NESEBAR I SUNČEV BREG U BUGARSKOJKula na ulazu u NesebarOpština Nesebar i njegovo priobalje se nalaze u jugoistočnom delu Bugarske. Temperature u ovom predelu su uvek dva ili tri stepena više nego na severnom delu priobalja Crnog mora. Klima je umereno kontinentalna sa prosečnim letnjim temperaturama od 20 - 26 stepeni mora, a 28 - 30 stepeni vazduha. Temperaturna razlika između dana i noći ne iznosi više od 3 stepena. Konstantan morski povetarac donosi osveženje u vrelini leta. Blizina mora takođe doprinosi i visokoj vlažnosti vazduha.


Najveća prednost ovog dela bugarskog turizma je prelepa priroda sa raznolikim pejzažima na veoma kratkoj udaljenosti. Što se tiče bugarskog primorja, krase ga meke peščane plaže i veoma predusretljivi domaćini sa normalnim cenama. Plaže su prekrivene finim zlatnim peskom, a dubina mora se postepeno povećava, što ga čini bezbednim i zabavnim za decu. To je jedan od razloga što je ovaj predeo toliko popularan u porodičnom turizmu. Razvoj turizma i konstantni rast populacije je doveo i do poboljšanja infrastrukuture u regionu. Panorama Nesebra


Opština Nesebar je svetska turistička destinacija koja nudi više u smeštajnim kapacitetima više od 250.000 smeštajnih jedinica. Brojni strani turisti dolaze svakog leta autobuskim linijama koje spajaju grad sa svim delovima zemlje. Postoji i transport vozom, kao i dva velika aerodroma - Varna i Burgas, 130 i 30km udaljenih od Sunčevog brega.

Sunčev breg

Moderna devojka na plazi u NesebruOvo odmaralište se nalazi duž južne obale Crnog mora, oko 30km od centra Burgasa, 100km od Varne - glavnog grada bugarskog priobalja i 3km od antičkog Nesebra. Sama obala je u obliku mladog meseca, otvorena ka istoku. Ka severu, odmaralište je okruženo podnožjem Stare Planine. Tu, gde planina i more žive u savršenoj harmoniji ušuškao se grad Nesebar.


Krcma u NesebruPlaža je 8km duga, a široka od 30 do 60 metara, pokrivena divnim zlatnim peskom sa prirodnim peščanim dinama. Mnoge vrste retkog bilja ovde rastu. More je čisto i bez ajkula, a njegova slanoća je dvaput manja od Sredozemnog mora. Sunčev breg je dobio Plavu zastavu, ekološko priznanje za prednosti prirodnog okruženja zbog čistih plaža i mora, kao i svežeg vazduha koji dolazi sa obližnje planine.


Sunčev breg je najveći turistički kompleks duž bugarskog crnomorskog priobalja. Sa svojih 190 hotela, poređanih uz obalu ili sakrivenih u hladovini zelenih parkova, Sunčev breg liči na magičnu oazu. Poslednji trendovi hotelskog smeštaja pružaju turistima pravi ugođaj. Pored prostranih, modernih i atraktivnih soba, u ponudi su i teretane, saune, bazeni, saloni za masažu, igraonice i sl. Takođe, tu su i mnogobrojni restorani, bugarske mehane (kafane), taverne, kafići, dnevni i noćni klubovi, kao i kazina i diskoteke.


Za ljubitelje sporta i osobe avanturističkog duha Sunčev breg je pun izazova - surfovanje, skijanje na vodi, skakanje padobranom, jahting, skuteri, odbojka na plaži, tenis, kuglanje, jahanje konja - pregršt aktivnosti u kojima svako može pronaći nešto za sebe. Nesebar ima puno dečijih bazena, zabavnih parkova i vrtića i predstavlja pravi raj za decu. Turistima se nudi i bogat program kratkih ekskurzija po Bugarskoj. Sve u svemu, Sunčev breg je mesto na kome ima sunca za sve.

Bugarska kuhinja

Momci na plaziUnutrasnjost restorana u NesebruBugarska kuhinja se sastoji od dosta povrća, koje se jede sveže, dinstano ili bareno, sa mnogo belog i crnog luka, ulja i začina. Uticaji turske kuhinje i Grčke, njihovih suseda, osećaju se i u kulinarstvu - sarme, musaka i baklava su na svakom meniju. Salata i rakija su obavezno bugarsko predjelo. Salate koje ovde morate probati su: snežanka (krastavac, orasi i beli luk sa pavlakom), šopska salata i salata sa prženim tikvicama, paprikom i dosta belog luka i peršuna. Od čorbica treba probati bob čorbu, što je, ustvari, pasulj, kao i čorbu od škembića i tarator (hladna supa sa krastavcem i jogurtom).

Od jela od mesa preporučuje se kavarma - meso i povrće, đuveč, ćufte i ćevapi. Ako ne volite "čubricu", začin koji stavljaju u skoro svaki roštilj, bićete razočarani, jer ga je teško zaobići. Za dezert se obično serviraju palačinke ili krem od karamele, kao i Garaš torta, koja se pravi od jaja, oraha i kakaa. Za užinu se može prezalogajiti "banica" (pita sa sirom), đevrek, razne vrste kiflica, piroški, a ko voli i nešto novo da okusi, treba da proba bugarsku bozu.


Specifičnosti Bugara
The Old Metropolitan in NesebarJedinstvena mimika Bugara ogleda se u karakterističnom negiranju, kada za "ne", klimnu glavom kao kada mi ili drugi narodi kažu "da". To ume da zbuni mnoge posetioce. Ako idete kod nekog kući, kulturno je poneti cveće i to neparan broj. Paran broj se nosi samo na sahranama.

Odlazak u javni toalet je dosta jeftin i košta oko 0,20 - 0,50 leva. Morate biti obazrivi kada su u pitanju vaši automobili i sve vredne stvari ostavljajte u sef hotela, a treba voditi računa i kada rukujete sa novcem u gradskim gužvama. Nivo kriminala u Bugarskoj smatra se osrednjim u odnosu na druge evropske zemlje. Bugarska ima dugu tradiciju etničke tolerancije i ponosi se mirnim životom svojih žitelja različitih nacionalnosti.

Kulturni život Nesebra

Svirac na zidinama tvrdjaveBogato kulturno i istorijsko nasleđe, kao i mnogobrojni značajni međunarodni, nacionalni i regionalni događaji iz svih umetničkih žanrova čine Nesebar magnetom kulturnih zbivanja, gde jedinstvena mešavina prošlosti i sadašnjosti neprestano zadivljuje njegove žitelje i hiljade posetilaca grada.

Sva kulturna zbivanja dešavaju se pod nazivom Nesebarska Panorama. U okviru Panorame , pored festivala i proslava, najbolji bugarski izvođači i pevači posete Nesebar, dok slikari organizuju izložbe dvaput mesečno. Unazad desetak godina Nesebar je jedan od retkih gradova sa svojim opštinskim pozorištem, kao i studiom za dečiju dramu, koje svake godine priprema novu predstavu, najčešće bajku.


Ujedinjena opštinska škola umetnosti za decu i mlade, gde na hiljade mladih uči bugarski folklor i koja je nedavno proslavila 30. godišnjicu, će svojim izvanrednim programom zauvek ostati u srcima onih koji su tu provodili dane. Detalj sa plaze u Nesebru

 

U gradu postoji i kulturni centar Jana Luskova, koji je 2005. godine obeležio stogodišnjicu ove bugarske kulturne institucije. Osnovan najpre kao biblioteka, u maloj crkvenoj prodavnici, a kasnije je bio stecište bugarske inteligencije, uglavnom učitelja.

Postoje zanimljivi podaci o etničkoj toleranciji Bugara i Grka još iz tog perioda. Čak i u vreme tranzicije, što je bio težak period za kulturu, centar je uspeo da se održi. I danas, 10 klubova stvaraju umetnost najvišeg standarda, a ljubitelji muzike i umetnosti jedva čekaju njihove koncerte.

Nesebar - novi deo grada

Opština Nesebar se sastoji od starog i novog dela grada. Administrativni život se odvija u novom delu Nesebra. Ovaj deo grada karakteriše moderna arhitektura, a ka severu i jugu se nalaze široke plaže i prirodne peščane dine, pravi prirodni fenomen.

Južni park se nalazi u jugoistočnom delu grada na površini od 27 dekara (1 dekar je 10 ara). Postoje četiri dečija igrališta, vodena kaskada, pevajuća fontana, sunčani sat i dr. U toku stvaranja parka otkrivena su četiri antička groba iz 4. i 3. veka pre nove ere.

Nesebar, stari grad

Moderna devojka na plazi u NesebruStara arhitektura starog grada Stari grad je samo 850m dug i 350m širok. U toku različitih perioda svog postojanja izgubio je jednu trećinu svoje teritorije koju je zaposelo more. Ostaci grada se mogu i dan danas videti na dnu mora nekih osamdesetak metara od obale. Ovaj antički deo grada sa istorijom starom hiljadu godina nalazi se na romantičnom stenovitom poluosrtvu.

Značajni spomenici su očuvani iz raznih perioda prošlosti - ostaci rimske tvrđave, starih vizantijskih i bugarskih crkava, kao i antičkih kuća iz 18.i 19. veka. Najveće bogatstvo grada se ogleda u njegovim crkvama i bazilikama, od kojih je Sveta Sofija jedno od najimpresivnijih zdanja u Nesebru, a Eleusa Bazilika na severnoj obali datira još iz vizantijskog perioda. Tipovi crkava u Nesebru su specifične po primetnom stilu šarenih dekoracija na fasadama.

Ovaj stil je lako prepoznatljiv na crkvama iz 13. i 14. veka - Sv. Todor, Sv. Stefan, Sv. Paraskeva, Sv. Arhangel Mihail i Gabriel, Hrist Pantokrator, kao i mnoge druge. U Nesebru je i nacionalno istorijsko bogatstvo, pa je stoga 1956. godine proglašen gradom muzejem zbog njegovih arheoloških i arhitektonskih vrednosti.

 

Spomenik na ulasku u Nesebar
Usidreni camci u Nesebru
Vetrenjaca u Nesebru
Old tajmer u Nesebru
Figure mornara u Nesebru
Vozici koji povezuje Stari i Novi Grad i kojim mozete putovati do Suncanog brega

 

 

Krcma u Nesebru
Restoran u Nesebru
Restoran u Nesebru
Ostaci stare arhitekture u Nesebru
Krcma u Nesebru
Lampioni u Nesebru
Kupaci na plazi u Nesebru
Provod u kaficu na plazi u Nesebru
Provod u kaficu na plazi u Nesebru
Devojke na plazi u Nesebru
Plaza, turisti u Nesebru

NESEBAR čine Stari deo grad muzej i Novi deo grad koju su povezani prevlakom. Nesebar je jedno od najpopularnijih letovališta u Bugarskoj. Ukoliko se odlučite za smeštaj u ovom primorskom gradiću imaćete priliku da posetitie najveću plažu u Bugarskoj Sunčev breg (Sunny Beach) kao i okolna letovališta Ravdu, Sveti Vlas i najluksunije letovalište u Bugarskoj, čuvenu plaču Elenite Resort Complex.

Devojka koja ulazi u voduOno što karakteriše Stari deo Nesebra je očuvana srednjevekovna arhitektura primorsko trgovačkog gradića. U starom delu Nesebra možete iznajmiti autentičnu kućicu, apartman ili sobu srednjovekovnih mornara i moreplovaca. Kuće su sa spoljne strane obložene drvetom, a upečatljivo sladunjavi balkonima i prozori vratiće Vas bar za trenutak nekoliko vekova unazad. Srdačni i predusretljivi domaćini sa iskusnim ugostiteljskim zanatom učiniće sve da u svakom segmentu vašeg odmora budete zadovoljni.

Cena smeštaja iznosile 5 do 10 evra po krevetu, cena mešanog srpskog roštilja u restoranima je u proseku od 5-7 eura, šopske salate oko 2-4 evra. Cene piće se kreću od 1 eur za flašu Kamenice u prodavnicama do oko 1-1,5 eura za hladnu kriglu u restoranima. Cene pića u diskotekama su: 2 leva bezalkoholna, a oko 4 leva alkoholna pića. (1 Euro je 2 Leva).

Ove fotografije Starog dela grada, novog Nesebra, kao i sa plaža su iz autorsko vlasnistvo turističkog portala TT GROUP. Više informacija o tome šta videti u Nesebru, pogledajte na Travel Forumu. Postavite pitanje o svemu što vas zanima, o novitetima, činjenicama, cenama, najboljem i najjeftinijem smeštaju. Svaka informacija sa letovanja je takođe izuzetno korisna budućim putnicima pa budite interaktivni.

Da li bi posle ove reportaže za sezonu 2014 izabrali Nesebar i Sunčev breg?


Google