FOTOREPORTAŽE   WALLPAPERS    PROGNOZA    FOTOGALERIJE    FORUM    E-MARKETING    KONTAKT  
Adventure
Visit_SerbiaSerbian monastery
Serbian monastery


Vodic kroz Staru planinuStara Planina

Fotoreportaža iz Đavolje Varoši
Zlatibor smeštaj

Etno kuće
Etno kuca Ivanov

Biljni pereparati
Seoski turizam na sajmu turizma


Visit Belgrade video travel guide
Visit Belgrade - video travel guide

Fotografije Stare planine

Soko banja smestaj, reportaza, hoteli, prirodne lepote
Soko banja

 


Zavojsko jezero - slike i turističke informacije

Zavojsko jezero je kombinacija prirodnog i veštačkog jezera, nalazi se u jugoistočnoj Srbiji, na srednjem delu toka reke Visočice u Opštini Pirot. Nastalo je 1963. godine, kada je veliko klizište napravilo prirodnu branu, koja je kasnije nadvišena izgradnjom veštačke brane.

Vlasinsko jezero - Vlasina lake

Ovo jezero pripada Opštini Pirot, na oko 17 km severno od grada Pirota. Do jezera se dolazi za oko 20 minuta asfaltnim putem, koji je u odličnom stanju. Nalazi se na Staroj planini, u delu zvanom Visok, na srednjem delu toka reke Visočice. Sadašnja veštačka brana nalazi se oko 1 km nizvodno od nekadašnjeg sela Zavoj, koje je nastankom jezera potopljeno, i po kome je jezero i dobilo naziv.

Da li zbog toga što im je planinska rečica potpola selo, il iz drugih razloga, žitelji sela Zavoj su često ismejavani u šaljivim vicevima o Piroćancima, ali samo na lokalu.

Pritoke Zavojskog jezera su reke: Visočica, Gostuška reka, Belska reka, dok je jedina otoka jezera Visočica. Znatna količina vode jezera se tunelom odvodi do hidroelektrane „Pirot“, koja je koristi za pokretanje generatora. Oko i u blizini jezera nalaze se i sela: Pakleštica, Bela, Gostuša.

Što se geografije tiče, Zavojsko jezero je urvinsko jezero i jedino je jezero na teritoriji Srbije nastalo koluvijalnim procesom. Prirodna brana nastala je posle obilnih padavina u proleće 1963. godine. Padine Stare planine počele su da klize i prilikom toga su velike količine zemlje pregradile reku. Prirodna brana je bila visoka preko 50 metara, a njena nestabilnost pretila je da dovede do prelivanja reke, čime bi bila potpopljena sva naselja koja se nalaze nizvodno, a postojale su tvrdnje da bi bio ugrožen čak i grad Niš. Relativno brzom reakcijom vojske, prirodna brana je probijena, čime je omogućeno njeno nadvišenje i izgradnja veštačke brane, koja i danas postoji. Vode ovog jezera se danas koriste za pokretanje generatora hidroelektrane „Pirot“.

Panorama sa jezera
Panorama sa jezera

Ovo jezero je omiljeno izletište Piroćanaca i Nišlija. Iskusni ribolovci iz cele Srbije su česti posetioci. Voda jezera je bogata belom ribom, šaranom, karašem i deverikom, a u Visočici i u Belskoj reci ima i potočne pastrmke. U dugim toplim letnjim danima, posebno uživanje je kupanje u Zavojskom jezeru.

Voda je topla, bistra, mirna. Zbog velike dubine, koja prelazi i preko 50 m , usled kretanja hladnih vodenih masa sa dubine jezera, voda ume da prevari, pa neiskusnim plivačima savetujemo oprez. Kampovanje je omiljena aktivnost na obalama jezera.


Smeštaj oko jezera


Suton na Staroj planini

Za detaljnije informacije o ceni dnevne ribolovačke karte, ili smeštaju oko jezera telefon turističke organizacije Pirota je 010-320-838. Dobrodošli na lično upoznavanje Zavojskog jezera, a do tada pratite diskusiju na Travel forumu!Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.