FOTOREPORTAŽE   WALLPAPERS    PROGNOZA    FOTOGALERIJE    FORUM    E-MARKETING    KONTAKT  
Adventure
Visit_SerbiaKnez Mihailova in Belgrade
Knez Mihajlova Street

Vodic kroz Staru planinu
Stara Planina


Fotoreportaža iz Đavolje Varoši
Zlatibor smeštaj

Etno kućeEtno kuca Ivanov


Biljni pereparati
Seoski turizam na sajmu turizma


Visit Belgrade video travel guide
Visit Belgrade - video travel guide

Fotografije Stare planineSoko banja smestaj, reportaza, hoteli, prirodne lepote
Soko banja

 

Vaše utiske, komentare i kritike možete slati i putem donje forme. Pored toga, na donjoj formi možete se prijaviti i za TT GROUP novosti.

Ime i prezime:


E-mail:

Tekst poruke:

              


DJAVOLJA VAROŠ - novo svetsko čudo?

English version   DJAVOLJA VAROS - new World wonder of nature?

Ukoliko niste posetili Đavolju varoš krajnje je vreme da pozovete par dragih osoba, napunite rezervoar i krenete u avanturu! U donošenju ove odluke verujemo da će pomoći donji tekst i fotografije.

Đavolja Varoš - fotografija

1. Kako doći do Đavolje varoši? Do Niša svi znate kako da dođete. Od Niša, preko Prokuplja i Kuršumlije do Đavolje varoši možete stići za oko 90 minuta. Na putu smo sreli dve policijske patrole, pa zato ne žurite. Na skoro celoj deonici put je nov, lepo je obeležen, te je dolazak krajnje jednostavan.

2. Šta je u stvari Đavolja Varoš? Ispod planine Radan na visini od oko 600 metara pruže se vrlo retki prizor zemljanih figura. Ovakve figure se vrlo retko sreću na svetu, a nastale su u viševekovnim erozivnim procesima. Đavolja Varoš se sastoji od dve «mahale» sa oko 200 figura, suprotstavljenih sa leve i desne strane litice. Leva grupa se zove Đavolja jaruga, a desna Paklena jaruga. Svaku grupaciju čine po stotinak kamenih figura. Proces kreiranja ovih zemljanih figura je neprestan, neke nestaju pod ekstremnim vremenskim uslovima, ali zato se druge rađaju.

4. Šta je još zanimljivo u Đavoljoj Varoši? Za Đavolju varoš su vezane: Crveno vrelo, saski rudnici i Crkva Svete Petke koje su prikazane u donjoj foto galeriji kao i ogroman broj legendi .

 

Suveniri u Djavoljoj Varoši
Saski rudnici iz 12 veka
Crveni potok u Djavoljoj Varoši
Crveno vrelo je izvor visoko mineralne vode
Galerija u Djavoljoj Varoši

Crveno vrelo. Crveno vrelo je izvor visoko mineralne vode. Ova voda je toliko mineralizovana gvožđem da je poprimila izrazito crvenkastu boju sa idneksom mineralizacije od čak 17mg/litru. Ova voda nije za piće, ali možete isplaknuti usta, a ukus bih opisao kao izrazito kiseo i gorak. Okolni meštani kažu da je ova voda lekovita i da se njome treba umivati, ispirati oči, bolesna mesta i slično. Saski rudnici. Na lokalitetu Đavolje varoši možete videti nekadašnja rudarska okna gvožđa i zlata saskih rudara iz 12 veka. Crkva Svete Petke. Još jedna od zanimljivosti na lokalitetu Đavolje varoši je Crkva Svete Petke iz 13. veka. Oko crkvice možete naići na hiljade zavežuljaka tkanine. Verovanja kažu da parčetom platna umočenog u lekovitu vodu treba preći više puta preko rane i vezivanjem ove tkanine na neko od predviđenih mesta u crkvi bolest će ostati zavezana u crkvi. Brojne legende o Đavoljoj Varoši . Jedna od legendi kaže da su figure okamenjeni svatovi koji su krenuli da ožene brata i sestru. Bog nije dopustio greh i na mestu ih je skamenio.

Đavolja Varoš - prevoj između Đavolje i Paklene jaruge5. Da li postoji mesto za predah, kafu, piće i jelo na lokalitetu Đavolje Varoši? U sklopu turističe destinacije Đavolja varoš funkcioniše etno restoran Galerija koga karakterišu nesvakidašnja etno muzika, jagnjetina ispod sača, pitka i zdrava banjska Prolom voda. Cene su poprilične, kafa je 50 dinara, coca'cola 120 dinara, a cena hrane može se izjednačiti sa cenama u kafanama na Skadarliji.

6. Koliko košta ulaznica za Đavolju varoš? Ulaznica košta samo 100 dinara. Cena za posetu ovakvog prirodnog fenomena je zaista simbolična, a na samom ulazu možete kupiti najrazličitije suvenire sa motivima iz Đavolje varoši.

Breza u  Djavoljoj Varoši
Provod  u  Djavoljoj Varoši
Staro Drvo na litici  u Djavoljoj Varoši
Stari Djavo
Pogled na zemljane figure
Pogled na zemljane figure

7. Đavolju varoš je nominovana za svedsko čudo prirode, a kandidaturu po sistemu jedan mejl jedan glas možete podržati na linku www.new7wonders.com .

8. Šta još moram da znam ako želim da posetim Đavolju varoš? Moj savet je da posetite Đavolju varoš posle podne, tada je ona predivno obasjana pa možete uraditi prelepe fotografije. Ukoliko nemate sreće sa vremenom u etno restoranu Galerija postoji galerija fotografija sa fotografske kolonije koja se održava još od 1977. godine. Jednu web galeriju Đavolje Varoši možete pogledati i na ovom sajtu.

Devojka na kamenu - OBRATITE PAŽNJU
Fotografisanje
Tri đavolja
Devojka
Još jedna panorama Đavolje Varoši
Momak na vidikovcu između Đavolje i Paklene jaruge


Na kraju, ukoliko dolazite iz daleka u Đavolju Varoš, obavezno posetiti Prolom Banju, ali i obližnju Kuršumliju! Isplanirajte vreme uz vremensku prognozu, pa posetite Đavolju varoš i nećete se pokajati!

Vrlo korisna knjiga o Đavoljoj varoši,

Citat iz nje:

 

U blizini prve prestonice Stefana Nemanje, izdiže se planina Radan. Po njoj šetaju vampiri sa električnim testerama, starosedeoci praktikuju crnu magiju, noću vrebaju đavoli, šljive rastu u obliku pletenica, a kada se na Radan planini ugasi auto, magnetne sile ga vuku uzbrdo! A voda u Ivanjskom potoku koji na jednom mestu, blizu Partizanskog doma, teče uzbrdo. I to onda kada se prolije na put...

U ovom kraju još u davna vremena, naselili su se i Đavo i Vila a tada su i nastala fantastična predanja o mističnim pesmama vetra, o vodi kakve nigde nema, o neobičnim legendama, o čudnovatoj rakiji od divlje kruške i još o mnogo čemu…

A ispod planine Radan na visini od oko 600 metara ulazi se u lokalitet ovog nebeskog čuda božanskog porekla.

Đavolja Varoš… Avetinjski grad… Čudo prirode…

Poručite knjigu sa popustom na samo jedan klik pre dolaska u Varoš!


Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.