Evropa

Saronska ostrva Poros i Speces

Jedna nežna priča o manje poznatim ostrvima Grčke iz pera Jasmine Nedić.

Argo-saronska ostrva smeštena su izmedju Atike i Peloponeza u Saronskom zalivu Egejskog mora. Saronska ostrva su Salamina, Egina, Angistri, Poros, Hidra i Speces.

Osim Hidre koja je bela u svojoj bezvegetacijskoj golotinji, ostala ostrva su pitoma, zelena sa bujnom vegetacijom. Zajednička crta ovih ostrva su lepe plaže, čisto, prozirno i toplo more, ljubazni domaćini.

Boraveći na Peloponezu posvetili smo po jedan dan ostrvima Speces i Poros.

Speces

Do Specesa se stiže iz Koste, malog mesta-luke smeštenog uz mesto Porto Heli. Za Speces je karakteristično da ne možete prevesti na njega svoj auto. Ali zato na ostrvu možete iznajmiti moped, bicikl, nešto slično bagiju. Možete se voziti i u fijakeru nalik Prinčevskim ostrvima pored Istanbula.

Grad Speces je jedino veće naselje na ostrvu. Uz Speces su tri manja nenaseljena ostrva. U luku Speces neumorno stižu trajekti iz Pireja, Nafpliona, hidrogliseri, turistički brodovi. Posebno je izdvojen deo luke sa taksi čamcima.

Grad je izuzetno živ i tokom dana. Restorani i kafići su puni turista koji imaju dva sata ili ceo dan da upoznaju ovaj grad i ostrvo, kao i onih koji su došli da se okrepe pre povratka u sobu sa plaže. Vrata radnji, suvenirnica i galerija su širom otvorena.

Njihovi izlozi svojom originalnošću i šarolikošću plene pažnju prolaznika. Male uske ulice, bele zgrade, u različite boje obojene škure, terase sa raznobojnim cvećem, čije vreže sa cvetovima lenjo padaju preko terasne ograde od kovanog gvoždja.

Ako zažmurite i prepustite zvucima ostrva, u tom koloritu zvukova raspoznaćete pored muzike koja dopire iz restorana, zvuk konjske zaprege sa ritmičkim topotom konja, zvuk sirene brodice koji pristiže, hor točkića od kofera koji pristigli turisti vuku ulicom, smeh mladih iz susedne bašte.

Ceo grad je u širokom luku spušten ka moru. Šetajući rivom svojom elegancijom dominira Posejdon grand hotel. Na trgu ispred njega podignut je spomenik Bubulini.

Laskarina Bubulina je junakinja grčkog rata za nezavisnost 1821.godine, komandant grčke mornarice, admiral Carske ruske mornarice. Izgradnju  broda Agamnenon, koju je započeo njen drugi muž-brodograditelj, ona je završila.  Agamnenon  je bio najveci grcki ratni brod u borbi protiv Turske.

Bronzana Babulina, sa rukom podignutom iznad čela, bez prestanka osmatra da niko više ne poremeti mir ovog pitomog ostrva.

Uz sam grad su Koledž plaža i Agia Marina. Kružni put oko ostrva je dužine 25 kilometara. Uz njega su plaže Agios Mamas, Agio Anargiori, Agia Paraskevi i Zogeria.

Poros

Poros je još jedno pitomo zeleno ostrvo sa divnim plažama. Do njega se stiže iz Galatasa trajektom ili taksi čamcem. Toliko je blizu obali Peloponeza da vam se čini da, iako niste profesionalac, tu razdaljinu možete bez teškoće preplivati. Slično je Specesu, ali na ovo ostrvo možete preći svojim kolima.

Osobenost ostrva je njegov istorijski sat iz 1927.godine, koji je postavljen na najuzdignutijem delu grada, tako da je vidljiv iz svakog dela grada.

U centru grada je arheološki muzej i biblioteka. Za ljubitelje istorije na severu ostrva se nalaze ostaci Posejdonovog hrama. Mnoštvo malih taverni, kafića, radnjica, galerija.

Na svakih dvadeset minuta iz grada kreće autobus koji vozi u krug oko ostrva od plaže do plaže. Poros za razliku od Specesa nema gradsku plažu. Plaže Porosa su: Kanali, Askeli, Monastiri, Vagionia, Neorio i druge.

I Speces i Poros su ostrva  za kraći opuštajući odmor. To su ostrva mira i romantike. Ostrva koja mirišu na limun i borovinu. Nisu velika,  lako se  za sedam dana mogu obići sve njihove plaže. Zaledje plaža je u hladovini borova. Uveče svi putevi vode u grad.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: