Turizam Srbije

NIŠKA BANJA – osnovne informacije

U našem serijalu tekstova o Nišu svakako neraskidivo povezano mesto uz najveći grad juga Srbije je Niška Banja. Ako vas zbog  godišnjice Milanskog Edikta put navede u ove tople krajeve, evo osnovnih informacija zašto bar jedno popodne posvetiti u šetnji, opuštanju i upoznavanju Niške Banje.

Niška Banja
Niška Banja

Na desetom kilometru jugoistočno od Niša, na putu ka Sofiji, preko banjske rampe, odvaja se put ka Niškoj Banji, jednoj od pet gradskih opština, opevanoj u pesmi i slavljenoj zbog svog zaštitnog znaka – toploj, lekovitoj izvorskoj vodi.

U podnožju Koritnjaka, ušuškana zelenilom, Niška Banja je jedno od najomiljenijih izletišta Nišlija u vrele letnje dane, kada Banjom struje neki prijatniji vetrovi a topla izvorska voda žamori grajom starih i mladih. Niška Banja ima oko 15.000 stanovnika koji žive u 16 naseljenih mesta.

Niška Banja je najpoznatija po svojoj toploj, lekovitoj vodi koja je korišćena još u antičko doba, u vreme čuvenog cara Konstantina. Blagodeti tople vode danas koriste mnogobrojni pacijenti i gosti instituta „Niška Banja“, u kome se leče i rehabilituju oboleli od kardiovaskularnih i reumatskih bolesti. Institut čine tri stacionara, „Radon“, „Zelengora“ i „Terme“ od kojih je „Radon“ najveći i najpoznatiji.

Fontana i šetalište u Niškoj Banji
Fontana i šetalište u Niškoj Banji

Centralni deo Banje zauzima lepo uređeno šetalište i park površine 5 ha kroz koji protiče topla voda. Mnogobrojni kafići i restorani upotpunjuju ponudu Banje pa je ona „živa“ tokom cele godine.

Brdo Koritnjak, ogranak Suve planine, ima uređenu trim stazu za rekreativnu šetnju koja vodi i do izvora tople vode – „Glavno vrelo“. Osim zdravstvenih kapaciteta, Niša Banja nudi i odlične uslove za sportski turizam.

Teniski tereni, tereni za mali i veliki fudbal, rukomet i odbojku, tereni za košarku, tereni za ekstremne sportove poput paraglajdinga i slobodnog padanja kao i hipodrom samu se deo sportske ponude Banje. Takođe, Niška Banja ima i odlične uslove za kongresni turizam. U neposrednoj blizini Banje su i dve klisure, Sićevačka i Jelašnička klisura kao i veliki broj izletišta, crkve, arheološka nalazišta i sportski tereni.

Ako smo nešto propustili, možete dodati na forumskoj diskusiji na ovom linku.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

1 komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  • Nadajmo se da ce se realizovati projekat „Ada Zenava“. Tako nesto je potrebno i Naikoj Banji i Nisu i ovom delu Srbije.

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: