Evropa Putovanja iz snova

Nafplion i tvrđave Peloponeza

Kada izgovorite reč Peloponez, oseti se nešto veoma moćno i snažno u etru. Kao neka magična reč, a svakako veoma uticajna tačka na lestvici antičke civilizacije. U ovoj reportaži, novi opis lepota ovog dela Grčke iz pera naše Jasmine.

Nafplion je grad i luka na Peloponezu. Udaljen je oko 95 kilometara od Atine. Smešten na najsevernijem delu Argolijskog zaliva. Grad je bio glavni grad grčke države u periodu od 1821. do 1834.godine. Slobodno se može reći da spada u jedan od najromantičnijih gradova Grčke.

Prema grčkoj mitologiji Nafplion je osnovao Nafplios sin boga Posejdona.

U antičkoj grčkoj poznat je pod imenom Nauplia, zatima Anaplion, a sadašnji naziv Nafplion vodi iz vizantijskog perioda. Za vreme mletačke dominacije ovaj grad su zvali Napuljom Egejskog mora.

Tri tvrdjave su obeležja ovog grada: Acronafplio, Palamidi i Burtzi.

Acronapflio – stari grad smešten je na isturenom poluostrvu u zalivu. On potiče iz vizantijskog perioda.

Tvrđava Palamidi

Krajem XVII veka Mlečani su grad obezbedili izgradnjom tvrdjave Palamidi, koja je podignuta na brdu sa severne strane grada. Tvrđava je podignuta na visini od 216 metara i do nje iz grada vodi 999 stepenika uklesanih u brdo. Ulazak u Palamidi tvrđavu plaća se 4 evra. U 19 i 30 trvđava se zatvara za posetioce.

Burtzi

Burtzi je tvrđava na ostrvu. Viševekovni čuvar luke od gusara i ostalih nepoželjnih gostiju puni skoro 7 vekova postojanja. Iz luke se organizuju kratke ture za obilazak ove tvrđave.

Sve tri tvrdjave su osvetljene noću i daju posebnu romantičnu crtu ovom gradu.

Vizantijski, mletački i turski osvajači su ostavili svoj trag u gradu. Drevne zidine, srednjovekovni dvorci, uske kaldrmisane ulice, spomenici, statue, turske fontane, neoklasične očuvane palate, dugačka Promenada i veliki Sintagma trg daju jedinstvenu lepotu ovom gradu.

U Nafplionu nećete pratiti uranjanje sunca negde na horizontu. Da ono negde na zapadu zalazi dokaz je neverovatna paleta sa svim nijansama crvene i žute boje koja se pojavljuje na nebu i ogleda u Argolisjkom zalivu.

Promenada, dugačka preko jedan kilometar, obavezno je početna šetnja ovim gradom. Šetnju Promenadom možete zameniti vožnjom fijakerom ili vozićem. Kad padne veče prelazi se na Sintagma trg, a odatle šetnja mrežom malih, rascvetanih, bučnih uličica.

Tokom ovih večernjih šetnji najteže je odlučiti se da li da veče sačekate u nekoj od izazovno udobnih bašti na Promenadi sa pogledom na Burtzi, da li da se opredelite za neki od restorana ili kafića na Sintagma trgu ili da u nekoj od malih uličica svratite u poslastičarnicu, pizeriju, tavernu, ili da obilazite radnje. Šta god da izaberete nećete pogrešiti, jer dok ste god u Argolidi (okrug Grčke u ovom delu Peloponeza) uveče ćete se uvek vraćiti u ovaj grad i iznova ga istraživati. Svi turisti Argolide uglavnom uveče završe u Nafplionu.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: