FOTOREPORTAŽE   WALLPAPERS    PROGNOZA    FOTOGALERIJE    FORUM    E-MARKETING    KONTAKT  
Adventure
Visit_Serbia

Vodic kroz Staru planinu Stara Planina


Besna Kobila


Kopaonik info

Babin zub 2009
Stara planina Now!

Sajam turizma
SEOSKI TURIZAM SRBIJE

Etno kuće
Etno kuća Ivanov

Škola digitalne fotografije
Nesebar Last minute Nesebar

Fotografije Stare planineFotografije zivotinja

 

Vaše utiske, komentare i kritike možete slati i putem donje forme. Pored toga, na donjoj formi možete se prijaviti i za TT GROUP novosti.

Ime i prezime:


E-mail:

Tekst poruke:

              


Zlatibor - najlepša destinacija zemlje Srbije! - foto&tekst Marija Itić
Zlatibor Zlatibor - english versionUkoliko niste posetili Zlatibor evo nove destinacije.

Ako bi mi neko dao zadatak da zamislim Srbiju u jednoj slici, onda bi to sigurno bio neki od pejzaža sa Zlatibora.

Sneg na Zlatiboru
Zavejani hotel na Zlatiboru

Pa da počnemo redom. Bolji period u ovoj godini nismo mogli da odaberemo. Dočekao nas je snežni pokrivač visine od oko 80 cm. Stigli smo samo dan pre nego što je cela Srbija bila zavejana i neprohodna. Možete misliti kako je bilo na ovoj planinskoj lepotici. Bila sam srećna što sam krenula na put.

Foto&tekst Marija Itić

Probudilo nas je Sunce. Dan je obećavao. Prizor oko mene je bio kao iz kakve bajke, sve te male kućice i konaci istovremeno obasjani Suncem i ogrnuti snegom. Planina je brujala od žagora i radosti dece, ali ni stariji nisu sakrivali zadovoljstvo. Fotoaparat nije prestajao sa radom, a ja sam htela da zabeležim koliko god mogu ovu čarobnu atmosferu.

Kao da će lepota sutra nestati, želele smo maksimalno da ispunimo dan. Otisle smo do spomenika koji se nalazio na vrhu obližnjeg brda. Sam po sebi, spomenik nije izazvao posebno divljenje. Svrha mu je bila da svojom neobičnim izgledom opomene ljude da ne budu lenji i prošetaju se do vrha brda gde će telo nahraniti zdravim vazduhom, a dušu ispuniti čarobnim pejzažima netaknute prirode. Prizor sa vrha je bio pravi raj za oči, neću ni probati da prepričam, pogledajte neke od fotografija.

Na Zlatiboru je puno izazova. Ako niste jahali, ovo je odlična prilika. Strah nestaje nakon samo nekoliko trenutaka. Konji su pitomi, svuda je sneg, pa i da padnete nije strašno. Oprezno sa galopom i osetićete duži trenutak sreće koji će vam sigurno ostati u sećanju. Učestvujte u svim akrobacijama na snegu. Pored sankanja, skijanja, snow bordinga verujem da ste čuli i o gumama za sankanje. One su slične onim za plivanje, brze su, ali bezopasne, pa i oni trapaviji mogu da se spustaju. Predviđene su za važnju u paru. Razmislite o ovome.

Zlatiborska pijaca je autentično mesto tradicionalnih proizvoda. Uz opuštano cenkanje možete pazariti lepezu najrazličitijih suvenira, slatko od šumskih jagoda, zlatiborski med i naravno nadaleko čiveni sir, kajmak i pršutu. Bez poveće količine ovih specijalitetaa moj iskreni savet je da se ne vraćate kući. Za one sa laganijom garderobom ovde je prilika da isprave grešku i izaberu vuneni ili končani šal, kapu, rukavice, naočare za sunce ili šuškave pantalone za sneg.

 

Zima
Na Zlatiborskom snegu
Zlatni bor na Zlatiboru
Vila na vrhu
Drvengrad
Kucice na Zlatiboru

Kusturičin "Drvengrad" ili Mećavnik je priča za sebe. Drvengrad je etno selo u Srbiji kod Mokre Gore u opštini Užice koje je smešteno na razmeđi Zlatibora i Tare. Osnovano je i izgrađeno na brdu Mećavnik po zamisli filmskog reditelja Emira Kusturice za potrebe snimanja filma „Život je čudo“. Mećavnik nadvisuje selo Mokra Gora i visinski je na istom nivou sa železničkom stanicom Jatare kroz koju prolazi pruga uskog koloseka „Šarganska osmica“.

Drvengrad je etno selo u gradskom obličju i strukturi. U obliku je pravougaonika čija duža (glavna) osa na jednom kraju ima ulaznu kapiju, odakle polazi glavna ulica i prostire se do drugog gde se nalazi mala drvena pravoslavna crkva sa drvenim zvonikom. Crkva je građena po ugledu na ruske crkve brvnare (videti sliku u galeriji) i posvećena je Svetom Savi. U centralnom delu sela je trg popločan drvenom kockom i sečenim drvenim pragovima i opkoljen brvnarama. Brvnare su autentične i prenete, neke iz tih krajeva, a neke iz Republike Srpske, u vidu skeleta i postavljene na kamene temelje.

Vila na Zlatiboru

Jedna od najbitnijih turističkih aktivnosti su svakako izlasci i dobra mesta za provod na Zlatiboru. U samom centru kraj jezera nalazi se kafic “Vendome”, moderno uredjenog ambijenta, u kome ćete uzivati u živoj svirci uigranog benda.

Posle 02h, nastavite u “Sunset-u”, gostoljubivom mestu punog fensi omladine i pozitivne atmosfere.

Radnim danom bih preporučila “Mondo” i “Akter”, a ako vaše uzivanje podrazumeva zvuke narodne muzike, prošetajte se do “Zlatnog burenceta”, gde će vas tamburasi baciti u sevdah. Za dnevni izlazak lepo mesto je “Irish pub”.

Ruža vetrova je naziv Hemelovog "Centra za zdrav život" koji se sastoji od hotela (pet zvezdica jedini na Zlatiboru) i kompleksa apartmana u posebnim objektima. Jedan broj apartmana je namenjen za prodaju, dok se ostali koriste za dopunske sadržaje u funkciji Centra. Ruža vetrova se nalazi na prelepo osunčanoj padini gde su mir, tišina i potpuna harmonija prirodom zagarantovani. Pogledi na Čigotu i Tornik daju mu posebnu draž. Lociran je u naselju Zova preko puta škole za jahanje. Ekskluzivitet hotela je činjenica da se u njemu služi isključivo organski proizvedena hrana. U ponudi je najširi mogući asortiman usluga, od specijalnih vežbi pod stručnim nadzorom, preko obuke za jahanje do najrazličitijih vrlo vrlo zdravih i ukusnih đakonija. Rekreativno jahanje je moguće na dve lokacije, prva je ranč Farma, a druga Zova. Obe farme poseduju po 20-tak konja i nekoliko preslatkih ponija. a ukoliko nemate hrabrosti da uživate u nezaboravnom galopu u snegu možete se provozati sa veštim instuktorima i u kočijama.

 

Baraka na Zlatiboru
Klupa u snegu
Drvengrad II
Crkva Svetog Save
Klinac u snegu
Predeo na Zlatiboru

Poznavanje tajne bilja je nešto što je karakteristično za stanovništvo Zlatibora. Prenosivši znanje sa kolena na koleno u kombinaciji sa izuzetno bogatom i raznovrsnom biljnom vegetacijom došlo se do najboljih mešavina čajeva za vrlo široku upotrebu. Sa zlatiborskim lekovitim biljem (Kantarion, Lincura, Iva, Majčina dušica) možete se uvek upoznati u botaničkoj bašti u samom centru.

Jelke
Staze za skijanje
Jahanje
Hoteli na Zlatiboru
Skijanje na Zlatiboru
Zlatibor wallpaper


I onda, posle ispunjenog dana, kada vas umor savlada, postoji jedno mesto idealno za opuštanje i večrenje ćaskanje. Nadam se da pogađate. U pitanju je krčma Gaj. Uz ambijent starih vremena i zvuke prijatne muzike, preporučila bih kuvano vino, domaću proju ili kačamak od belog kukuruznog brašna. Za one sa probirljivim ukusom, svakako nadaleko poznatu zlatiborsku komplet lepinju sa jajetom i kajmakom.

Zavejani bor
Predeo
Pogled na Zlatiboru
Zlatibor
Smestaj na Zlatiboru
Centar Drvengrada

Ovako su izgledali moji utisci sa Zlatibora. Nadam se da sam dočarala atmosferu. Kako god, jedno je sigurno, koliko god puta otišli vratićete se ponovo! Uživajte uz vremensku prognozu Zlatibora!


Add your comment about Zlatibor
Postavite komentar na reportažu o Zlatiboru

*Sva polja su obavezna.

*Name / Ime:  
*Email / Mejl:  
*Your comment / Vaš komentar:


Ovo je zastita od automatizovanih robota.
* The capital of Serbia is / Glavni grad Srbije je:

Upisite odgovor na gornje pitanje:           

  

 


Dosadašnji komentari:Komentar broj: 40           Ime:  aleksandar
Tekst komentara:

Najlepsa planina na Balkanu. Lepotica!!!
Postavljeno: 2009-03-30 02:39:14

Komentar broj: 37           Ime:  Caka Zlatibor
Tekst komentara:

Zlatibor mi je sve,Zlatibor zivot je,srce moje je uvek uz tebe,Zlatibore VOLIM TE!!!!!
Postavljeno: 2009-03-21 03:41:32

Komentar broj: 36           Ime:  sima
Tekst komentara:

Stvarno prelepe slike,i korisne i dobre informacije. Gledaj visoko ,disi duboko..ovo je Zlatibor!
Postavljeno: 2009-03-19 07:31:42

Komentar broj: 32           Ime:  Marija
Tekst komentara:

Zlatibor je stvarno najlepsi!!!
Postavljeno: 2009-03-11 11:00:35

Komentar broj: 1           Ime:  Sasa
Tekst komentara:

Kad pogledam ove fotkice, dodje mi da odmah krenem na Zlatibor!!! videcemo ...
Postavljeno: 2009-03-10 16:16:07

Komentar broj: 33           Ime:  Goran
Tekst komentara:

Lepe slicice Zlatibora!
Postavljeno: 2009-03-13 19:13:09

Komentar broj: 34           Ime:  Instruktor paraglajdinga
Tekst komentara:

Zlatibor je pogodan i za ekstemne sportove poput paraglajdinga, Skola paraglajdinga 063633596, licencirani instruktor
Postavljeno: 2009-03-13 19:44:49

Komentar broj: 35           Ime:  Nenad Đorđević
Tekst komentara:

Slike su prelepe, a koliko vidim i Zlatibor je bio raspoložen da pozira... Nema šta, jedna reportaža koja je osvežila sajt svojom belinom i novinama. Nadam se da će biti još interesantnih priloga od strane reportera.
Postavljeno: 2009-03-16 01:40:05

Komentar broj: 39           Ime:  Zeljko
Tekst komentara:

Fotografije su odlicne kao i ceo ovaj sajt
Postavljeno: 2009-03-27 06:13:21

Komentar broj: 41           Ime:  Sasa
Tekst komentara:

Steta sto nemate letnje fotografije Zlatibora. Leti ume da bude i lepse!
Postavljeno: 2009-07-01 21:59:31

Komentar broj: 42           Ime:  ZLATIBORSKO LETO
Tekst komentara:

ZLATIBORSKO LETO 09 Pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Zlatibora i Skupštine opštine Čajetina od 15. jula do 18. avgusta 2009. godine na Kraljevom trgu u centru Zlatibora održava se manifestacija „Zlatiborsko kulturno leto 09“. Cilj manifestacije je, osim očuvanja tradicije, razvoja stvaralaštva i afirmacije duhovnog nasleđa, i obogaćivanje turističke ponude ove planine kulturnim sadržajima. Po rečima Arsena Đurića, direktora Turističke organizacije Zlatibora „Budući da se broj ležajeva na Zlatiboru popeo na 22.000, da je turističke atrakcije obogatilo i otvaranje Stopića pećine za posetioce i da su svi u lancu turističke ponude i potražnje spremni za letnju sezonu, očekuje se da manifestacija Zlatiborsko leto zaokruži ponudu ovog planinskog centra“.
Postavljeno: 2009-07-06 21:03:24

Komentar broj: 43           Ime:  Zlatiborac
Tekst komentara:

Cene usluga smeštaja se u hotelima kreću od 1.800 dinara koliko košta polupansion u dvokrevetnoj sobi u konačištu Braća Sekulić do 4.400 dinara koliko košta u hotelu Zlatibor-Mona. Najam apartmana se kreće od 2.600 (u hotelu Palisad) do 8.500 dinara (u Kraljevim konacima). Noćenje u seoskim domaćinstvima je od 400 do 700 dinara, a pansion od 12 do 20 evra. U domaćoj radinosti, noćenje u sobama prve kategorije košta od 700 do 1.200 dinara, a najam kuće ili stana od 2.000 do 5.000 dinara. Cene izleta su različite i uglavnom zavise od toga kuda se ide, pa tako cena izleta Zlatibor-Stopića pećina-Sirogojno-Zlatibor košta 700 dinara, a Krstarenje Drinom (prevoz, ručak i krstarenje) 2.600 dinara. Cena karte za Šargansku osmicu je 500 dinara. Okvirne cene u restoranima i kafeima: kafa je od 40 do 100 dinara, kisela voda 70 do 105 dinara, domaće pivo 95 do 130 dinara, sok u flašici od 100 do 135 dinara, pljeskavica je od 390 do 560 dinara, a mešano meso 500 do 7
Postavljeno: 2009-07-16 10:13:20

Komentar broj: 44           Ime:  jovan urošević
Tekst komentara:

Zlatibor je raj na Zemlji, za svakog posetioca ima zanimljivosti. Posetite ga obavezno!
Postavljeno: 2009-08-14 16:13:58

Komentar broj: 45           Ime:  Luka R.
Tekst komentara:

Ovde upisite Vas komentar... Kao što neko reče, prvo je postao Zlatibor, a onda raj kao njegova kopija!
Postavljeno: 2009-09-03 12:36:03

Komentar broj: 46           Ime:  Sanja
Tekst komentara:

Zlatibore dolazimo za Novu 2010 godinu, ocekujemo od tebe samo sneg!
Postavljeno: 2009-12-25 18:07:10

Komentar broj: 47           Ime:  Sasa
Tekst komentara:

Prelepo!
Postavljeno: 2009-12-27 18:14:19

Komentar broj: 48           Ime:  mima
Tekst komentara:

da li neko moze da mi kaze kada je najbolje na zlatiboru sto se tice snega , tj kakva su vasa iskustva? hvala svima unapred. :-)))
Postavljeno: 2010-01-13 01:55:13

Komentar broj: 49           Ime:  jadranka
Tekst komentara:

Ovde upisite Vas komentar... zlatibor je prelijepa planina mi svake godine odemo bar 2x na zlatibor.
Postavljeno: 2010-11-29 22:34:09

Komentar broj: 50           Ime:  Miodrag
Tekst komentara:

Slika sve pokazuje. Nema ništa ljepše od majke prirode. Svaka čast i onome ko je slikao!!!!!!!!
Postavljeno: 2010-12-03 22:46:49

Komentar broj: 51           Ime:  Vase Ime Vera
Tekst komentara:


Postavljeno: 2011-01-27 22:23:21

Komentar broj: 52           Ime:  Vase Ime Vera
Tekst komentara:

Naj lepse uspomene
Postavljeno: 2011-01-27 22:24:45

Komentar broj: 53           Ime:  Danijela
Tekst komentara:

Ko ne voli veliku guzvu tokom odmora idealno mesto je selo Gostilje koje osim svih lepota koje ima Zlatibor ima i prelepe vodopade. Svakako prelepo za pravi odmor a ako ima zainteresovanih za kupovinu placa moze da me kontaktira na telefon 0616240853
Postavljeno: 2011-01-30 11:26:36

Komentar broj: 54           Ime:  verka
Tekst komentara:

najlepsa planina u evropi
Postavljeno: 2011-02-02 13:30:43

Komentar broj: 55           Ime:  Milica
Tekst komentara:

...obozavam zimu, a zima na planini (bilo kojoj) je ahhh :)
Postavljeno: 2011-02-20 12:43:29

Komentar broj: 56           Ime:  Slavka
Tekst komentara:

Najlepse mesto Na Svetu Rodjena sam na zlatiboru .
Postavljeno: 2011-10-17 05:26:23

Komentar broj: 57           Ime:  sabiracero
Tekst komentara:

slika odlicna
Postavljeno: 2011-10-19 12:54:03

Komentar broj: 58           Ime:  Vase Ime
Tekst komentara:

nesto najlepse u srbiji je zlatibor obozavam ga i cesto posecujem.
Postavljeno: 2012-02-18 00:15:31

Komentar broj: 59           Ime:  duska jaksic
Tekst komentara:

zlatibor je nesto najlepse sto sam videla ko jednom dodje mora dolaziti stalno cesto ga posecujem..
Postavljeno: 2012-02-22 21:25:10

Komentar broj: 60           Ime:  duska jaksic
Tekst komentara:

zlatibor je nesto najlepse sto sam videla ko jednom dodje mora dolaziti stalno cesto ga posecujem..
Postavljeno: 2012-02-22 21:28:38

Komentar broj: 61           Ime:  violeta
Tekst komentara:

ko jednom poseti zlatibor ima potrebu da ponovo dodje.ja ga volim
Postavljeno: 2012-06-19 18:42:40


Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.