Naslovna   Visit Serbia   
 

 

Stara planina - Letnja ponuda na Staroj planini
STARA PLANIANIA - NATURAL BEAUTY FOR REST AND RECREATION

 

Letnja ponuda u prostoru planinske zone Stare planine

 

Za ove fotografije orgomnu zahvalnost dugujemo mladom fotografu iz Srbije, Darku Veselinoviću. Mozda cu biti malo pristrastan, ali slobodno mogu reći da su ovo najlepsa fotogalerija na ovom sajtu. Email preko koga mozete kontaktirati Darka je d.veselinovic@gmail.com .

Ekoturizam je deo savremene turističke industrije koji se odvija na zaštićenim prirodnim objektima. "Stara planina" kao park prirode, a po IUCN kao MAB područje je planirana za razvoj bilateralnog ekoturizma. Potencijali za razvoj ekoturizma na Staroj planini su: strogi prirodni rezervati, spomenici prirode, endemične i reliktne biljne i životinjske vrste.

Vidovi turizma u planinskoj zoni Stare planine u letnjem periodu biće brojniji i raznovrsniji, ali zbog konkurencije sličnih i drugačijih niskoplaninskih, brdskih i dolinskih destinacija privlačiće manje posetilaca nego zimski turizam. Iako malobrojniji, turisti u letnjem periodu koristiće prirodnu sredinu Parka prirode na znatno širem prostoru i zato je mogu ugroziti više nego u zimskom periodu.

Glavni sadržaji letnje ponude u prostoru planinske zone koji motivišu turiste predviđeni su na letnjim sportsko-reakreativnim poligonima/stadionima (na lokacijama zimskih nordijskih ski-stadiona). Najveći letnji sportskorekreativni poligon/stadion (kapaciteta od 3.000 jednovremenih korisnika) predviđen je na Vrtibogu u blizini turističkog centra “Mramor”, a iza njega je poligon/stadion na Ponoru iznad turističkog naselja “Dojkinci 1” (kapaciteta od 2.000 jednovremenih korisnika). Poligoni će sadržati otvorene terene za fudbal, atletiku i male sportove, kuglanu, manjež, trim staze, terminal izletničkih i planinarskih staza, dečija igrališta, zabavni park i dr. (sa organizovanim korišćenjem i edukacijom od strane raznovrsnih privatnih klubova). U gornjim slivovima Crnovrške i Goleme reke u opštini Knjaževac, Toplodolske, Dojkinačke, Jelovičke i Rosomačke reke u opštini Pirot i Kameničke reke u opštini Dimitrovgrad, predviđene su brojne staze za sportski ribolov, planinarenje, izlete (pešice, na konju ili planinskom biciklu), bivakovanje u prirodi, paraglajding, zmajarenje i dr. Posebni motivi biće prirodne vrednosti i lepote Parka prirode, čija prezentacija će se ostvarivati na “stazama prirode”, kombinovanim sa brojnim izletničkim i planinarskim itinererima, sa logorištima planinara, izviđača i dr., na osnovu programa sportsko-rekreativnog, ekološkog, zdravstveno-rekreativnog i drugih vidova turizma. Na Staroj planini i Vidliču predviđena su lovišta na visoku i nisku divljač u skladu sa režimima zaštite Parka prirode.

Opširnije sa Zavojskog jezera na linku.

 

Drvo na Staroj planini
Plast Sena na Staroj planini
Pogled na Zavojsko jezero sa Stare planine
Okoseno seno na Staroj planini
Topola na Staroj planini
Stara napustena plevlja na Staroj planini
Pogled na Zavojsko jezero sa Stare planine
Zavojsko jezero

 

 


   TURIZAM  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   FORUM   KURSNA LISTA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT
Questions? webmaster@tt-group.net, Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2011, All Rights Reserved.