Evropa

Ostrva u Španiji: predlozi za letovanje u sezoni 2023

Španija je jedna od najpopularnijih destinacija Evrope, zemlja očaravajućih prirodnih lepota, bogate kulture i istorije, i kao takva ima fantastičnu turističku ponudu koja će zadovoljiti apetite i onih najzahtevnijih turista. Mnogo je odredišta u ovoj mediteranskoj zemlji koja nude savršen odmor i provod, pa izbor destinacije za vaše naredno putovanje može da bude komplikovan. 

U unutrašnjosti se nalazi prestonica i srce Španije, Madrid, a na obalama Valensija, Malaga, Kadiz i prelepa Barselona, gradovi sa bogatim istorijskim nasleđem, ali i sa jedinstevnom zadivljujućom arhitekturom i to su najpopularnija turistička mesta. Međutim, ako želite da doživite Španiju na jedan potpuno drugačiji način, razmislite da za vaše naredno letovanje odaberete boravak na španskim ostrvima. 

Bez imalo dileme, možemo reći da se u Španiji nalaze neka od najlepših ostrva ne samo u Evropi, već i u čitavom svetu. Neka od njih, poput Tenerifa, smeštena su u Atlanskom okeanu i pripadaju grupi Kanarskih ostrva, dok se druga nalaze u Sredozemnom moru i deo su Baleara, poput Majorke i Ibice. Upravo su ova tri pomenuta ostrva i najposećenija kada je u pitanju Španija. Ovaj tekst posvetili smo njima. Pokušaćemo da vam dočaramo šta sve nude Tenerife, Majorka i Ibica i kada je najbolje vreme da ih posetite, iako je klima takva da nudi uživanje u lepom vremenu tokom cele godine. Pročitajte!  

#1 Tenerife – ostrvo večnog proleća

Tenerife je najveće od sedam naseljenih Kanarskih ostrva i fizički je daleko bliže Africi nego Španiji. Zato je najbolje do njega stići avionom. Ako se odlučite za ovaj vid prevoza obratite pažnju koji let rezervišete jer na samom ostrvu postoje dva aerodroma, južni, koji je veći, i severni manji. 

Ostrvo večnog proleća je naziv koji svetski putnici često koriste za Tenerife, zbog specifične klime koja vlada tamo, prijatnog i toplog vremena koje omogućava uživanje tokom čitave godine. Koje god doba godine odaberete za posetu Tenerifama, nećete pogrešiti, jer će vas lepo vreme dočekati uvek. Međutim, iako zaista možete ići na Tenerife u bilo kom mesecu tokom godine postoje neke razlike. 

Ako planirate Tenerife za vaše naredno letovanje, treba da znate da imate dve opcije. Prva sezona traje od aprila do oktobra – kada ćete biti u majci i bermudama i kada je kupanje moguće svakodnevno. Druga sezona je od novembra do kraja marta. U tom periodu dnevne temperature uglavnom ne prelaze 25oC, ali se takođe noću i ne spustaju previše, retko ispod 13oC. Temperatura vode u decembru je oko 20oC, ali je i to sasvim dovoljno da se možete okupati u moru čak i za Novu godinu.  

Najpoznatije letovalište na ovom ostrvu je Costa Adeje gde se nalaze i neke od najlepših plaža Tenerifa. Druga popularna i posećena mesta su Puerto de la Kruz, Los Gigantes, Puerto Santiago, El Medano i Santa Kruz de Tenerife, koji je ujedno i glavni grad. Kao i sva druga Kanarska ostrva i Tenerife je vulkanskog porekla. Na njemu se nalazi najviša planina/vulkan Španije, Teide visok 3718 metara, koji nudi nezaboravnu avanturu za sve one koji vole aktivni odmor. 

Tenerife je po još nečemu specifična destinacija. Naime, lokalci i turisti mogu uživati u bogatoj ponudi zanimljivih manifestacije tokom čitave godine. Bar jednom mesečno ovde se organizuje neki važan događaj. Tako na primer, početkom januara se tradicionalno obeležava praznik kraljeva, a krajem novembra se održava festival San Andres. Ipak, najveći događaj na Tenerifama je karneval, drugi po veličini u svetu (odmah iza onog u Riju). Održava se krajem januara i početkom februara, traje više dana i tokom njegovog održavanja na ulicama Santa Kruza često se nađe i po milion ljudi. 

#2 Majorka – krunski dragulj Baleara

Majorka se nalazi u Sredozemnom moru, uz istočnu obalu. Najveće je ostrvo u Španiji i poznato je kao “krunski dragulj Baleara”. Glavni i najveći grad je Palma de Majorka, koji je izuzetno bogat kulturnim i istorijskim nasleđem, baš kao i celo ostrvo. Majorka je dom za nekoliko lokacija koje su pod zaštitom UNESCO-a, kao što su kraljevska palata Almudaina ili zamak Belver. Ali ako želite malo više da istražite i upoznate se sa kulturom lokalnog stanovništava, mi vam predlažemo da obavezno posetite šarmantno selo Fornalutks ili gradić pod nazivom Deia, na zapadnoj strani ostrva. 

Ipak, ono što je karakteristično za sva španska ostrva su prelepe plaže koje zapljuskuje, prozirno čista i topla morska voda. Ni Majorka nije izuzetak. Neke od najboljih plaža na Majorci su S`Amarador, Es Trenc, Plaja d`Alkudija, El Karagol i Calo del Moro. Sa druge strane, glavna turistička letovališta su Palma, Magaluf, Port de Soller, Alkudija, Santani i Sant Elm. 

Majorka prosečno ima oko 300 sunčanih dana tokom godine pa je velika verovatnoća da ćete u bilo koje doba godine ovde uživati u sunčanom i toplom vremenu. Međutim, glavna turistička sezona je od početka maja do kraja septembra. U ovom periodu, maj-septembar, prosečne temperature se kreću od 15oC noću pa do 30oC u najtoplijim delovima dana. Uz vlažnost vazduha koja se kreće oko 70%, S obzirom na ovakvu klimu, Majorka predstavlja pravu blagodet po ljudski organizam. 

#3 Ibica – nezvanična prestonica klabinga

Drugo od dva Balearska ostrva koje ćemo pomenuti u ovom pregledu je Ibica, poznata kao svetska prestonica klabinga. Žurke na plaži na ovom ostrvu traju do ranih jutarnjih sati, a ne bismo pogrešili ni ako bismo rekli da one zapravo nikada ni ne prestajuu. Možete samo promeniti klub na obali i potruditi se da izdržite koliko možete. 

Ako tražite ovakvu vrstu zabave, nemojte zaobići San Antonio, grad na zapadnoj obali Ibice, svetsku prestonicu žurki. Poslednjih desetak godina Ibica je, slično kao Ljoret Del Mar (turističko mesto pored Barselone), takođe postala popularna za srpske turiste, pre svega za mlade. Na ovom ostrvu nalaze se i prelepa skromnija i opuštenija mesta, koje će oduševiti sve one putnike koji žele mir i tišinu, i odmor u pravom smislu te reči. 

Plaže su fenomenalne. Neke od najboljih plaža Ibice, ako ih je uopšte moguće izdvojiti su Cala d Hort i Cala Benirras. Za sve one koji žele da vide kakvo su kulturno nasleđe svetu ostavili Španci na ovom ostrvu pre svega preporučujemo da posete stari deo najvećeg grada na ovom ostrvu. Dalt Vila je grad za sebe. Od 1999 godine je pod zaštitom UNESCO-a . Ako volite ručno rađene predmete obavezno posetite hipi pijacu. Na njoj ćete pronaći ručno izrađenu odeću, nakit i druge predmete koji mogu biti odličan poklon nekome kada se vratite sa ovog divnog ostrva. Što se tiče legendi, na ovom ostrvu su navodno rođeni Hanibal (čuveni punski vojskovođa) i Kristifor Kolumbo. Dakle, Ibica nije samo sinonim za ludi provod već i ostrvo na kome stvari možete posetiti brojna istorijska mesta i naučiti puno o životu lokalnog stanovništva i njihovoj istoriji i običajima.

Kada je u pitanju klima, ostrvo ima više od 300 sunčanih dana u toku godine. Glavna sezona, baš kao i na Majorci, traje od početka maja do početka oktobra. Od novembra do aprila vreme jeste hladnije ali ćete i tada imati dovoljno sunca da obezbedite dnevnu dozu vitamina D. 

U ovom pregledu smo vam predstavili tri najpopularnija i najposećenija španska ostrva. Dali smo kratak pregled onoga što nude i informacije za koje se nadamo da će vam biti od koristi. Ako se još uvek niste odlučili gde ćete provesti naredno leto, naš savet je Španija i njena ostrva. Cene aranžmana jesu malo više u odnosu na neke druge evropske destniacje, ali smo sigurni da ćete po povratku sa odmora biti puni pozitivnih utisaka i poželeti da obiđete i druga ostrva ove svetski poznate turističke zemlje.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: