TURIZAM  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   FORUM   KURSNA LISTA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT  
Adventure
Visit_Serbia


Caricin Grad
Justinijana Prima


Djavolja Varos
Djavolja Varoš


Vodic kroz Staru planinu
Stara Planina

Zlatibor
Zlatibor smeštaj

Etno kuće
Etno kuca Ivanov
Besna Kobila


Soko banja smestaj, reportaza, hoteli, prirodne lepote
Soko banja

 


Viminacijum - Rimski grad i vojni logor

Strana: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Viminacijum je arheološko nalazište u blizini Starog Kostolca, 12 kilometara od Požarevca. Rimski vojni logor i grad nastao je u I i trajao do početka VII veka. Bio je jedan od najznačajnijih legijskih logora na Dunavu, a izvesno vreme i glavni grad rimske provincije Gornje Mezije (Moesie Superior), koja je obuhvatala najveći deo Srbije, severnu Makedoniju i deo severozapadne Bugarske.

Viminacijum - Rimski grad i vojni logor

Pod Hadrijanom stekao je status municipija, grada sa visokim stepenom autonomije koji podrazumeva i nezavisnu gradsku upravu. Za vladavine Gordijana Trećeg postaje kolonija rimskih građana i dobija pravo kovanje lokalnog novca.

U okvirima rimske uprave bio je to najveći status koji jedan grad može da dosegne. Ovde je 211. godine Septimije Sever proglasio carem svoga sina Karakalu.

Viminacijum imao je više desetina hiljada stanovnika, dok je logor oko koga je nastao grad imao čak 6.000 vojnika.

Sedište episkopa u 4. veku. Razoren 441. godine od strane Atilinih Huna i obnovljen kao pogranično vojno utvrđenje 535. godine, za Justinijana I. Gasi se dolaskom Slovena.

Izvori istorijskih podataka o Viminacijumu: Wikipedia - besplatna enciklopedija (Regionalna privredna komora Požarevac, priredila Dr. Radmila Novaković Kostić, 2005. godina, Narodni muzej Požarevac - Viminacijum)

 

Viminacium Ancient City
Monumental temples
Symbol of Viminacium
Christian grave in Viminacium
Model of Viminacium
Pagan grave

Obimna arheološka istraživanja započeta su zbog izgradnje termoelektrane i površinskog kopa Drmno, 1977. godine, na prostoru nekropola, jugozapadno od kastruma. Istraživanja su dala izuzetno bogat i značajan arheološki materijal.

Rimske terme - Roman Thermae in Viminacium Pronađene su zanatske radionice, a i peći za pečenje opeke. Pronađene su terme, koje su bile glavno sastajalište Rimljana.

Iskopano je šest bazena, ponegde se naziru i oslikani zidovi sa cvetnim i životinjskm motivima.

U središtu termi bile su prostorije za masažu. Kupatilo je bilo parno: topao vazduh je cirkulisao između stubića i zagrevao opeku ispod podnica.

Voda je stizala sa izvora, u slobodnom padu, akveduktom istraženim u dužini od deset kilometara. Pronađene su i svetiljke koje su služile za noćno kupanje. Iskopan je Mauzolej, za koji se pretpostavlja da je grobnica cara Hostilijana, sina cara Trajana Decija, koje je boravio u Viminacijumu tokom 251. godine. Hostelijan je došao na presto posle tragične smrti njegovog oca Trajana i brata Herenija. Ni Hostelijan nije dugo poživeo, umro je verovatno od kuge. Moguće je da je spaljen u Mauzoleju.

Viminacium was a major city of the Roman province of Moesia
Roman Thermae
Mausoleum
Photos from life and customs
Golden Jewellry
Photos from life and customs: thermae

Pronađeno je više grobnica sa izuzetnim freskama. Dve freskama oslikane grobnice potiču iz doba paganstva, zaključuje se po dekoraciji florom i faunom živih boja. Treća grobnica ukrašena je likom devojke koja je pripadala višim društvenim slojevima, na šta upućuju pronađeni delovi zlatnom bojom obrubljene haljine. Do sada je istraženo više oko 14.000 grobnica, Fresko-slikarstvo je, uz nalaze grobnica pružalo značajne podatke o počecima hrišćanstva na ovim prostorima. Nalaz grobnica sa Nebeskim jahačem i Hristovim monogramom pružaju ideju kako se paganstvo preobražavalo u hrišćanstvo.

Photos from life and customs: thermae - 2
Frescos in Viminacium
Roman chair in Viminacium


Viminacium was a major city of the Roman province of Moesia (today's Serbia), and the capital of Moesia Superior. Viminacium was the base camp of Legio VII Claudia, and hosted for some time the IIII Flavia Felix. It was destroyed in 440 by the Huns, but rebuilt by Justinian I. During Maurice’s Balkan campaigns, Viminacium saw destruction by the Avars in 584 and a crushing defeat of Avar forces on the northern Danube bank in 599, destroying Avar reputation for invincibility.

Strana: 1 | 2 | 3 | 4 | 5


Serbia - Viminacium video clips (The Secret of Emperor Death)


Viminacium video clip 2

Viminacium video clip 3Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.