FOTOREPORTAŽE   WALLPAPERS    PROGNOZA    FOTOGALERIJE    FORUM    E-MARKETING    KONTAKT  
Adventure
Visit_Serbia
Kopaonik info
Soko banja smestaj, reportaza, hoteli, prirodne lepote
Soko banjaCaričin Grad
Justinijana Prima

Vodic kroz Staru planinuStara PlaninaFelix Romuliana
Gamzigrad
Felix Romuliana

Zlatibor
Zlatibor smeštaj 


Besna kobila, slike i informacije


Sneg na Besnoj Kobili U poslednje vreme puno se pričalo o Besnoj kobili. Izgrađeno je skijalište, žičara kao i nov planinarski dom. Hvale se da je izlazak na najviši vrh osrednji zadatak i za manje iskusne planinare. Ovo nas je dodatno motivisalo da proverimo stanje na terenu!

Sa odvajanja kod Vranjske banje od autoputa Niš Skoplje, vodi lep put. Kad bi nas zaustavilo stado ovaca, koristili smo priliku da izađemo iz automobila i uhvatimo malo seoske idile i napravimo ostalgične fotografije seoskih kuća po obrancima razuđenih planinskih sela.

Od Vranjske Banje do sela Krive Feje smenjuju se prelepe panorame i vidikovci u dužini od oko 35 kilometra. Nakon toga do planinarskog doma ostaje još oko 3 kilometra. Možete ih prepešačiti ako dolazite lokalnim autobusom iz Vranja, ali ni za putničko vozilo nisu problem ukoliko ste kolima.

Stigli smo do planinarskog doma, lepo je uređen, cena turske kafe svega 30 dinara, a ako se ne varam, cena noćenja je oko 10 Eura. Smeštajni kapaciteti su 80 ležajeva i u letnjem periodu obično ima slobonih mesta.

Zaputili smo se ka prvom vrhu. Imao sam prilike da na nekoj od slika uhvatim sva godišnja doba. Proleće u vidu plavih cvetova, leto opisano vedrim nebom i jakim suncem, jesen dočaranu suvim lišćem i naravno zimu prezentovanu snegom. Ovakvi prizori su retkost pa izazivaju vrlo lepa osećana.Evo još par fotografija sa Besne Kobile po svim pravcima.

Čarobni oblaci Godišnja doba
Planiska idila

Planinarski dom
Planinarski dom

Par činjenica iz wikipedije: Geografski posmatrano Besna Kobila je planina u jugoistočnoj Srbiji, na razvođu sliva Južne Morave i sliva Strume. Najviši vrh joj je 1.922 m. Pripada planinama Rodopskog sistema. Sastavljena je uglavnom od granita, a ima i olovnih ruda. Doline u podnožju su pod šumom, a viši delovi su pod pašnjacima.

Seoske planinaske kuće Kuća u daljini
Seoske planinske kuće

Severnim podnožjem prolazi put koji povezuje Bosilegrad sa dolinom Južne Morave. Na južnoj padini nalazi se rudnik galenita. Stručnjaci za turizam procenjuju da sa skoro 9 meseci godišnje, Besna kobila predstavlja idealnu destinaciju za razvoj skijanja i zimskog turizma.

Štenad Brvnara
Štenad pored puta i brvnara

PejzažiBor
Još malo pejzaža

Sve dodatne turističke informacije o Besnoj kobili možete pogledati na turističkom forumu. Čitamo se sa novim i svežim utiscima!


Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.