Turizam Srbije

Besna kobila: saveti i turistički vodič

Besna Kobila u proleće
Besna Kobila u proleće

U poslednje vreme puno se pričalo o Besnoj kobili. Izgrađeno je skijalište, žičara kao i nov planinarski dom. Hvale se da je izlazak na najviši vrh osrednji zadatak i za manje iskusne planinare. Ovo nas je dodatno motivisalo da proverimo stanje na terenu!

Sa odvajanja kod Vranjske banje od autoputa Niš Skoplje, vodi lep put. Kad bi nas zaustavilo stado ovaca, koristili smo priliku da izađemo iz automobila i uhvatimo malo seoske idile i napravimo ostalgične fotografije seoskih kuća po obrancima razuđenih planinskih sela.

Od Vranjske Banje do sela Krive Feje smenjuju se prelepe panorame i vidikovci u dužini od oko 35 kilometra. Nakon toga do planinarskog doma ostaje još oko 3 kilometra. Možete ih prepešačiti ako dolazite lokalnim autobusom iz Vranja, ali ni za putničko vozilo nisu problem ukoliko ste kolima.

Stigli smo do planinarskog doma, lepo je uređen, cena turske kafe svega 30 dinara, a ako se ne varam, cena noćenja je oko 10 Eura. Smeštajni kapaciteti su 80 ležajeva i u letnjem periodu obično ima slobonih mesta.

Zaputili smo se ka prvom vrhu. Imao sam prilike da na nekoj od slika uhvatim sva godišnja doba. Proleće u vidu plavih cvetova, leto opisano vedrim nebom i jakim suncem, jesen dočaranu suvim lišćem i naravno zimu prezentovanu snegom. Ovakvi prizori su retkost pa izazivaju vrlo lepa osećana.

Evo još par fotografija sa Besne Kobile po svim pravcima.

Sneg u proleće na Besnoj kobili
Sneg u proleće na Besnoj kobili

 

Besna Kobila pod oblacima
Besna Kobila pod oblacima

 

Ljiljani u snegu na planini
Ljiljani u snegu na planini

 

Planinarsk dom
Planinarsk dom

 

Kuće u selima planinskog tipa, Južna Srbija
Kuće u selima planinskog tipa, Južna Srbija

 

Priroda Juga Srbije
Priroda Juga Srbije

 

Planinska štenad na Besnoj Planini
Planinska štenad na Besnoj Planini

 

Planinska brvnara
Planinska brvnara

 

Usamljeni četinar
Usamljeni četinar

 

Neperdvidivo nebo na planini
Neperdvidivo nebo na planini

Par činjenica iz wikipedije: Geografski posmatrano Besna Kobila je planina u jugoistočnoj Srbiji, na razvođu sliva Južne Morave i sliva Strume. Najviši vrh joj je 1.922 m. Pripada planinama Rodopskog sistema. Sastavljena je uglavnom od granita, a ima i olovnih ruda. Doline u podnožju su pod šumom, a viši delovi su pod pašnjacima.

Severnim podnožjem prolazi put koji povezuje Bosilegrad sa dolinom Južne Morave. Na južnoj padini nalazi se rudnik galenita. Stručnjaci za turizam procenjuju da sa skoro 9 meseci godišnje, Besna kobila predstavlja idealnu destinaciju za razvoj skijanja i zimskog turizma.

Sve dodatne turističke informacije o Besnoj kobili možete pogledati na turističkom forumu. Čitamo se sa novim i svežim utiscima!

Preporuka
  • Ocena:
5
Sending
User Review
4 (2 votes)

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: