Evropa

Znamenitosti Bolonje

Jesen i proleće je idealan tajming za City break putovanja ili odmor u gradovima, pa posle popularnog Rima, atraktivne Pize vodimo vas u Bolonju.

BOLONJA se nalazi u provinciji Emiliji (Severna Italija), ima preko 400 hiljada stanovnika. Danas je to važna raskrsnica železnica i puteva. Odavde ide glavna železnička magistrala koja najdužim tunelom Italije probija bilo apeninskih planina na putu za Firencu. Bolonja je jak industrijski centar (mašine, svila, a naročito testenina).

Naselje današnje Bolonje formiralo se još u gvozdeno doba. Sačuvani su i neki ostaci terma, livnica bronze i nekropole. U Srednjem veku imala je burnu istoriju.

Često je paljena i pljačkana. Ipak ima mnogo sačuvanih kula, palata i crkava. Arhitektonski je najinteresantnija gotska bazilika (XIV do XV veka) sv. Petronija. Nedovršena fasada ukrašena je mnogim skulpturama.

Zanimljiva je i zgrada S. Stefano, sastavljena od sedam delova u raznim stilovima i sa umetnostima od romantike, gotike do renesanse.

Grad ima više cenjenih galerija i muzeja, dve biblioteke sa milion svezaka i 2 hiljade inkunabula (originalnih dela štampanih u prvom periodu štamparstva). Ovde se nalazi i tzv. Bolonjski psaltir, pergamentski rukopis iz XIII veka, napisan u Ohridu (staroslovenski prevod psalma). O ovome rukopisu pisao je i izdao ga Vatroslav Jagić u Beču 1900. godine.

I Bolonja ima svoje krive tornjeve, dva (Garizenda i Azineli) koji nisu onako znameniti kao toranj u Pizi.

Od istaknutih znamenitosti, u Bolonji se nalazi Neptunova fontana, jedna od najlepših fontana u Italiji i Evropi, rad Đovania da Bolonja (XVII vek).

Smatra se da je u Bolonji osnovan prvi univerzitet u Evropi, koji se razvio iz pravnog fakulteta (1088. godine). Ova činjenica je osnova aktuelnih standarda univerzitetskog obrazovanja kojem svi fakulteti teže.

U ono vreme univerziteti su se zvali Studijum generale (opšta ili univerzalna škola). Pošto su studenti dolazili iz raznih zemalja, često bili i lutalice (tzv. vaganti), osnivali su i svoje zajednice (universitas). Ovim zajednicama pridruživali su se i profesori i takve škole dobijale su ime univerzitet. Bolonja je sada veliki univerzitetski centar. Za praćenje vremena koristite naš meteogram koji je dat ovde.

Bolonja je danas jedan od istaknutih centara kulturnog života Italije.

U Bolonji se rodio Guljemo Markoni, veliki naučnik elektriciteta.

Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: