Evropa

Trajanov forum, stub i statua u Rimu

Svi znamo za Trajanovi tablu na Dunavu i narodnu umotvorinu „u Cara Trajana kozje uši„. Ali pogledajte još neke od građevina jednog od najuticajnijih Rimskih imperatora.

U antičkom Rimu posebno mesto zauzima Trajanov forum, delo najvećeg graditelja ovog grada, Grka Apolodora. Na ovom trgu Trajan je hteo da ovekoveči svoju vladavinu. Zaista, za vreme njegovog 19-stogodišnjeg vladanja Rimska imperija zauzimala je površinu veću od polovine Evrope.

Tu su podignute dve biblioteke, hram, trijumfalna kapija i Trajanov stub.

Ovaj stub sagrađen je 113. godine naše ere. Postavljen je na postament kvadratne osnove (6 metara visok), unutra je bila prostorija u kojoj se nalazila urna sa Trajanovim pepelom.  Iznad postamentra diže se stub okrugle osnove od mermera, visok skoro 30 metara, a na vrhu je bila bronzana Trajanova statua, visoka 4 metra.

Celi ovaj monumentalni stub visok je 40 metara (kao palata od deset spratova). Na stubu je data istorija poduhvata vojnih operacija Trajana, koja više kaže o načinu ratovanja, tehničkim spravama, oružju, nego kakva pisana istorija.

Ta je istorija isklesana u reljefu koji se u obliku trake duge dvesta metara spiralno obavija oko stuba spolja. Scena za scenom niže se u neprekidnom nizu. U 150 takvih scena, u sitnom reljefu, dato je dve hiljade pet stotina likova. Scene su divno komponovane i date realistički.

Pored skulptura na Zevsovom hramu u Pergamu (Mala Azija) ovo je jedan od najgrandioznijih poduhvata u skulpturi. Među ostalim scenama vidi se i reljef Trajanovog mosta na Dunavu kod našeg Kladova i nekadašnji grad Viminacijum (današnji Kostolac). Sve figure na stubu prikazane su realistički i danas nakon hiljadu osamstopedeset godina još su vidljive. Trajanova statua na vrhu stuba uklonjena je u XIV veku, a postavljena Svetog Petra.

Tagovi


Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: