ona danas predstavlja spomenik kulture za čiji izgled se zasluga prepisuje Osmanlijama koji su je i izgradili u 18. veku.

Stambol kapija, ulaz u tvrđavu
Stambol kapija, ulaz u tvrđavu

Na samom ulazu u tvrđavu nalazi se Stambol kapija koja je i dan danas očuvana kao i brojni objekti unutar nje. Šetnjom kroz tvrđavu imaćete priliku da vidite kako je izgledalo staro tursko kupatilo, ali i skladište u kojem je čuvana municija – topovi, puške, barut i drugo.

U okviru trvrđave nalazi se i Bali-begova džamija, jedina sačuvana u okviru tvrđave koja predstavllja pravo otkriće arhitekture. Osim toga, u samoj tvrđavi izgrađena su i dva spomenika – spomenik Milanu Obrenoviću kao znak zahvalnosti jer je Niš oslobodio od Osmanlija, kao i spomen Kosturnica na mestu na kojem je najveći broj srpskih vojnika stradao posle Topličkog ustanka.

#3 Ćele-kula – najposećeniji objekat u niškom Narodnom muzeju

Ćele-kula važi za spomenik kulture od izuzetnog značaja za našu državu, koja je napravljena od ljudskih kostiju i lobanja za vreme Prvog srpskog ustanka. Sagrađena je od četiri potporna zida, a njena visina iznosi skoro pet metara. 

Iako je Ćele-kula izrađena od jakih materijala poput kamena i greda, ona je tokom vremena propadala. Međutim, stanovnici ovog grada uspeli su da sakupe sredstva kako bi se kasnije izgradila kapela koja je štitila kulu od svih spoljašnjih uticaja.

Osim istorijskog značaja, ova kula sadrži i park sa brojnim kafićima te predstavlja idealno mesto za šetnju i uživanje uz šoljicu kafe.

park-trava-priroda
Pexels.com

Obilazak kule koštaće vas svega 200 dinara, te ne propustite priliku da posetite jedan od najposećenijih objekata u niškom Narodnom muzeju.

#4 Logor “Crveni Krst” – najveći logor iz Drugog svetskog rata

Jedan od najvećih koncentracionih logora za vreme Drugog svetskog rata bio je smešten u Nišu. Logor se prostirao na površini od 1,40 hektara i sastojao se od brojnih objekata – dvorište, tri pomoćne zgrade, četiri kućice za stražare, dve kule osmatračnice i drugo. 

Ovakav izgled logor je imao sve do 1942. godine kada se desilo bekstvo logoraša pa su tako uvedene mere predostrožnosti – na sve prozore stavljene su rešetke, na vrata gvozdene poluge kako bi se sprečilo dalje bekstvo.

Prolaskom kroz logor imaćete priliku da vidite zaostavštine poruka koje su ljudi iz logora ostavljali zajedno sa fotografijama i njihovim dokumentima.

Cena ulaznice za odrasle iznosi 200 dinara, dok je ona za studente i penzionere manja i iznosi 150 dinara.

#5 Kazandžijsko sokače – omiljeno turističko mesto

Nastanak ovog sokačete vezuje se za izgradnju prvog urbanističkog plana koji je imao za cilj da okupi što veći broj različitih zanatlija. Pošto su kazandžijske radnje dominirale, ovo sokače i dobija ime po njima.

Nekada je ova ulica bila poznata po velikim kaldrmama i popločanim ulicama, a danas je to malo drugačije. Duž cele ulice nalazi se veliki broj kafića i restorana i jedna je do omiljenih destinacija za izlazak mladih.

Nadamo se da smo ovim tekstom uspeli da vam dočaramo lepotu ovog grada ali i razloge zbog kojih vredi posetiti ovaj južnjački grad koji ima toliko toga da vam pruži!

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: