FOTOREPORTAŽE   WALLPAPERS    PROGNOZA    FOTOGALERIJE    FORUM    E-MARKETING    KONTAKT  
Adventure
Visit_SerbiaSerbian monastery
Serbian monastery


Vodic kroz Staru planinuStara Planina

Felix Romuliana
Gamzigrad
Felix Romuliana

Kalemegdan Fortress in Belgrade

Fotoreportaža iz Đavolje Varoši
Zlatibor smeštaj

Etno kuće
Etno kuca Ivanov

Biljni pereparati
Seoski turizam na sajmu turizma


Visit Belgrade video travel guide
Visit Belgrade - video travel guide

Fotografije Stare planine

Soko banja smestaj, reportaza, hoteli, prirodne lepote
Soko banja

 


Caričin Grad (Justinijana Prima) pored Leskovca - slike, utisci i turističke informacije

Ulaz u Caričin GradPosle više od 100 godina od prvog organizovanog istraživanja Caričinog grada, u svetskim udžebenicima arheologije poznatog kao Jusitinijana Prima i dalje država nije uradila svoje poslove na uređenju ovog možda i najspecifičnijeg nalazišta srpskog kulturnog nasleđa iz rane vizantijske epohe.

Turističke signalizacije i putokaze jedva da smo i primetili. Čak je i Garmin na GPS'u s mukom pronašao drevni grad. Dočekao nas je usamljeni i gostoljubivi čuvar. Eh, da je ovo blizu Beograda, promrvljao je, gde bi mu bio kraj. Ovako, ovde nema ni vode, a kamo li nekog osveženja. Žalio se da je skoro neka grupica najverovatnije tragača za zlatom razbila neku ploču, ali bez sistema, otkopani i nezaštićeni mozaici koliko li će da izdrže pitao se.


Danas je leskovačka kotlina van glavnih putnih pravaca. Zato i malo ljudi posećuje ovaj lokalitet. Zanimljivo je da se neposredno pored lokaliteta nalazi Radan planina, s čije druge strane je čuvena Đavolja Varoš. Ali i ova činjenica se ne koristi u objedinjenoj turističkoj ponudi i boljoj promociji.

Par osnovnih informacija: Caričin grad je jedan od izuzetnih spomenika antičke kulture, urbanizma i arhitekture. Justiniana Prima se nalazi na 7 km od Lebana, a 30km od Leskovca, podignuta u 6. veku kao jedan od najvećih i najznačajnijih vizantijskih gradova u unutrašnjosti Balkana. Podigao ga je veliki vizantijski Car Justinijan I (527-565) prema mnogim izvorima u znak zahvalnosti kraju u kome se rodio.


Video zapis sa You tuba


Podestimo se iz istorije: Imperator Justinijan (lat. Flavius Petrus Sabbatius Iustinianus) rođen je u Taurezumu (483) na 28 km od današnjeg Leskovca. Poznat je kao poslednji rimski i prvi vizantijski car, imperator Istočnog Rimskog Carstva (od 527—565) i pravoslavni teolog.

Nastojao da obnovi moć, veličinu i organizaciju Rimskog carstva koja je bila rasparčana unutrašnjim trzavicama i upadima varvara, naroda koji su prodrli na teritoriju Zapadnog rimskog carstva. Ukinuo je sve nehrišćanske filozofske škole u Atini 529. godine, uključujući i Platonovu Akademiju. Sazvao je Peti vaseljenski sabor 553. godine u nameri da pomiri monofizite sa pravoslavnima. Takođe se smatra jednim od najvećih kodifikatora celokupnog rimskog prava..


3D restitucija Justinian Prima (Caričin Grad)

Napomenuli bi smo, da je ovaj video zapis hostovan na You tubu, tako da video materijal samo linkujemo sa ovog video giganta. Verujemo da autorska prava nisu povređena prilikom uploada.

MozaikGornji grad
Mozaik i slika iz Gornjeg grada

Zanimljivo je da i posle 15 vekova od podizanja ovog grada, mozaici su i dalje opstali, izloženi najsurovijim vremenskim uslovima.

Zidine Caričinog grada
Zidine Gornjeg grada su naknadno dograđivane

Osnovni podaci o gradu:
Utvrđeno naselje podeljeno je na nekoliko celina:

Akropolj: Sastoji se od istočne kapije, ulice, episkopske crkve, bapisterijuma, konsignatorijuma i episkopske palate.
Gornji grad: Čine ga istočna i južna kapija, vodena kula, Kružni trg, istočna, zapadna, severna i južna ulica, nekoliko građevina, bazilika sa kriptom, krstoobrazna crkva, stambena kuća Villa Urbana, Principcija.
Donji grad: Istočna i južna kapija, istočna i južna ulica, dvojna bazilika, bazilika sa transeptom, terme, cisterna, stambeni kvart
Van bedema: Rov, terme, trinkohalna crkva, jednobrodna crkva, akvadukt
Izvor: Vujadin Ivanišević IVSTINIANA PRIMA

Arhitektura gradaRimski luk nad portom
Arhitektura grada i Rimski luk nad portom

Najrazvijeniju celinu naravno predstavlja Gornji grad sa Akropoljem. .

AkropoljAkvadukt
Slike iz akropolja i kupatila

Istorijski osvrt:
Caričin grad se nalazi u srcu severnog dela prefekture pretorije Ilirik, prostrane administrativne jedinice, koja je u paleovizantijskoj epohi pokrivala centralni deo Balkanskog poluostrva - teritorije od Dunava do Peloponeza.
Izvor: Vujadin Ivanišević IVSTINIANA PRIMA

Ostaci rimskig zidina 1Ostaci rimskig zidina 2
Ostaci rimskig zidina

Diskusiju o Caričinom gradu na turistickom forumu takodje pogledajte. Takodje pogledajtei i reportaže iz Gamzigrada i Viminacijuma. Pažljivo planirajte put sa vremenskom prognozom za Leskovac!Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.