Turizam Srbije

Kazandžijsko sokače u srcu Niša

Simpatičnog naziva, u samom srcu grada, “diše” ostatak nekadašnje niške zanatlijske četvrti poznate po kazandžijskom zanatu koji joj je i dao ime. Sokače joj baš paše, što bi se reklo, jer se proteže u dužini od samo par stotina metara ali čim iz Obrenovićeve ulice, kod tržnog centra “Kalča”, skrenete levo i ugledate spomenik čuvenom niškom Kalči i njegovom Čapi koji uz čokanjče pričaju Sremcu svoje dogodovštine, odmah osetite drugačiji duh.

Sremac i Kalča, na početku kazandžijskog sokačeta
Sremac i Kalča, na početku kazandžijskog sokačeta

Zvanični naziv ulice je Kopitareva, ali ako Nišliju pitate za Kopitarevu ulicu, lako se može desiti da se zbuni.

Dok za “sokače” svi znaju! Sokače je deo starog gradskog jezgra Niša koje se formiralo još u prvoj polovini 18. veka i nekada je bilo načičkano zanatlijskim radnjicama po ugledu na turske bazare.

Poslednje kazandžijske radnje zatvorene su devedesetih godina prošlog veka pa se u tim specifičnim zgradicama danas nalaze mnogobrojni kafići i restorani pa je zbog toga ulica leti jedno od najomiljenijih mesta za izlazak i druženje uz kaficu. Tursku, naravno. Mada, idući u korak sa vremenom, i Sokače se “modernizovalo” pa se u njemu mogu popiti i napici “svetskog” glasa a i pojesti specijaliteti od onih tradicionalno-naših do takođe modernih u IN fazonu.

Za ručak preporučujemo kultnu kafanu kod Rajka i specijalitet škembe čorbicu i rebarca u kajmaku. Izberite samo jedno od ovih dveju jela, a nakon koga posetiti Pleasure i probajte neke od njihovih đakonija. Uskoro o gurmalucima iz Niša jedna konkretna priča!

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: