FOTOREPORTAŽE   WALLPAPERS    PROGNOZA    FOTOGALERIJE    FORUM    E-MARKETING    KONTAKT  
Adventure
Visit_SerbiaSerbian monastery
Serbian monastery


Vodic kroz Staru planinuStara Planina

Kalemegdan Fortress in Belgrade

Fotoreportaža iz Đavolje Varoši
Zlatibor smeštaj

Etno kuće
Etno kuca Ivanov

Biljni pereparati
Seoski turizam na sajmu turizma


Visit Belgrade video travel guide
Visit Belgrade - video travel guide

Fotografije Stare planine

Soko banja smestaj, reportaza, hoteli, prirodne lepote
Soko banja

 


Sta videti na Kopaoniku - slike, utisci i turističke informacije

Posle Stare planine, Kopaonik ili kratko u žargonu samo Kop, je najveća planina koja se u celosti nalazi u Srbiji. Predstavlja sinonim za eksluzivu, a brendirana je destinacija na polju ski turizma na karti Evrope.


Kopaonik konaciKako stići? Turističkom centru Kopaonik se prilazi iz dva putna pravca. Iz zapadnog pravca preko Jošaničke Banje i iz istočnog pravca preko Brusa i Brzeća. Puk koji preporučujemo je preko Brusa i Brzeća.

Ako se odlučite za sopstveni prevoz, od Beograda do Kopaonika, preko Jošaničke Banje ima oko 260km, preko Kragujevca oko 300km, Kruševca oko 290 km, a iz pravca Niša samo 120 km, ili 2 sata vožnje.

Malo opštih podataka:
Privlačnost Kopaonika leži u izuzetnoj dinamici njegovog reljefa. Prostrani planinski pašnjaci guste zimzelene i mešovite šume, kao i planinski vrhovi sa kojih se vide Šar planina, Stara Planina kao i ostale okolne planine ostaju u neizbrisivom sećanju svih koji su posetili ovu planinsku lepoticu.


Sa skoro 200 sunčanih dana godišnje, Kopaonik zaslužuje svoje drugo ime „Sunčana planina“. Južni položaj, visina i otvorenost terena sprečava zadržavanje oblaka nad planinom. Hladan vazduh pada u okolne ravnice i uvale, tako da zimske temperature nisu preniske.

Prosečna godišnja temperatura je 3,7°C. Sneg počinje krajem novembra i traje do maja, prosečno 159 dana godišnje. Nivo padavina je veći od 1000 mm godišnje.

Rajski konaciGrand Hotel
Grand Hotel i Konaci

U regionu planine ima dosta termalnih izvora. Vrlo su poznate Vrnjačka Banja, Mataruška Banja i Sijarinska Banja. U samom podnožju nalazi se Jošanička Banja (termalni izvor, 78°C), Lukovska Banja (36—56°C) i Kuršumlijska Banja (38—57°C). Pored termalnih izvora na Kopaoniku postoje i mineralni izvori kao i izvor niskoradioaktivne vode(najradioaktivniji u Srbiji) Krčmar na visini od 1950 m i Marine vode na visini od 1700 m.

Hoteli TC kopaonik
Fotografije iz turistickog centra

Geografski podaci:
Kopaonik (poznat i kao Srebrna planina) se pruža od severozapada ka jugoistoku dužinom od oko 75 km, dosežući u srednjem delu širinu od oko 40 km. Jedan njegov deo je zaštićena zona pod imenom Nacionalni park Kopaonik u okviru koga postoji veći broj zaštićenih prirodnih celina, a na njemu se nalazi i najveći skijaški centar u Srbiji. Njegov najviši vrh je Pančićev vrh sa 2017m nmv. na kome se nalazi mauzolej čuvenog srpskog prirodnjaka Josifa Pančića.

Kopaonik zicareOrlove stene
Prirodne lepote centralne Srbije

Ceo masiv je dobio naziv po velikom rudnom bogatstvu koje je na njemu eksploatisano još od srednjeg veka, a na njegovom širem prostoru je smešten čitav niz kulturno-istorijskih spomenika iz perioda od XII do XV veka. Zahvaljujući razvijenom turističkom centru sa savremenim hotelima i pratećim objektima, Kopaonik predstavlja jednu od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji.

Cetinarske SumePlaninski pašnjaci
Prostrani planinski pašnjaci i guste zimzelene i mešovite šume

Najviši deo je prostrana površ Ravni Kopaonik, oko koje se dižu Suvo Rudište sa Pančićevim (Milanovim) vrhom (2017 m) na kome je Pančićev mauzolej, Karaman (1934 m), Gobelja (1834 m) i dr. Jugoistočno od Suvog Rudišta greben Kopaonika je sužen i raščlanjen u niz plastastih uzvišenja: Čardak (1590 m), Šatorica (1750 m) i Oštro koplje (1789 m), između kojih su široke presedline.

Na Kopaoniku je najrasprostranjenija raskomadana šumsko-pašnjačka zona središnje Srbije. Na višim delovima je četinarska smrčeva i jelova, a po stranama bukova i hrastova šuma. Stočarstvo je glavno zanimanje stanovništva, a u novije vreme turizam. Kopaonik je već u srednjem veku bio rudarska oblast, pa su iz tog perioda ostali mnogi potkopi, nazivi i rudarski alati. Rudarstvo je obnovljeno u novije vreme, naročito u Trepči, koja na obroncima ove planine ima velika nalazišta olovno-cinkane rude. U samom podnožju Pančićevog vrha se nalazi rudnik Belo Brdo.

Seoska idilavodopad Jelovarnik
Slike sa Kopa i vodopad Jelovarnik

Danas je na Ravnom Kopaoniku veliki turistički planinski centar, sa brojnim smeštajnim kapacitetima, sistemom smučarskih staza i žičara i drugom infrastrukturom. Drugi takav kompleks se razvija kod sela Brzeća na istočnoj padini, gde u hotelima, apartmanima i kućama ima oko 1.000 ležaja. Sa zapadne strane, od Ibarske magistrale, vode dva puta za Ravni Kopaonik, jedan od Biljanovca uz Jošaničku reku, a drugi od Rudnice; i sa istočne strane od Kruševca i Toplice preko Brzeća.

Od Ravnog Kopaonika odvaja se njegov istočni ogranak sa spuštanjem na prevoj Mramor (1140 m), zatim se penje ka Velikoj ogledni (1359 m) i talasastim grebenom Vrata (1072 m), Počar (1163 m) završava sa Javorcem i njegovim vrhom Žurla (869 m), spuštajući se strmo u Jankovu klisuru koja ga odvaja od planine Jastrebac.

Vrhovi Kopaonika: Pančićev vrh 2017 m Suvo rudište 1976 m Veliki Karaman (Vučak) 1936 m Velika Gobelja 1934 m Mali Karaman 1904 m Mala Gobelja 1854 m Nebeska Stolica 1793 m Bećirovac 1782 m Kukavica 1726 m Markove stene 1721 m Vučak (Banjski Kopaonik) 1714 m.

Suton kopaonikVrhovi
Suton na Kopaoniku

Stene KopaonikKulturno istorijski spomenici na području Kopaonika
U okolini Kopaonika postoji veliki broj kulturno istorijskih spomenika. Neki od njih su:
Ostaci srednjovekovnog manastira tzv. Crkvine kod Nebeskih stolica podno samog Pančićevog vrha
Ostaci srednjevekovnog puta — Kukavica (oko 4 km)
Ostaci srednjevekovnog rudnika — Gvozdac, selo Zaplanina, Smokovska reka, Kadijevac, Suvo Rudište, Brzećka reka, Bela reka, Građevine sakralne arhitekture — svetilište Metođe,
crkva Sv. Petra i Pavla u Krivoj reci, Građevina iz turskog perioda — tursko kupatilo u Jošaničkoj banji Spomenici iz oslobodilačkoh ratova: spomenik na Mramoru, spomenici Đački grob, Rasksnica, spomenik žrtvama fašizma u Krivoj Reci, Pančićev mauzolej (smešten u kompleksu specijalne namene) Značajni istorijski objekti — Mijatovića jaz, seoske kuće: selo Lisina, selo Đorđevići, selo Crna Glava, selo Kriva Reka, selo Brzeće, vodenice i pilane: Brzeće, Kriva Reka, Gobeljska reka, Jošanička Banja.
Srednjovekovni gradovi na i oko Kopaonika,
Ras Zvečan (XI—XIV vek), Maglič (XIII vek), Brvenik (XIV vek), Vrh Lab (XIV vek), Koznik (XV vek) Manastiri: Petrova crkva (VIII—IX vek) kod Novog Pazara,
Studenica (XI—XII vek) kod Ušća,
Žiča (XIII vek) kod Kraljeva,
Sopoćani (XIII vek) kod Novog Pazara,
Đurđevi stupovi (XII vek) kod Novog Pazara,
Gradac (XIII vek) kod Raške,
Pavlica (XIV vek) kod Raške

Posebno predlažemo posetu vodopadu Jelovarnik, koji se svrstava medju najvećim vodopadima u Srbiji. Vremenska prognoza za Kopaonik za 10 dana je na ovom linku. Diskusiju o Kopu na turistickom forumu takodje prelistajte. Pažljivo planirajte put!Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.