Evropa

Antički portreti Skoplja

Posle dužeg vremena ponovo u Skoplju. Zadnji put bio za Novu 2010. Tada je kružila ideja Skopje Antička destinacija ili nešto slično. Nisam verovao da će ovaj projekat, koji je više zvučao kao naš „Beograd na vodi“ toliko brzo da se realizuje. Planirali smo jednodnevnu šoping ekskurzuju sa obaveznom posetom bar jedne makedonske kafane. Krenuli smo autobusom u režiji voznog reda Niš Ekspresa.

Novi i stari brendovi Skoplja
Novi i stari brendovi Skoplja

Posle dramatičnog rasklapanja autobusa od strane mekedonskih carinika sa jedva 10 putnika koji ukupno imaju 2 torbe stižemo na dobro poznatu autobusku stanicu.

Taksista nam nudi prevoz do centra za samo 120 Denara, tj. 2 Eura. Na relativno dobrom srpskom napominje da je ozbiljan, on kad krene da radi nema šale niti stajanja. Za par minuta stižemo ispred meni nepoznate građevine. Nalazimo se ispred bele grandiozne trijumfalne kapije.

Malo sam zbunjen. Da li je ovo Skoplje koje sam poznavao? Kako god, prolazim kroz trijumfalnu kapiju, vadim Nikon, zavrćem CPL filter i kreće igra poziranja sa čudnim likovima iz antičke istorije.

Evo dvadesetak slika, pročitajte opasku na kraju, pa procenite sami:

Konjanik ili Aleksandar Makedonski?
Konjanik ili Aleksandar Makedonski?

Trijumfalna kapija
Sveti Kirilo i Metodije
Fontana
Fontana

Fontana
Fontana pre kamenog mosta
Fontana
Skopska tvrđava
Trijumfalna kapija
Vesela družina
Antička skulptura
Antička skulptura
Antička skulptura
Antička skulptura
Antička skulptura
Antička skulptura
Antička skulptura
Antička skulptura
Antička skulptura
Antička skulptura
Car Samuilo
A kada padne noć u Skoplju
Konjanik noću
Arhitenktura Novog Skoplja
Za kraj

Iskreno mislim da ova čudesa treba videti uživo. Sve ovo u neku ruku jeste simpatično, a neku, najblaže rečeno dosta čudno.

Sa druge strane kamenog mosta tri fontane jedna uz drugu. Most čuvaju Ćirilo i Metodije sa leve, a Kliment i Naum sa desne strane. Svi znamo ko je sa te druge strane, te od koga čuvaju most, poruka Makedonije je jasna. Šta reći, valjda ga neće sačuvati kao što mi sačuvasmo Kosovo.

Još nešto mi je izazivalo čudno zapažanje. Motivi Lavova na sve strane. Mislim da je koncentracija veća nego u većem delu Afrike. Da, baš me zanima kako to da je Lav toliko bitna metafora u Makedoniji. Možda zato što potražuje poveće količine bronze? Al da ne budem sarkastičan. Lep je lav, kralj je životinja.

I na kraju, Makedonska kuća je sigurna jedna od najboljih kafana u Skopju, a sigurno jedna sa najukusnijom hranom i u celoj Ex Jugoslaviji. Dodirnuh i tu lepu zaboravljenu reč.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: