FOTOREPORTAŽE   WALLPAPERS    PROGNOZA    FOTOGALERIJE    FORUM    E-MARKETING    KONTAKT  
Adventure
Visit_Serbia


Privatni smeštaj
u Soko banji
kliknite na link

ili pozovite
064-809 -21-87 ili
018- 830-886

Vrnjačka banja
Vrnjačka banja

Vodic kroz Staru planinu
Stara planina

Fotoreportaža iz Đavolje Varoši
Zlatibor smeštaj

Etno kuće
Etno kuća IvanovFelix Romuliana
Gamzigrad ili
Felix Romuliana

Caricin Grad
Justinijana Prima


Besna Kobila

Slike Srbije
Slike Srbije

Vremenska prognoza
za Soko Banju

 


SOKO BANJA - Najposećenija srpska turistička destinacija - english version
Tekst and photo by Marija Itić

Sokobanja je najstarija, najpoznatija i najposećenija banja u Srbiji, sa svih strana okružena planinama, predstavlja pravu oazu zdravlja.

Milosev konak u Sokobanji

Kada vam duša zavapi za prepotrebnim mirom, kada ste siti gradske buke i užurbanosti, željni odmora i tišine, kada zaželite samo na trenutak da pobegnete od zagušujuće svakodnevnice, verujte da postoji mesto gde se možete osetiti spokojnim i mirnim, udaljeni od prevelikih briga današnjice. Hotelski i privatni smeštaj u Sokobanji se kreće oko 10 evra po noćenju.

Sokobanja je najstarija, najpoznatija i najposećenija banja u Srbiji, sa svih strana okružena planinama, predstavlja pravu oazu zdravlja. Ono što Sokobanju čini privlačnom su termo-mineralne vode, idealna nadmorska visina, umereno-kontinentalna klima, čist planinski vazduh sa mnogo kiseonika i divna netaknuta priroda. Jedno je od najposećenijih mesta u zemlji i spada u red renomiranih turističkih centara sa najdužom tradicijom organizovanog turizma.

Soko banja nudi bogat i raznovrstan turistički sadržaj, od srednjevekovnih utvrđenja, vodopada, planina, jezera, izletišta, pećina i td, pa krenimo redom. Za gramatičke čistunce kažu da je podjednako pravilno napisati kako Soko banja tako i Sokobanja.

 

Panorama Soko Banje
Centar Soko Banja
Amam u Soko Banji
Vodopad Ripaljka u Soko Banji
Vodopad Ripaljka u Soko Banji - 2
Vodopad Ripaljka u Soko Banji - 3

Soko grad, srednjevekovni grad, smešten u klisuri reke Moravice, predstavlja spomenik kulture od nacionalnog značaja. Nalazi se na 2 km od Banje, izgrađen u vreme Justinijana (I do VI vek) za odbranu od Avara i Slovena. Sastoji se od donjeg prostranijeg dela sa dve kapije i gornjeg dela sa tri kule.

Planina i lečilište Ozren. Poznato klimatsko lečilište, bogato ozonom, jedna od najšumovitijih planina u Srbiji. Na ovoj planini se nalaze dve bolnice, za lečenje plućnih i očnih bolesti, kao i vodopad Ripaljka, najviši u Srbiji (11m), prizor od koga vam zastaje dah! Na Ozrenu se nalazi i manastir Jermenčić iz 14. veka, na 850m nadmorske visine.

Vodopad Ripaljka u Sokobanji na Ozrenu Seselačka pećina, ne tako poznata pećina u jednom prelepom planinskom selu Seselac, sa bogatim nakitom i rekom ponorniocom koja ponire u predvorje pećine. Kolima se iz Soko banje stize za 20-ak minuta. Oko pećine je uređen prostor za roštiljanje, sportske igre ili odmor. Pećina je osvetljena i bezbedna, ali potrebno je obući nesto toplije prilikom ulaska jer je temperatura tokom leta oko 20 stepeni.

Lepterija, omiljeno mesto samih Sokobanjčana a onda i turista za okupljanje tokom praznika. Proplanak oivičen šumom, nalazi se uz reku Moravicu. Ovde se nalazi jedan lep restoran i divna plaža. Tu je i restoran Pećina, poznat po dobrom jagnjećem pečenju i kravajčićima ispod sača.

Reka Moravica, bistra, brza i ribom bogata reka. Živopisna klisura reke Moravice izvire ispod planine Device. Postoji nesto posebno u vezi sa tim mestom, poželite da ostanete tamo satima. Reka koja žubori, pokuišavajući da pronađe svoj put kroz korenje drveća starog toliko da se ima utisak da su sa rekom oduvek delili teren.

 

 

Vodopad na Ozrenu
Soko grad zidine
Vodopad u Soko Banji
Soko grad zidine 2
Soko grad zidine 3
Soko grad zidine 4

Bovansko jezero, nalazi se kod sela Bovan, udaljeno desetak kilometara od Soko banje, a prostire se na 8 km dužine. Tokom leta plaže na jezeru dnevno poseti i nekoliko hiljada kupača. Veoma bogato ribom, predstavlja izazov za ribolovce, koji dolaze da okušaju svoju sreću.

Crkva svetog preobraženja Gospodnjeg, posebna kulturna vrednost, nalazi se u strogom centru, na mermernom šetalištu. Sagrađena je 1894. godine u srpsko-vizantijskom stilu sa bistom Mitropolita Mihaila u porti.

Rtanj, planina kupastog oblika, najviši vrh Šiljak (1565m) predstavlja prirodni fenomen kraškog reljefa. Pored prelepih predela (prema geografu Jovanu Cvijiću Rtanj je jedna od najlepših planina u Srbiji), planina je bogata raznovrsnim biljnim vrstama, od kojih se priprema i čuveni „Rtanjski čaj“.

Lepterija u Soko Banji
Prasci u Soko Banji
Bovansko jezero
Seselačka pećina
Seselačka pećina - Seselacka cave
Seselacka cave


Amam, tursko kupatilo, prema šetalištu ograđen amfiteatrom, gde se leti održavaju mnogobrojni kulturni sadržaji. U njemu se nalazi i kada kneza Miloša Obrenovića, koja je muzejske vrednosti i pod zaštitom države. Podigli su ga Turci na rimskim temeljima. Danas funkcioniše kao wellness centar, jedinstven u svetu. Kupanje u termalnoj vodi, masaža vrhunskih fiziotrerapeutkinja uz orijentalnu muziku, predstavlja pravi užitak.

Preko puta ovog kupatila je Milošev konak, izgrađen za potrebe administracije kneževine Srbije. Danas je to restoran. Sokobanja je poznata i po međunarodnom festivalu sa dugom tradicijom održavanja, ''Prva harmonika'', takmičenju harmonikaša koje se održava svake godine krajem avgusta, na letnjoj potornici ''Vrelo''.

Vrmdžanski (Vrmaski) grad, u selu Vrmdža, desetak kilometara od Sokobanje, prema Rtnju. Otkud ovom lepom selu ovo neobično ime, pita se svako ko za njega čuje. 0 njemu nema mnogo pisanih podataka, ali se veruje da je nastao kada i Sokograd. Naziv ovog mesta potiče od reči vrm, to znači da mesto sa tim imenom ima mnogo izvora, potočića, potoka, rečica, pa i reka, jer reč vrm, označava vodu. Posebno bih izdvojila Vrmdžansko jezero. Prizor koji vam se ukaže pred očima kada priđete ovom retkom prirodnom dragulju je fascinantan. Sam pejzaž prkosi svim razglednicama poznatih svetskih jezera!

I na kraju: Soko banja Soko grad, dođeš star odeš mlad!

Privatni smeštaj u Soko banji : 064-809-21-87 ili 018- 830-886


Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.