Grčka leto | Letovanje u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Vremenska prognoza Beograd     Putopisi iz Turske     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grčka     Istanbul

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 1 post ]
Putopisac Poruka
 Naslov teme: Varna – grad otvorenog srca
ČlanakObjavljeno: Čet Mar 22, 2012 10:41 am 
Site Admin
User avatar

Priključio se: Pet Sep 21, 2007 1:12 am
Članaka: 1301
Stanica: Beograd - Nis - Vranje - Caribrod
Ako se odlučite da svoje letovanje provedete u Bugarskoj, evo priče o gradu luci koji vredi posetiti, jer gde god da ste smešteni, bugarsko primorje je malo i brzo i jednostavno se možete kretati iz mesta u mesto.

Grad Varna je jedan od najvećih i najgušće naseljenih gradova u Bugarskoj. Nalazi se nešto manje od 500km severoistočno od Sofije. S’pravom se naziva i prestonica Crnog mora. Nalazi se na zapadnoj obali Plaže Varna i okružen je mnogim visoravnima. Klima je umerena sa prilično blagom zimom, tipično morskim povetarcem i kratkim letnjim olujama. Uz obalu mora postoji više od dvadeset mineralnih izvora i oko većine se već nalaze hoteli, sanatorijumi ili spa centri. Širina morske obale je oko 50 metara, a sama plaža privlači mnoštvo turista u toku leta. Do njega se može doći avionom, autobusom, kolima, vozom, pa čak i morem i zbog toga je privlačan turistima iz cele Evrope, ali i sveta. Iz centra Varne postoji dobar javni prevoz ka severu i jugu priobalja Crnog mora.

Istorija Varne

Prva istorijska evidencija o naselju u regiji današnje Varne datira još daleke 580god. pre nove ere, kada su se brodovi iz antičkog grčkog grada Mileta ukotvili ovde i osnovali svoju koloniju Odesos. Skoro osam vekova kasnije pronađeni su tragovi rimskog carstva za vreme vladavine Filipa II Makedonskog. Rimska kupatila u Varni datiraju iz tog perioda, a 536.godine Justinijan I imenuje Odesos za administrativni centar. Ostaci hrišćanske bazilike svedoče o vizantijskom uticaju koji će uslediti. Od 7. veka, grad nosi svoje hrišćansko ime Varna, a već pred kraj 8.veka će se naći unutar granica Prvog bugarskog kraljevstva.

Crkva u centru grada, Hram Uspenja Bogorodice:
Image

U srednjevekovnom periodu Varna je nekoliko puta pala pod vizantijsku vlast. Kralj Asen I, a kasnije Kalojan su ga ponovo vratili Bugarskoj. Turci su napokon zauzeli grad 1389, a 1444. godine će se Hrišćani i Turci žestoko boriti.
Pravi procvat Varne usledio je krajem 19. i početkom 20.veka – prva proizvodnja, preduzeća, nova luka, kao i aktivnija povezanost sa evropskom bankom doprineli su razvoju ovog grada.


Znamenitosti Varne

Varna se veoma brzo razvija. U poslednjih par dekada zauzela je svoju poziciju kao administrativni, ekonomski, transportni, kulturni i turistički centar zemlje i regiona. U međuvremenu, ako se uzmu u obzir nove zgrade koje svakodnevno niču, grad će moći turistima da ponudi još mnoštvo muzeja, spomenika i mesta od kulturnog značaja.
Od znamenitosti Varne, treba spomenuti Arheološki muzej u kome se među stotinama unikatnih eksponata različitih epoha mogu naći i jedinstveni najstariji predmeti od obrađenog zlata...

Sat kula u centru,
Image

Pešačka zona,
Image

Takođe, treba posetiti i Hram Uspenja Bogorodice, Ikonografiju Bugarskog Nacionalnog Muzeja u Crkvi Svetog Atanasa, kao i Etnografski muzej, Zdanje pomorske akademije, Letnje pozorište , Muzej Nacionalnog preporoda, Sat Kulu i dr.

Šetalište,
Image

Omiljeno mesto građana i posetioca je Morski park na ogromnoj površini prepunoj zelenila u kome se nalazi i Planetarijum. Takođe, Akvarijum i Delfinarijum pružaju izvanredan šou u kojima će delifini zadiviti posetioce svojom inteligencijom i veštinama kojima su ovladali.

Događaji u Varni

Varna postaje sve popularnija kao domaćin mnogim festivalima, kongresima i međunarodnim poslovnim forumima, kao i sportskim događajima koji imaju dugu tradiciju od nekoliko dekada. Zbog svega toga postoje Festivalski i kongresni centri, kao i Palata Kulture i sporta.

Cafići, diskoteke i noćni život je nadaleko poznat,
Image

Image

Image

Noćni život počinje tek posle 12,
[img]http://www.tt-group.net/Visit-Bulgaria/Varna/Kafići.jpg[/img]

Noćni bar na gradskoj plaži,
Image

Jedan od najznačajnih festivala sa najdužom tradicijom je svakako Letnji Festival u Varni i predstavlja priliku za okupljanje prominentnih muzičkih, folklornih i pozorišnih umetnika, uz mnoge zanimljive izložbe i druge propratne događaje. Varna je i tradicionalni domaćin Međunarodnog baletskog takmičenja, Međunarodnog filmskog festivala “Ljubav je ludilo”, kao i nacionalnog festivala Zlatna ruža.

Takođe, postoje i mnoga dešavanja zabavnog karaktera na svakodnevnom nivou u kompleksima Zlatni Pjasci, Sveti Konstantin i Elena, Albena i dr. Sve u svemu, Varna je u poslednjih par decenija postala svojevrsni turistički centar koji ima toliko toga da pruži svojim posetiocima i zadovolji svačiji ukus.

Koristan servis je vremenska prognoza za Varnu, pa povežite kulturu, provod i niske cene!
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 1 post ]


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Nema registrovanih korisnika i 3 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2018


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM