Evropa

Epidaurus – najslavniji isceliteljski centar u staroj Grčkoj

Piše: Jasmina Nedić

Godišnje odmore volim da provodim u Grčkoj, zato što Grčka uvek pruži više nego što očekujemo. Za predstojeću sezonu 2014. u Grčkoj možete iskombinovati ležerno odmaranje uz more sa planiranim obilascima kulturnih spomenika, možete kombinovati ručak u hladovini planinskog sela  i kupanje u zalivu ispod njega. Svaki kamen u Grčkoj ukazuje na slavnu prošlost i prisustnost čoveka na ovim prostorima od najdavnijih vremena.

Boraveći na Peloponezu u Argolidi (severoistočni deo Peloponeza) obišli smo i Epidaurus.

Arheološki park Epidaurus nalazi 30 km od Nafipliona. Smešten je u idiličnoj okolini, na brdu, okružen borovom šumom, tako da njegov obilazak nije zamoran ni u sezoni godišnjih odmora.

U Epidaurusu se nalazi najpoznatniji i najakustičniji teatar iz antičkog perioda, čija akustičnost je i dan danas predmet stručnih rasprava. Potiče iz IV veka pre nove ere i delo je Polikleta mlađeg. Ovo pozorište je moglo da primi 12.ooo gledalaca. U centu je orkestra, a kameni redovi – klupe se protežu na više od pola kruga oko orkestre i uklesani su u prirodni pad brda. Gornji redovi su strmiji od donjih. Kažu da je izvorno bilo 34 redova, a da su ih Rimljani proširili za još 21 polukružni red.

U ovom pozorištu su se izvodile ode u vreme Dionizijevih svečanosti, kasnije tragedije, komedije, satirske igre.

Ovaj teatar je otvoren tokom dana za posetioce. U poslednjim redovima čućete ljubavne poruke upućene dragoj osobi, stih iz neke pesme, zvuk bačenog novčića, rodoljubive poruke, poziv vodiča svojoj grupi, a sve upućeno sa orkestre u centru teatra. Pri tome različitost jezika nije prepreka da zamislite kakvo zadovoljstvo pruža  odvijanje dramske predstave ili muzičkog koncerta.

Pogled na bujni pejzaš iza scene sastavni je deo pozorišta. Mislim da i taj pogled daje spektakularni doživljaj gledaocu drame ili koncerta. Svakog leta ovde se održava festival grčke drame.

U sastavu arheo-parka Epidausrus nalazi se hram Asklepija, boga medicine, ostaci rehabilitacionog centra za bolesnike, muzej. Izloženi eksponati u muzeju svedoče da su ovde počeci pravog medicinskog lečenja. Epidaurus je bio najslavniji isceliteljski centar u staroj Grčkoj. U blizini se nalaze mineralni izvori koji su korišteni u lečenju.

Prema grčkoj mitologiji Asklepije je bio Apolonov sin, odrastao je uz kentaura Hirona, koji je Asklepija naučio da operiše i da koristi lekove. Vrlo brzo je Asklepije postao poštovani lekar. Imao moć oživljavanja mrtvih, zbog čega ga je Zevs, koji je smatrao da ta moć pripada samo bogovima, pogodio gromom. Naknadno je oživljen i proglašen božanstvom, što je Epidaurusu dalo i status verskog svetilišta. Antički vajari su Asklepija prikazivali kao starca sa štapom oko koga je omotana zmija.

Iako je temperatura već bila 35 stepeni , poseta Epidaurusu je bila prijatna zbog vetra i hladovine borava. Posetom ovoj destinaciji, vašu listu UNESCO-vog nasleđa povećaćete za jedan. Za one mlađe, važno je naglasiti, Epidaurus je standardna tačka svake srednjoškolske eksurzije, odnosno apsolventske ekskurzije kroz Grčku!

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: