Turizam Srbije

Opština Medijana u Nišu

Posle priče o istoriji grada Niša u ovom tekstu, vaš domaćin Biljana Luković, upoznaće vas sa najvećom opštinom Niša.

Opština Medijana jedna je od 5 gradskih opština grada Niša koja je svoje ime dobila po čuvenom lokalitetu Mediana, domu i rezidenciji rimskog cara Konstantina Velikog. Obuhvata centralni deo grada Niša a u njenom sastavu je i prigradsko naselje Brzi Brod, koje se nalazi na putu ka Niškoj Banji. Po broju stanovnika, opština Medijana je najveća u Nišu iako po površini spada u najmanje u Srbiji.

Park Svetog Save noću
Park Svetog Save noću

Na njenoj teritoriji živi preko 88.000 ljudi a zaizuma površinu od oko 16 km2. Budući da zauzima centralnu teritoriju grada, opština Medijana se ujedno prostire i na istorijskom jezgru grada jer se najznačajniji spomenici prošlosti ovog grada nalaze na njenoj teritoriji. Najznačajniji su svakako antički lokalitet Medijana, Ćele Kula i Saborna crkva kao i spomenici Oslobodiocima Niša na centralnom gradskom trgu i spomenik kralju Aleksandru.

Opština Medijana kao da putuje kroz istoriju Niša, ujedinjujući stari i novi Niš. Od starog gradskog jezgra u ulicama Obrenovićevoj, Voždovoj, Dušanovoj do novoizgrađenog proširenja grada koje je počelo sedamdesetih godine prošlog veka na području Krivih livada, kada je nicao Bulevar Lenjina, danas Bulevar Nemanjića. Ovaj deo grada je jedan od najmodernijih delova Niša čije srce kuca u parku Svetog Save, naročito leti kada se u njemu čuje vesela dečija graja a uveče “zaigra” uz zvuke hitova leta iz mnogobrojnih kafića i barova.

Na teritoriji opštine se nalaze najvažnije zdravstvene ustanove grada, Dom zdravlja, Klinički centar, Gradska i Vojna bolnica i Hitna pomoć, 6 fakulteta Niškog univerziteta, 11 osnovnih i 12 srednjih škola i kulturne institucije Narodno pozorište, Narodni muzej, Narodna biblioteka “Stevan Sremac” i Lutkarsko pozorište.

Opština je i centar sportskog života grad jer se na njenoj teritoriji nalaze dva najveća parka u gradu, Čair i park Svetog Save, kao i sportski kompleks”Čair” u čijem su sastavu stadion FK “Radnički”, renovirana sportska hala i zatvoreni i otvoreni bazen.

Naravno pogledajte: Tt-group.net/vremenska_prognoza/Nis-vremenska-prognoza-10-dana.php.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: